Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Budskap i ny norsk barnefilm: Palestinerne bør få lov til å gjøre slutt på Israel

Animasjonfilmen Tårnet av Mats Grorud har Norgespremiere 30. november 2018. (Foto: Filmweb)
Animasjonfilmen Tårnet av Mats Grorud har Norgespremiere 30. november 2018. (Foto: Filmweb)
Animasjonsfilmen Tårnet har et klart politisk budskap: Etterkommerne av palestinske 1948-flyktninger skal få lov til å fjerne Israel som en jødisk stat.

Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) ble arrangert 26. september til 4. oktober. Under festivalen har den nye norske animasjonsfilmen Tårnet til regissør Mats Grorud hatt førpremiere med tre visninger. Fra 30. november vil filmen komme på kinoer nær deg, og sannsynligvis bli vist fram til skoleklasser slik den ble i Bergen.

På Filmweb blir Tårnet presentert slik:

«Fire generasjoner palestinske flyktninger. Ett håp.

Den 15 mai 1948 ble staten Israel opprettet, til tross for omfattende protester fra palestinerne som bodde i området fra før. Store deler av den palestinske befolkningen ble fordrevet fra sine hjem og over 500 palestinske landsbyer ble ødelagt. Palestinerne kaller 1948-krigen for «al-Nakba», som betyr «katastrofen».

Tårnet er en varm og spennende fortelling om den elleve år gamle jenta, Wardi, og hennes oldefar Sidi, som bor sammen i et 4 etasjer høyt tårn i en flyktningleir i Beirut, Libanon. Helt siden Sidi kom til flyktningleiren i 1948 har han holdt fast på håpet om å returnere til sitt kjære Palestina, men alderdommen har satt ham på andre tanker. Filmen tar oss med på Wardis reise til fortiden gjennom historiene til de fire generasjonene som bor i tårnet, i søken på Sidis tapte håp og sin egen fremtid.

Filmen er basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av regissør og manusforfatter, Mats Grorud, mens han bodde i en flyktningleir i Beirut, Libanon.»

MIFFs nestleder Morten Fjell Rasmussen så Tårnet på BIFF.

– Selv om det er vanlig med pro-palestinsk slagside, var det ekstra skuffende å se hvordan BIFF i år aktivt benyttet skoleforestillinger til å påvirke barn i anti-israelsk retning, sier Rasmussen.

– Filmen Tårnet, som handler om palestinere i en flyktningleir i Libanon, er en propagandafilm som både gir den en feilaktig fremstilling av hva som skjedde da Israel ble opprettet i 1948 og fremmer en politikk som er til hinder for fred. Om vi skal tro filmen – og det gjør jo gjerne skolebarn – oppstod det palestinske flyktningproblemet utelukkende som følge av ondskap satt i system av israelerne. Filmen nevnte ikke med et ord at flyktningproblemet skyldtes en krig iverksatt av arabiske ledere for å kvele opprettelsen av Israel i fødselen. Slike kompliserende fakta skal man tydeligvis ikke belemre skolebarna med, sier Rasmussen.

Tårnet har et politisk budskap som bidrar til å holde liv i konflikten mellom israelere og palestinere. I omtalen på Filmweb står det at oldefar Sidi har kommet «på andre tanker» enn å returnere. Men tanken hans er at oldebarnet – og alle andre etterkommere – skal flytte til det som nå er Israel.

– Ikke bare forteller filmen om at palestinere i Libanon drømmer om å flytte til Israel, hovedbudskapet i filmen går ut på at de bør få lov til det. Om man er ærlig med seg selv, skjønner man jo at dette ikke kan realiseres uten at Israel opphører å eksistere som jødisk stat, sier Rasmussen.

Du tror kanskje at du ikke har noe med denne propagandafilmen å gjøre. Men dine skattepenger har finansiert den. Tårnet har fått minst 3,3 millioner kroner i offentlig støtte, ifølge Norsk filminstitutt.

 

Flere kommentarer til Tårnet

Det finnes ingen allmenn rett til å vende tilbake for flyktninger, og langt mindre etterkommere av flyktninger.

På 1900-tallet flyktet nærmere en million jøder fra arabiske land, og hundretusener til fra andre muslimske områder (Iran, de muslimske delene av det tidligere Sovjetunionen).

Det er i grunnen ganske enkelt: Når århundrers historie har bevist at jødene ikke kan leve i frihet og verdighet i den muslimske verden og i Europa, må de ha et sted hvor de selv har kontrollen. Da trenger de en stat hvor de er i flertall.

Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Tar vi med resten av det muslimske området, blir dette bildet enda tydeligere. Og når vi regner med Europa også, blir det helt overveldende at jødene er de som for eksempel har mest å tjene på et rettferdig erstatningsoppgjør.

I artikkelen Jødene har rett til landet skriver MIFF:

«En av verdens største synder mot jødene er at den har godtatt at palestinerne ble sittende i leirer, og dermed bidradd til å holde levende arabernes krav om å “vende tilbake“. Senest da de arabiske landene fordrev og frøs ut sine jøder, burde det ha vært klart for alle at nå var løpet kjørt: Jødiske flyktninger tok arabernes plass i Israel, og de arabiske flyktningene fra 1948 kan aldri komme tilbake dit. De må få et normalt liv andre steder.

Det ørlille området som Israel består av (ca. 1/15 av Norge, mindre enn 0,2 % av det arabiske området) er det som det jødiske folket har fått igjen etter å være fordrevet fra et stort antall land

Du blir sikkert ikke overrasket, men ingenting av dette kommer fram i Tårnet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart