5. november publiserte VG en artikkel av journalist Siamak Nematpoor med overskrift om at Israel «stormer sykehus, arresterer leger og angriper sivile».
I artikkelen rettes det flere grove anklager mot Israel. Mange av anklagene er udokumenterte eller vanskelig å verifisere. Israel kommer til orde i artikkelen, men israelske argumenter blir nedvurdert ved å skrive at «Israel hevder».
For eksempel nevner VG i artikkelen en israelsk militæroperasjon ved Kamal Adwan-sykehuset nord på Gazastripen, hvor det ble funnet våpen og hvor rundt 100 Hamas-terrorister ble pågrepet. Flere av dem skal ha vært utkledd som helsepersonell, ifølge det israelske forsvaret. VG skriver at «Israel hevder å ha funnet våpen» og at Israel «hevder de pågrepne er Hamas-soldater».
Ordet «hevder» er ikke i nærheten av å bli like mye brukt når anklager rettes mot Israel. Som når VG intervjuer Mohammed Salha, direktør ved sykehuset. Avisen skriver at «Salha nekter overfor VG for at Hamas-soldater oppholder seg på noen av sykehusene i Nord-Gaza». Ikke noe bruk av ordet hevder her.
Men hvis sykehusdirektøren sier det, så er det vel sant da, eller?
Salha uttaler seg naturligvis ikke fritt. Om Hamas hadde brukt sykehuset som base, slik funn av våpen og terrorister tyder på, hadde sykehusdirektøren aldri kunne innrømmet det. Hadde Salha erkjent overfor VG eller andre journalister at Hamas misbrukte sykehuset, hadde Hamas neppe latt ham leve lenge.
Dette vet VG – eller i det minste de burde vite det – så hvorfor brukes han da som et sannhetsvitne? En annen person som brukes som sannhetsvitne i artikkelen er den palestinske journalisten Hind Khoudary. Hun påstår at «alt som beveger seg, skytes». Ikke noe bruk av ordet hevdet her heller.
Khoudary var for øvrig en tidligere aktivist for Amnesty. Da seks palestinske fredsaktivister på Gazastripen i 2020 hadde en videosamtale med israelere skal Khoudary ha tipset Hamas, som førte til at alle de seks ble arrestert.
Hva som skjedde med de seks som ble pågrepet er ukjent, men mange av dem som er blitt anklaget for å samarbeide med Israel har blitt utsatt for tortur.
I artikkelen blir det fremstilt av VG som om Israel hindrer sivile fra å evakuere Jabalia, hvor Hamas har konsentrert sine siste styrker i Nord-Gaza, selv om de skriver at Israel «har hevdet at de har åpnet to rømningsveier fra nord».
Igjen bruker VG ordet hevder i forbindelse med israelske uttalelser.
VG utelater å skrive om at Hamas har forsøkt å tvinge sivilbefolkningen til å bli værende i Jabalia, for å kunne bruke dem som menneskelige skjold. I stedet for blir det i artikkelen påstått at «alle som forsøker å flykte, blir beskutt».
At IDF-soldater skyter på alt som beveger seg, faller på sin egen urimelighet. Et ferskt eksempel på at israelske soldater hjelper sivile ut fra et kampområde og gir dem vann og forsyninger er tv-reportasjen som MIFF viste til i går.
Og allerede 23. oktober kunngjorde IDF at over 20.000 sivile hadde evakuert Jabalia. Senere evakuerte ytterligere 20.000. Det er nå nesten ingen sivile igjen. Det var altså ikke sant at alle som forsøkte å flykte ble beskutt.
I artikkelen sprer VG også falske nyheter om at det kom betydelig mer nødhjelp inn til Gaza før krigen enn nå. «Antallet har sunket kraftig siden krigen brøt ut», påstår VG. Det er ikke første gang avisen sprer usannheter om nødhjelp.
Også Norsk Telegrambyrå (NTB), som skriver mye av utenriksnyhetene for norske mediehus, tildekker sannheten om mengden nødhjelp.
VG påstår at det i tidligere kom 500-600 lastebiler om dagen med nødhjelp til Gaza. Sannheten er at det før krigen brøt ut 7. oktober kom i snitt rundt 10 (!) lastebiler om dagen med nødhjelp til Gaza. Det ifølge VGs egen kilde, OCHA.
Det er riktig at det før krigen kom rundt 400 lastebillass om dagen med varer inn til Gazastripen, men dette var i hovedsak bygningsmaterialer (52%) og andre kommersielle produkter. Dette er varer som naturligvis ikke krysser grensen i dagens situasjon.
Hvis man legger til medisinsk utstyr og matvarer til kommersielt salg, kom det rundt 80 lastebillass om dagen til Gaza før 7. oktober i fjor. Siden krigen brøt ut har det kommet over 1,1 millioner tonn med nødhjelp inn til Gazastripen.
Det utgjør i snitt rundt 150 lastebillass om dagen. Det er betydelig mer enn det kom før krigen og ikke en kraftig nedgang, slik VG feilaktig påstår.
PS: MIFF har kontaktet journalisten som har skrevet saken og gjort han oppmerksom på at informasjonen i artikkelen er feil. Journalisten vil likevel ikke rette feilen, selv om vi har påpekt både Vær varsom-plakaten punkt 3.2 om at «opplysninger som gis skal være korrekte» og punkt 4.13 om at «feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig».
VG påstår feilaktig at det kom mer nødhjelp til Gaza før krigen brøt ut. (Foto: Faksimile VG)