Israels ambassadør Raphael Schutz. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Israels ambassadør Raphael Schutz. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

En ambassadør drar hjem med viktige seire i bagasjen

Torsdag 16. august hadde ambassadør Raphael Schutz sin siste arbeidsdag i Norge.

I april 2014 skrev VG: «Raphael Schutz er blant Israels mest erfarne diplomater og blir av kilder i israelsk UD omtalt som en av de beste i den israelske utenrikstjenesten. Han har tidligere tjenestegjort som ambassadør i Spania og er nå øverste sjef ved Europa-seksjonen i Utenriksdepartementet. Når Schutz etter alt å dømme overtar som ny ambassadør i Norge i mai blir han dermed en av de høyest rangerte embetsmennene som har vært Israel-ambassadør i Skandinavia.»

Samme høst var Schutz på plass i Norge. 18. september 2014 ble han ble offisielt mottatt i høytidelig audiens hos Hans Majestet Kongen.

Et av Schutz hovedmål som ambassadør har vært å få til direktefly mellom Oslo og Tel Aviv.

– Oslo og Lisboa er de eneste europeiske hovedstedene som ikke har direkteflygninger til Israel. Det skulle vi ønske at fantes, for det signaliserer noe negativt når ikke en slik kontakt er på plass. Jeg forsøker å overbevise israelske flyselskaper om å åpne slike ruter. Det israelske turistdepartementet har lagt til rette incentiver for alle flyselskaper som vil åpne direkteruter til Israel, sa Schutz på MIFF Forum høsten 2016.

I juni 2018 ble arbeidet til Schutz kronet med suksess. Da annonserte flyselskapet Norwegian at de åpner direkteflygninger fra Oslo til Tel Aviv to ganger i uken fra 31. oktober. Ruteåpningen kom litt for sent til at Schutz selv kunne nyte godt av den, men han glede seg over at den kommer som en gave på hans egen bursdag.

Et annet hovedmål for Schutz har vært å knytte bilaterale bånd mellom Israel og Norge uavhengig av politisk uenighet om konflikten. Han har vært heldig å tjenestegjøre i Oslo mens det har vært en norsk regjering som deler dette målet. I dag er det betydelig større samarbeid mellom Norge og Israel på en rekke felter enn for fire år siden. Utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu undertegnet en intensjonsavtale om samarbeid på forskning og innovasjon i januar 2017.

– Nå føler vi at Norge har en regjering som gir Israel rettferdig behandling, sa Schutz i juni 2017.

Schutz har markert seg i gamle og nye medier en rekke ganger gjennom sin ambassadørperiode. Her er bare noen smakebiter:

Schutz var takknemlig for norske Israel-venner som støtter hans hjemland gjennom MIFF.

– Det finnes ingen organisasjon som er så stor og velorganisert som MIFF i noe annet europeisk land, sa Schutz i MIFF Oslo 28. april 2015.

  • Skriv din avskjedshilsen til Raphael Schutz i kommentarfeltet under.
  • Se også hans egen avskjedshilsen på Facebook:

https://www.facebook.com/AmbassadorRaphaelSchutz/photos/a.1701966113370244/2216626051904245/?type=3&theater

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart