Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK forer barn med feil om Israel på Supernytt

NRK Supernytt. (Skjermdump tv.nrk.no)
Feil på feil og ekstrem ensidighet.

Tirsdag 31. januar hadde NRK et innslag om Israel på Supernytt, et daglig nyhetsprogram rettet mot barn. Mange norske skoleelever blir servert NRK Supernytt i lunsjpausen på skolen.

«Dette er en veldig vanskelig konflikt som har vart lenge, og den pågår fortsatt,» innleder NRKs journalister. Deretter kom først en historisk gjennomgang av reporter Ingunn Alexandra Langberg.

Faktasjekk på Supernytts historie om Israel

«I 1948, etter andre verdenskrig, ble staten Israel opprettet. Staten ble opprettet for å beskytte jøder mot forfølgelse, noe som jødene hadde opplevd under andre verdenskrig.»

Jødene ble ikke bare forfulgt under holocaust, men massakrert i et industrielt folkemord. Det er bra at NRK får med at Israel ble opprettet for å beskytte jøder mot forfølgelse, noe som jødene har opplevd i århundrer ikke bare i Europa, men også i den arabiske verden og i landområdet Palestina. Staten Israel ble opprettet av jøder, og det var ingen vestlige land som ga dem våpenhjelp når de helt fra første stund måtte beskytte seg mot sine arabiske naboer.

«Men akkurat i det området hadde palestinere bodd i lang tid. Og det er dette krigen handler om, og krigen varer fortsatt.»

«I 1967 tok Israel mer av områdene der palestinerne bodde. FN, som jobber for at det skal være fred i verden, mener det var og er et brudd på menneskerettighetene. De sier at Israel har okkupert området til palestinerne. Altså at de har tatt land med makt. Palestinerne ble dermed jaget fra hjemmene sine. Og de kjemper nå for å få sine egne områder.»

I 1967 hadde Israels arabiske naboland mobilisert til utryddelseskrig mot Israel. I selvforsvar tok Israel kontrollen over Vestbredden og Gazastripen. Dette var på ingen måte brudd på menneskerettighetene, og FN-resolusjon 242 gir Israel full rett etter folkeretten til å bevare kontrollen over området til det foreligger en forhandlingsløsning som gir Israel sikre og anerkjente grenser.

I de 19 årene palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen var okkupert av Jordan og Egypt kjempet de ikke for å få «sine egne områder». Under israelsk kontroll har palestinerne fått sine egne områder – selvstyrte områder ble opprettet på 1990-tallet og i 2005 trakk Israel seg helt ut av Gaza. Men selv om de har fått sine egne områder, fortsetter de krigen mer intenst enn før. Det overordnede målet til de største palestinske gruppene er ikke å få «sine egne områder», men å opprette en arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 58 på ruinene av verdens eneste jødiske stat.

FN jobber dessverre ikke bare for «fred i verden». FN består av mange ulike råd og institusjoner, men svært mange av dem er kontrollert av ikke-demokratiske land som misbruker FN-systemet til å fremme sine egne interesser. «Det er viktig å være uhyre kritisk til FN-initiativer,» mener den norske statsviteren Janne Haaland Matlary.

«Selv om begge sider kriger og skader hverandre, mener mange at krigen blir urettferdig fordi Israel har et større og sterkere militære enn Palestina.»

Er Ukrainas forsvarskrig urettferdig fordi NATO, som bistår Ukraina med våpen, har et større og sterkere militære enn Russland? Var Norges krigføring i Afghanistan, Libya og Kosovo urettferdig fordi vi var del av koalisjonsstyrker som var totalt overlegne våre fiender? Dette er en argumentasjon som ikke hører hjemme noe sted, selv ikke i barnehagen. Mange mener den palestinske eliten har et dypt urettferdig mål med sin krigføring.

Faktasjekk på Supernytts framstilling om de siste dagers hendelser

Supernytts Kirsti Jenny Bakke fortsatte med de siste dagers hendelser.

«For en uke siden ble flere palestinere drept av det israelske militæret i en aksjon mot en palestinsk flyktningleir på Vestbredden av Gaza.»

Hvor mange feil går det an å presse inn i én setning? Vestbredden av Gaza er et begrep som ikke eksisterer, er det stranden mot Middelhavet? Det israelske militæret gjennomførte en aksjon i byen Jenin nord på Vestbredden.

Det er en mannsalder siden det var noen flyktningleir i Jenin. Det som en gang var en teltleir, ble bygd ut som et hvilket som helst annet nabolag i Midtøsten med murhus senest på 1960-tallet, og deler av «leiren» er også nybygd etter ødeleggelser av kamper under den andre intifadaen våren 2002.

Befolkningen i «leiren» er heller ikke flyktninger, i høyden er det bare en ørliten prosentandel som en gang kom dit som flyktning for 75 år siden. Supernytts redaksjon ville forhåpentligvis vært veldig lite happy dersom barn, barnebarn og oldebarn av flyktninger som kom til Norge ble behandlet som flyktninger i tiår etter tiår.

Den mest alvorlige feilen er likevel at Supernytt unnlater å fortelle at Israels militære aksjon 26. januar hadde som mål, ikke å ramme «en flyktningleir», men arrestere medlemmer av terrororganisasjonen Islamsk Jihad. De israelske soldatene ble møtt med skyting, og det var i kampene som fulgte at ni palestinere ble drept, skriver New York Times. Israelske milltærkilder sier terrorgruppen var involvert i å planlegge og utføre flere angrep mot israelske soldater og sivile. Minst syv av de drepte var stridende (Islamsk Jihad 2, Hamas 4, Fatah 1), ifølge meldinger fra disse palestinske gruppene.

«På fredag drepte og såret en ung palestiner flere mennesker i et terrorangrep utenfor en synagoge, som er en jødisk kirke. Lørdag gikk en 13 år gammel palestinsk gutt til skuddangrep på en jødisk far og sønn. Hvorfor skjer alt dette akkurat nå? Som vi hørte tidligere, skjer det sånne ting med jevne mellomrom i denne konflikten.»

Som transkripsjonen av Supernytt straks skal vise, er NRKs svar på hvorfor det skjer akkurat nå ene og alene «Israel», og endog «jøden Netanyahu». Supernytt forteller aldri norske barn at palestinske selvstyremyndigheter instruerer sine barn om at hensikten med deres liv er å være ammunisjon for islam.  Palestinske barn blir opplært til at de ikke er skapt for glede, men martyrdød. Palestinske mindreårige vet at de selv og deres familie vil bli rikelig økonomisk belønnet og æret dersom de gjennomfører terror.

Supernytt forteller ikke at Hamas vil utslette Israel. De forteller ikke at Fatah aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere. Islamsk Jihad er ikke aktive i Jenin for å hjelpe flyktninger, men for å forberede krig mot den jødiske staten.

Supernytt forteller ikke at massakren på jødene kom på minnedagen for Holocaust. Fortsatt trenger jøder beskyttelse mot forfølgelse og drap fra antisemitter, det tok ikke slutt ved at Auschwitz ble frigjort. I 2014 viste en meningsmåling at 93 prosent av palestinerne har antisemittiske holdninger. Derfor ble det også feiret i en rekke palestinske byer etter terrordrapene på jøder fredag. 

Supernytt skal ha ros for å få fram at drapene skjedde «utenfor en synagoge». Dette var en massakre på sivile, til forskjell for dødsfallene i Jenin som var forårsaket av en konfrontasjon mellom soldater og væpnede militsstyrker.

«Men rett før jul var det valg i Israel. Mange håpet på at det skulle bli en bedre tone mellom partene i konflikten. I stedet ble han her, jødiske Benjamin Netanyahu, valgt som statsminister for sjette gang. Hans parti fikk ikke makten alene, og de valgte så å samarbeide med de mest religiøse og høyreradikale partiene i Israel. At de er høyreradikale vil i dette tilfelle si at de ønsker at jødene skal bestemme alt i Israel.»

Av en eller annen grunn velger Supernytt å fremheve at Netanyahu er jødisk.

Men det er feil å hevde at de høyreradikale vil at bare jødene skal bestemme i Israel. Ingen av partiene i Netanyahus koalisjon går inn for å fjerne stemmeretten til Israels minoriteter. Regjeringen ønsker at Israel skal være nasjonalstaten til det jødiske folk, men dette ønsket har alle israelske regjeringer helt tilbake til 1948 delt. Det samme ønske har en rekke europeiske land, uten at NRK Supernytt noen gang problematiserer det.

«Dette har ført til mange demonstrasjoner i landet. Faktisk en av de største på lang, lang tid. Mange israelere er redde for at regjeringen skal skape enda større uenigheter i landet, og føre de inn i mer krig mellom israelere og palestinere. Netanyahu sier nå at regjeringen vil straffe familiene til de to palestinerne som angrep jødene i Jerusalem. Dette er noe av grunnen til at folk nå demonstrerer. De mener det er feil at noen skal straffes for noe noen andre i familien har gjort. De er redd for at måten regjeringen handler på, gjør konflikten enda verre.»

Her er det en ny serie feil. Israelerne er ikke redde for store uenigheter. Demonstrasjonene er i seg selv et bevis på at Israel er et fritt demokrati hvor befolkningen kan protestere mot regjeringen og regjeringens politikk uten fare for sitt eget liv.

Demonstrasjonene i Tel Aviv de siste ukene handler ikke om forholdet til palestinerne, men er en protest mot regjeringens planer om å gjøre juridiske reformer som vil redusere domstolenes makt på bekostning av de folkevalgte politikerne.

Netanyahu-regjeringen vedtok straff for familiene til de to palestinske terroristene i forbindelse med sitt faste møte søndag morgen. Den siste demonstrasjonen var på lørdag. Derfor kan ikke dette være «grunnen til at folk nå demonstrerer». Kanskje noen av demonstrantene mener det er feil at noen i familien straffes for noe noen andre i familien har gjort, men NRK Supernytt dikter dette opp som et fokusområde i demonstrasjonene.

Konflikten ville blitt mye mindre vanskelig for NRKs barneredaksjon å forstå dersom de hadde forholdt seg til fakta og også formidlet noen israelske perspektiver.

Hvis du har barn eller barnebarn som ser på NRK Supernytt, pass på at du formidler denne faktasjekken til dem!


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart