Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Skjermdump fra Nrk.no tirsdag ettermiddag 15. juli 2014.
Skjermdump fra Nrk.no tirsdag ettermiddag 15. juli 2014.

NRK svarer ikke på kritikken

NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk forsvarer utenriksmedarbeider Sidsel Wold, men unngår behendig å svare på MIFFs kritikk. La oss forklare en gang til hvordan NRKs dekning er med å skape falske bilder av Israels krigføring.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Et typisk og helt ferskt eksempel på NRKs kritikkverdige vinkling ligger nå ute på forsiden av Nrk.no. «Israel har starta opp att angrepa,» heter det i en overskrift. Se skjermdump i toppen av denne artikkelen.

Overskriften har en henvisning til artikkelen «Israel har starta opp att angrepa mot Gaza«. Her blir det fortalt i ingressen at Hamas aldri avbrøt sine angrep, men dette blir ikke nevnt på forsiden. Overfladiske lesere vil da sitte igjen med inntrykket av at Israel med overlegg og ønske gjenopptok angrep. De vil få bekreftet fordommen som 4 av 10 nordmenn bærer på, at Israel behandler palestinerne som nazistene behandlet jødene under andre verdenskrig.

Men hva er saken?

Israel innledet en våpenhvile fra kl. 09.00 lokal tid tirsdag morgen. Hamas nektet å gå med på våpenhvilen og fortsatte bombardement av israelske byer. Det ble registrert over 40 raketter avfyrt mot Israel i timene som fulgte, og luftvernsirenen ble utløst 58 ganger i ulike israelske byer. En av rakettene ble også siktet inn mot storbyen Haifa i Nord-Israel, noe som viser at Hamas nå har nesten hele Israel innenfor rekkevidde.

Hamas har nok en gang vist seg som aggressor. Leserne av NRKs forside vil aldri få det med seg.

 

Kalbakks forsvar

Mandag 14. juli rykket NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk ut med forsvar for NRKs dekning av krigen mellom Israel og Hamas.

«NRK har den siste tiden fått en del kritikk fra publikum for vår dekning av Israel/Palestina-konflikten. Noen av reaksjonene bærer preg av å være del av en koordinert aksjon, mens andre kommer fra enkeltpersoner som ikke er fornøyd med dekningen vår.»

Denne innledningen på artikkelen bekrefter at MIFFs protestaksjon mot Sidsel Wolds grove overtramp har blitt stor i omfang og vekket oppmerksomhet på Marienlyst. 11. juli ba MIFF følgere på Facebook sende klage til NRK etter at Wold hadde anklaget israelske soldater for å «skyte på alt som rører på seg» i Dagsrevyen samme kveld. Dagen etter fortsatte Wold med en sterkt overdrevet propagandauttalelse i radio. Såvidt vi har kunnet registrere, har svært mange sendt en klage basert på disse to konkrete sakene.

Kalbakk skriver at NRK «tar tilbakemeldingene på alvor». Han skriver at de jobber med å finne kilder som har ulike ståsted og har som mål å forklare «kompleksiteten i den langvarige konflikten».

Men så røper Kalbakk at NRK kanskje ikke tar tilbakemeldingene så alvorlig likevel. «Men en del av kritikken som den siste uka har blitt rettet mot den løpende rapporteringen fra Gaza er etter mitt syn malplassert.» Kalbakk bruker resten av artikkelen til å understreke at personlige historier til folk som blir berørt av krigshandlingene må fortelles.

 

Hva er feil med NRKs dekning

Ingen er uenig i at konsekvensene for sivilbefolkningen blir fortalt. MIFF har kritisert Wold for to konkrete overtramp. Hvordan kan Kalbakk forsvare påstander som at «israelske soldater skyter på alt som rører seg» eller «hver gang du hører et smell er det antakeligvis noen som dør»?

Hovedproblemet i NRKs dekning er generelt den enorme overdekningen som blir gitt av konflikter hvor Israel er involvert i forhold til andre lands konflikter. For å gi et helt ferskt eksempel: Søk på Israel utelukkende på Nrk.no i Google News gir nå 431 resultater. Gaza gir 394 resultater. Tilsvarende søk på Ukraina gir 198 resultater. Syria gir 205 resultater. Irak 114 resultater. Hundrevis av mennesker blir drept daglig, tusenvis blir drevet på flukt, mens de politisk korrekte er mest opptatt av ensidig å fordømme Israel og kritisere dem som avslører krigsforbrytelsene til Hamas.

De siste 27 årene er under ni tusen palestinere, stridende og sivile, drept av israelske sikkerhetsstyrker. Det tilsvarer ca. en person i døgnet. Etter andre verdenskrig er antall muslimer drept i væpnet konflikt over 450 per døgn (ca. 11 millioner). Tenk etter hvor mye sendetid den ene palestineren har fått på NRK, sammenlignet med de 449 andre muslimene. De høye tapstallene fortsetter i land som Syria, Irak, Afghanistan, Pakistan.

Det andre hovedproblemet med NRKs dekning, er at Israels krigføring ikke blir sammenlignet med andre lands krigføring. I går kveld opplevde jeg hvor lite interessant dette er, da jeg var invitert som gjest hos NRK Dagsrevyen. I nyhetene ble det gjengitt en rapport fra en israelsk organisasjon som hevdet Israel gjennomførte krigsforbrytelser med å bombe bolighus til Hamas-ledere, etter advarsler vel og merke.

NRKs programleder Jon Gelius ville vite om også jeg synes dette er en krigsforbrytelse. Da jeg påpekte at Norge har bombet bolighus til Gaddafi-regimet for bare tre år siden, og drept tusener av afghanere, var ikke dette så interessant å høre på. Men det er slike sammenligninger som hele tiden må gjøres. Israel må gjerne kritiseres og fordømmes, hvis man bruker de samme standarder som man bruker for andre land. Særlig blir kritikken verdt å høre på dersom noen også samtidig dømmer Israels fiender etter de samme standarder.

Enhver står selvsagt fritt til å fordømme Israel, men husk at du i samme øyeblikk kriminaliserer flere ulike norske regjeringer, offiserer og soldater som har vært med på det samme du fordømmer Israel for. For det er vel ikke slik at du vil dømme Israel med en annen standard enn den du bruker på oss selv og andre land?

Faktum er at Israel følger reglene for krigføring «godt over gjennomsnittlig» i forhold til hva som er vanlig ellers i verden. Det er vurderingen til seniorforsker Cecilie Hellestveit, en av de fremste ekspertene i Norge på krigens folkerett.

Det er denne kritikken Kalbakk og NRK ikke har gitt svar på. NRKs dekning har systemfeil som er mye større enn enkeltreportere som Sidsel Wold eller Odd Karsten Tveit. Det ville hjelpe godt å få bort deres propagandaspråk, men det vil ikke i seg selv løse de grunnleggende problemene.

Det er bra og rosverdig at NRK slipper MIFF til i Dagsrevyen (takk skal dere ha!), men det retter ikke opp to generasjoner med dekning som har gitt et falskt bilde. Den siste lenken fører til et times foredrag hvor jeg forklarer mer om problemet med norsk mediedekning av Israel.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart