Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas krever at journalister på Gaza lager negative reportasjer om Israel

Åtte sivile palestinere ble drept av en feilskutt rakett fra Islamsk Jihad i Jabalia på Gazastripen den 7. august 2022. Hamas har etter denne og lignende hendelser sendt ut nye regler til journalister på Gazastripen om at slike hendelser ikke skal omtales. Reglene har i ettertid blitt trukket tilbake. (Foto: Flash90)
Journalister som jobber på Gazastripen fikk også beskjed om å ikke fortelle om palestinere drept av feilskutte raketter. NRK avviser at de blir påvirket.

Nylig sendte Hamas, som styrer på Gazastripen, ut nye restriksjoner til journalister som jobber på den palestinske enklaven om at de krever en mer anti-israelsk dekning, skriver Times of Israel. De nye reglene ble sendt ut etter den tre dager lange konflikten mellom Israel og Islamsk Jihad, hvor mange sivile palestinere ble drept av feilskutte raketter.

De feilskutte rakettene fikk ikke stor oppmerksomhet i norske medier, men i flere internasjonale medier som det amerikanske nyhetsbyrået The Associated Press ble det behørig omtalt at feilskutte raketter drepte mange sivile palestinere på Gazastripen. Av de over 1100 rakettene og granatene som Islamsk Jihad avfyrte mot Israel landet rundt 200 av dem inne på Gazastripen. Minst ti palestinere ble drept av feilskutte raketter.

At så mange sivile palestinere ble drept av feilskutte raketter er svært pinlig for både Islamsk jihad og deres iranske støttespillere, men også for Hamas. Derfor ønsket de ikke at mediene skulle fokusere på det.

Palestinere som jobber med utenlandsk presse ble først informert om de nye reglene. De fikk klar beskjed om at det ikke skulle rapporteres om palestinere som blir drept av feilskutte raketter eller om de militære kapasitetene til de palestinske terrorgruppene. Og de fikk beskjed om at Israel skulle klandres for den siste eskalering – ikke Islamsk Jihad.

Etter et møte mellom Hamas og internasjonale presseorganisasjoner ble reglene senere trukket tilbake, men Hamas har uansett sendt ut et klart og tydelig budskap om hva de forventer av journalister på Gazastripen.

Hamas krever at alle besøkende journalister har en lokal «fikser», normalt en palestinsk journalist eller oversetter. De nå tilbaketrukne reglene krevde at fikseren informerte Hamas om all «mistenksom oppførsel og ulogiske spørsmål». De måtte også levere en full rapport om hva journalistene gjorde på Gaza og lenker til alt de publiserte.

Om det ble skrevet om feilskutte raketter, så kunne fikseren miste retten til å jobbe. For en palestiner ville det betydd tap av livsviktig inntekt.

MIFF har vært i kontakt med NRK og VG, to norske redaksjoner som har brukt palestinske frilansere på Gaza. Vi har stilt dem flere spørsmål om hvordan de unngår at de blir utsatt for utilbørlig press fra Hamas.

– Vi bruker sjelden frilansere i Gaza. Når vi gjør det, er det vi som har det redaksjonelle ansvaret og er presise i hva vi ber om og det betyr at det er vi som gir beskjed om hvilke spørsmål som skal stilles, hvilke temaer og bilder vi ønsker, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som i dag er utenrikssjef i NRK, til MIFF.

Han sier han kjenner ikke til eksempler hvor Hamas har forsøkt å presse NRK eller deres frilansere på den journalistiske friheten.

– Jeg er ikke kjent med eksempler på at vi har blitt utsatt for direkte press som har hindret oss fra å rapportere fritt og uavhengig om det som foregår i Gaza, men vi har merket oss at myndighetene der har mer kontroll med papirer ved innreiser, forteller han.

NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier de rapporterer fritt fra Gaza. (Foto: NRK)

Men under Gaza-krigen i mai 2021 publiserte NRK en artikkel hvor en palestiner uttalte at Israel «ikke mener å ramme sivile». Uttalelsen førte til at mannen fikk dødstrusler mot seg og NRK gikk til det usedvanlige skrittet og fjernet artikkelen fra sine flater. Artikkelen er i dag borte.

– Vi er bekymret for alle begrensinger av ytringsfriheten og mulighetene for å jobbe fritt og uavhengig journalistisk. Vi vil jo at alle skal kunne ytre seg fritt og kritisk om egne samfunn i våre flater, svarer NRKs utenrikssjef.

Han sier de noen ganger må være forsiktig med hva de filmer på Gazastripen, men at dette også gjelder på israelsk side.

– Når det er krig, må vi noen ganger være tilbakeholdne med hva vi filmer og hvordan vi opererer i Gaza. Det er viktig å være klar over at det også legges begrensninger på israelsk side av hva vi kan filme av militære områder eller enheter. Dette er noe vi kjenner fra krig i andre områder. Vi skulle selvfølgelig ønske at alle krigførende parter åpnet for en friere tilgang for journalister, sier den tidligere Midtøsten-korrespondenten.

Falkenberg Mikkelsen mener de som ser på NRKs dekning fra Gaza kan være trygge på at den ikke er påvirket av Hamas.

– Vi jobber etter frie journalistiske prinsipper og kvalitetssikrer informasjon fra og om Gaza så godt det lar seg gjøre. Også kritiske stemmer til Hamas slipper naturligvis til i våre flater. Vi tilstreber også å være åpne med publikum dersom det er usikkerhet knyttet til opplysninger som vi publiserer, sier NRKs utenrikssjef.

Han sier det ikke er ofte NRK bruker frilansere på Gazastripen.

– Når vi gjør kritisk eller gravende journalistikk, er det viktig med redaksjonell forankring og redaksjonelt ansvar, og at det gjøres i all hovedsak av NRKs egne journalister, understreker Falkenberg Mikkelsen.

VG brukte nylig en palestinsk frilansjournalist da de rapporterte fra Gaza under den siste konfrontasjonen. Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken sier de har et uavhengig og kritisk utgangspunkt til alle aktørene.

– Våre tilstedeværende lokale journalister og fiksere har et uavhengig og kritisk utgangspunkt til alle aktører i regionen. De samarbeider alltid med en av VGs faste journalister, som tar de endelige journalistiske valgene i en sak, sier hun.

Samtidig erkjenner nyhetsredaktøren at det er krevende forhold for journalistikk i området.

– Det er ikke tvil om at det er veldig krevende å dekke konflikten, og at vi møter utfordringer knyttet til tilgang til informasjon. Det kan være vanskelig å verifisere informasjon, og vi har en særlig viktig jobb med å ettergå informasjonen som gis fra partene i konflikten, forklarer hun.

PS: Nylig ble det kjent at den palestinske journalisten Fady Hanona, som blant annet laget flere reportasjer for storavisen The New York Times under den siste konfrontasjonen, publiserte hyllest av Hitler i sosiale medier. Blant annet skal han ha oppfordret til å drepe jøder «slik Hitler gjorde». Avisen kuttet båndene til journalisten etter at saken ble kjent.

Hanona skal etter det MIFF kjenner til ikke ha jobbet for norske medier.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart