På Urix onsdag 25. oktober var krigen mellom Israel og Hamas i fokus. Eller det vil si, Israels krigføring mot Hamas var i fokus. Det var mer eller mindre ingen fokus på Hamas og deres rolle i den pågående krigen.
– Hvor lenge kan verden være vitne til drap på barn og sivile på Gaza før de stopper det, sa NRKs programleder Rima Iraki innledningsvis.
Videre fortalte hun at Israels bombing av Gaza fortsetter for 19. dagen på rad. At Hamas i samme tidsperiode har sendt over 7500 raketter mot Israel ble ikke nevnt. Samtidig som Urix gikk på luften traff en rakett fra Hamas en bygård nord for Tel Aviv, hvor seks personer ble skadet.
Massakren som Hamas utførte 7. oktober, hvor over 1400 ble drept, over 220 kidnappet og flere tusen skadet, ble nevnt innledningsvis. Etter det var det i det store og hele kun fokus på de israelske angrepene mot Hamas og de konsekvensene det medfører for sivile på Gazastripen.
– Siden terrorangrepet 7. oktober, hvor over 1400 israelere ble drept, har Israel hatt som mål å knuse Hamas, men mange sivile blir rammet. De siste to og en halv ukene er over 6000 drept og over 17.000 skadet på Gaza. Veldig mange av dem er barn, sier reporter Martin Roalsø i et innslag helt i begynnelsen av sendingen.
NRK nevner ikke at Hamas er kilden deres
NRK burde informere om at tallene kommer fra Hamas og at de ikke er verifiserte. Hvor mange av de drepte og skadde som er sivile, og hvor mange som er stridende, vites ikke. Det er opplysninger som Hamas ikke gir ut. Mange sivile blir utilsiktede ofre i de israelske angrepene, men det er også åpenlyst at det er mange Hamas-terrorister blant de drepte.
Man må også stille spørsmål ved hvor troverdig disse tallene er. Hamas er kjent for å blåse opp antallet drepte og skadde for å skape større internasjonal fordømmelse av Israel. For eksempel da Israel ble anklaget for å ha bombet et sykehus i Gaza by, var Hamas raskt ute med å si at minst 500 var døde. I en periode påstod de at over 800 var drept.
Så viste det seg at det ikke var et israelsk luftangrep, men en rakett avfyrt fra Hamas eller Islamsk Jihad som ramlet ned og eksploderte på parkeringsplassen utenfor sykehuset. Og selv om Hamas tviholder på Israels skyld og at nærmere 500 ble drept, har europeisk etterretning ment at det reelle antallet drepte var mellom 10 og 50. Andre kilder antyder at mellom 100 og 300 kan ha blitt drept, trolig nærmere 100.
Også USAs president Joe Biden og det israelske forsvaret har stilt spørsmål ved tapstallene som Hamas har offentliggjort.
Ender palestinere som blir drept av Hamas sine egne raketter opp på statistikken over antallet som Hamas anklager Israel for å ha drept?
Ville ha utenriksministeren til å anklage Israel
Etter innslaget gikk det over til en seanse i studio, hvor programleder Iraki satt sammen med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
– Hvor lenge kan verden være vitne til de sivile lidelsene på Gaza, drap på små barn, før de stopper det, spurte hun Eide.
Utenriksministeren svarte at han er bekymret over situasjonen og pekte på at alle krigførende parter må forholde seg til krigens regler.
– Hvor tydelige har dere vært overfor Israel at de skal stanse bombardementet av sivile der, spurte hun utenriksministeren videre.
I motsetning til Hamas retter ikke Israel sine angrep mot sivile, men mot militære mål. Samtidig er det vanskelig å unngå sivile tap når Hamas bruker den sivile infrastrukturen i sin krigføring mot Israel. Raketter både lagres og sendes mot Israel fra byer og boliger.
Men dette ble ikke problematisert i det hele tatt i Urix. Hamas sine rolle i krigen var helt fraværende. Det var bare fokus på at Israel skulle stanse sine bombeangrep på Gaza, men ingen snakk om at Hamas må stanse sine rakettangrep mot Israel. Det er ikke bare én part i denne krigen.
Det ble heller ikke sagt ett ord om at Hamas ønsker sivile dødsfall på Gazastripen. Jo flere som dør, jo mer internasjonalt press mot Israel. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen fortalte om dette på NRK en uke tidligere. – En utrolig kynisk strategi, sa Diesen om sivile skjold.
Feilaktige anklager om israelske krigsforbrytelser
Selv om Hamas bryter alt av krigens regler med å bevisst angripe sivile, kidnappe dem, ved å sende raketter mot sivilbefolkningen i Israel og bruke sin egen befolkning som menneskelige skjold, var programleder Iraki kun opptatt av å anklage Israel for å begå krigsforbrytelser.
– Vi ser nå flere eksempler på at Israel bryter krigens regler. Blant annet har sivile som blir bedt om å flytte sørover, der det skulle være trygt, de er blitt drept i angrep der. Blokaden blir betegnet som en krigsforbrytelse av både FN og flere andre menneskerettighetsorganisasjoner. Human Rights Watch har dokumentert at Israel har brukt hvitt fosfor inne i Gaza by, sa Iraki.
Her var det mye å ta tak i. For det første har Israel aldri sagt at det vil være trygt i den sørlige delen av Gaza, hvor de har bedt sivile om å evakuere til, men at det er tryggere der enn i den nordlige delen.
Blokaden som Israel iverksatte etter 7. oktober-massakren er lovlig i henhold til krigens regler, ifølge Cecilie Hellestveit, jurist og samfunnsviter med doktorgrad i krigens folkerett.
Det er heller ikke en krigsforbrytelse å be innbyggerne i den nordlige delen av Gazastripen om å evakuere til den sørlige delen.
– Det er ikke et folkerettsbrudd å tvangsevakuere sivilbefolkning på okkupert område for å beskytte dem mot pågående/planlagte militære operasjoner. Det er både en plikt og en rett en stridende part har før en større militæroperasjon, sier Hellestveit, en av Norges fremste eksperter på folkerett.
Dro frem anklage som er blitt avvist av Israel
Iraki tok også opp anklagen fra Human Rights Watch om at Israel har brukt hvitt fosfor, men nevnte ikke at Israel har blankt avvist dette.
– Anklagen mot IDF angående bruk av hvitt fosfor i Gaza er fullstendig falsk. IDF har ikke brukt slik ammunisjon, sier IDF om påstandene.
Selv om det ikke er ulovlig å bruke fosforbomber i krig, kunngjorde Israel allerede for 10 år siden at de ville slutte å bruke dem. Videre ble Barth Eide spurt av Iraki om Norge mener Israel begår krigsforbrytelser.
– Om en krigsforbrytelse er begått er til slutt et spørsmål for en internasjonal domstol, svarte Barth Eide, før han ble avbrutt av Iraki, som sa FN og menneskerettighetsorganisasjoner har sagt Israel gjør det.
– Mener Norge at Israel begår krigsforbrytelser, spurte hun nok en gang.
– Hvis man ikke passer på å ta tilstrekkelig hensyn til å skille mellom stridende og sivile, så er det potensielt en svært alvorlig krigsforbrytelse. Derfor er vi så tydelig på betydningen av det. Så mener vi at alle potensielle krigsforbrytelser må etterforskes, svarte Eide.
Til å være så opptatt av potensielle krigsforbrytelser er det påfallende at Iraki og Urix-redaksjonen ikke snakket om Hamas. For er det noen som ikke skiller mellom stridende og sivile, og som helt åpenlyst bryter alt av krigens regler, så er det terrorgruppen Hamas. Men for Urix var det tydeligvis kun av interesse å anklage Israel for krigsforbrytelser, selv om Israel følger krigens regler godt over gjennomsnittet.
En må spørre seg om Urix helt har glemt Hamas sin rolle i krigen?