Fredag 1. november har Med Israel for fred (MIFF) rykket en helsides annonse inn i åtte store nasjonale og regionale aviser – de seks Schibsted-avisene Aftenposten, Bergens Tidende, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, samt Dagsavisen, Vårt Land og Dagen. I VG, som også eies av Schibsted, kommer annonsen mandag 4. november. (Der ble godkjenningen bare litt forsinket.)
Her er historien om hvordan annonsene kom på trykk. Inntil langt ut på dagen torsdag 31. oktober var det uklart om Schibsted-annonsene ville inkludere bildet av terrordrepte Rina Shnerb i annonsen. Men redaksjonene snudde da MIFF sendte en alternativ annonseutforming. Klikk deg gjennom hele historien.
Mandag: Den første annonseversjonen
Mandag 28. oktober på ettermiddagen sendte MIFF denne annonsen til de ni avisene.
Tirsdag: Flere aviser ber om godkjenning av bildet
Flere av avisene – etterhvert alle – etterlyste skriftlig godkjennelse for bruk av bildet av 17-åringen Rina Shnerb. Bildet er frigitt av familien til pressen og brukt i en lang rekke medier, men MIFF fikk likevel hentet inn skriftlig godkjenning av familien i løpet av samme dag.
– Jeg har sett annonsen dere planlegger å publisere i norske medier tidlig i november 2019. På vegne av Rinas foreldre godkjenner jeg bruken av Rinas portrett i annonsen, skrev Eli Weissbart som er den terrordrepte 17-åringens onkel på morssiden og pressetalsmann for familien.
Onsdag: Annonsen i Dagsavisen, Vårt Land og Dagen
Etter noen tilbakemeldinger fra ulike aviser sendte MIFF en oppdatert versjon til alle ni avisene onsdag (se under). Denne ble godtatt av Dagsavisen, Vårt Land og Dagen.
Med Schibsted-avisene var ikke dramaet over.
Onsdag: Flere Schibsted-aviser ber om dokumentasjon på belønningsordningen
Bergens Tidende skrev onsdag kl. 17.31: «Denne setningen må bort eller dokumenteres De som vil bli dømt for mordet på 17-åringen vil på livstid bli økonomisk belønnet av palestinske myndigheter (PA). Samme med denne: kan PA flytte rundt på våre skattepenger så det finansierer belønningen av terrorister.«
MIFF sendte slikt svar:
I 2013 ble belønningssystemet for dømte terrorister i israelsk fangenskap forklart for Kontrollkomiteen på Stortinget i brev fra Barth Eide.
Det var også tre vedlegg.
Jeg henviser redaktøren særlig til tabell 5 som dokumenterer at den økonomiske belønningen fortsetter også etter løslatelse for dem som har sittet mer enn 5 år i fengsel.
MIFF minnet også Schibsted-avisene på oppslag i Stavanger Aftenblad 16. juni 2017 side 24 og 25 der belønningsordningen for dømte terrorister ble beskrevet.
MIFF påpekte at regjeringen ikke kan dokumentere at norsk bistand ikke går til belønningssystemet. Vi henviste også til miff.no/skrønen, hvor MIFF skriver: «De siste månedene har PA valgt å kutte i lønnsutbetalinger til vanlige offentlige ansatte, men opprettholdt utbetalinger til fanger på samme nivå. Bedre bevis på at statsbudsjettet inneholder en skrøne finner du ikke.»
Da PA fikk lite penger i kassen, fortsatte de utbetalinger til fanger, men kuttet til offentlige ansatte. Dette er jo et bevis på at det er den samme kassen som går både til drift og belønningssystem.
Torsdag sendte MIFF ytterliggere dokumentasjon på fangelønnsordningen, blant annet henvisning til Taylor Force Act.
Regjeringen kan komme med en påstand [«norsk bistand går ikke til palestinske fanger»] uten å dokumentere det, men Adresseavisen og Fædrelandsvennen vil ikke la en frivillig organisasjon komme med en motpåstand på betalt annonseplass?
PA er helt åpne i sine budsjetter om lønnsutbetalingene.
Norge gir generell bistand til PA. De kan flytte rundt på penger.
Senest i 2013, til NRK Dagsrevyen, bekreftet en stortingsrepresentant for Høyre at norsk bistand indirekte går til å finansiere terror. Det har ikke kommet fram noe i saken som indikerer at det er annerledes nå.
Til slutt justerte MIFF den ene setningen litt, den andre ble beholdt som før.
Onsdag: Fædrelandsvennen ber om dokumentasjon på at OD 2019 flere ganger forsøkte å kneble MIFFs frihet til å kritisere
MIFF påpekte at Operasjon Dagsverk blant annet forsøkte å tvinge oss til å fjerne en film med kritikk:
Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global som var mottakere hadde også en lang rekke utspill i media der de kritiserte MIFF for å kritisere, og de kritiserte norske medier for å omtale MIFFs kritikk.
Onsdag: VG vil ha bort deler av MIFFs oppsummering av PFU-saken
VG skriver: «Vi vil ha ut følgende: ‘De valgte å fremstille mindreårige jenter, som familiene har sendt ut i politisk kamp, som fredsaktivister. MIFF påpekte at de kjemper for en «fred» der verdens eneste jødiske stat blir borte.’«
MIFF svarte: Med hvilken begrunnelse vil VG nekte å trykke dette? Når jentene ikke er omtalt med navn eller bilde, så må det vel være lov å oppsummere vår mening om saken slik. Vi påpeker også at ingen av de andre redaksjonene har reagert på dette.
Setningene ble uendret.
Onsdag: VG ber om dokumentasjon på jødiske flyktninger fra arabiske land
VG ba om dokumentasjon på denne setningen: «Etter 1945 er mer enn 99 prosent av den jødiske befolkningen blitt jaget og presset ut av den arabiske verden. «
MIFF svarte:
Ta gjerne utgangspunkt i Wikipedia-artikkelen Jewish exodus from Arab and Muslim countries.
Se særlig «Table of Jewish population since 1948” med kildehenvisningene.
Setningen forble uendret.
Onsdag: VG og BT ber om dokumentasjon på påstanden om NTB
VG og BT ba om dokumentasjon på denne setningen: «Vi kan ikke se at nyhetsbyrået NTB har nevnt «jødiske flyktninger» fra arabiske land én eneste gang siden 1986.»
MIFF svarte:
Vi forklarer bakgrunnen for vår påstand her, inkludert beskrivelse av metode.
NTB har svart på vår rapport, og ikke bestridt vår påstand om dette.
Setningen forble uendret.
Torsdag kl. 11.54: «Bildet må byttes ut i alle aviser»
Torsdag morgen er Adresseavisen og Fædrelandsvennen bestemt på å stanse MIFFs annonse hvis den inkluderer bilde av Rina.
Torsdag kl. 11.54 kom plutselig beskjeden fra Schibsted-avisene: «Bildet av Rina må byttes i alle aviser.» Det ble ikke gitt noen begrunnelse, selv om MIFF etterlyste det.
Torsdag kl. 12.18: MIFFs nye annonseutkast
Torsdag kl. 12.18 sendte MIFF en ny annonseversjon hvor bildet av Rina var erstattet med denne teksten:
«Her hadde vi et bilde av en smilende Rina. Hun ble tatt bort fra sine foreldre alt for tidlig. Rinas foreldre ga MIFF skriftlig tillatelse til å bruke bildet i denne annonsen, men Schibsted-avisene nektet oss å trykke det.»
Hvordan ville redaktørene reagere?
Torsdag kl. 13.55: Kontrabeskjed
Schibsted svarer: «Bildeteksten er ikke aktuell. Redaktørene har nå godkjent bildebruken istedenfor.»
Schibsted skrev videre: «Denne setningen må endres, så vil redaksjonene ta en ny vurdering: ‘De som vil bli dømt for mordet på 17-åringen vil på livstid bli økonomisk belønnet av palestinske myndigheter (PA).'»
MIFF endret til: «Hvis noen blir dømt for mordet på 17-åringen vil de, som andre voldsdømte palestinere i israelsk fangenskap, bli økonomisk belønnet av palestinske myndigheter (PA).»
For fanger som har sittet over fem år i fengsel, forplikter PA seg til å fortsette lønnsutbetalinger etter løslatelse. Disse utbetalingene vil da i mange tilfeller være betydelig større enn for vanlige offentlige ansatte. For å få annonsen trykket, gjorde MIFF likevel en liten justering.
Fredag: Annonsen som kom på trykk i Schibsted-avisene
Slik kom annonsen på trykk i fem av Schibsted-avisene fredag 1. november. Annonsen kommer også på trykk i VG søndag 3. november – der rakk de ikke å gi endelig godkjenning før avisen gikk i trykk natt til fredag.
Hjertelig takk!
MIFFs arbeid og markedsføring blir i sin helhet dekket av kontingent og gaver fra medlemmer og støttespillere. Hjertelig takk!
[td_smart_list_end]
—————————————-
Takk for at du vil gi din støtte til disse annonsene! Det er nødvendig at dette kommer fram på betalt annonseplass, da de store mediene ikke viser særlig interesse for å sette fokus på saken.
Slik kan du sende din gave og hjelpe MIFF med å betale fakturaene for annonsene
Gavekonto 78770654539
Vipps 39881
Facebook-innsamling – her kan du også invitere dine venner!
SMS: Gi fritt beløp fra 50 til 500 kroner i skjemaet litt lenger ned på siden. Se etter overskriften: Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel.