15. oktober har MIFF sendt to ulike e-poster til om lag fire hundre videregående skoler og over tusen ungdomsskoler over hele landet.
Ungdomsskolene ble advart mot feil og mangler i samfunnsfagsboka Kosmos 10. Videregående skoler ble advart mot feil og mangler i historieboka Perspektiver. Skoler som bruker andre verk vil sannsynligvis finne at noen eller de fleste feilene går igjen.
Feilene i skolebøkeneføyer seg inn i et mønster. I en nylig publisert masteroppgave ble det påvist en konsekvent anti-vestlig holdning i norske lærebøker. Studien bekrefter hva MIFF har påpekt i flere tiår – at jødenes historie i arabiske land er blitt skjønnmalt i Norge. Med enkelte få unntak ble jødene systematisk diskriminert og undertrykt. Muslimenes kategorisering av jøder som dhimmier er en rot til konflikten som fortsatt pågår. I løpet av de siste 80 årene har antallet jøder i den arabiske verden blitt redusert fra om lag én million til under fem tusen.
I en rapport fra februar 2019 påviste MIFF at nyhetsbyrået NTB nevner Israel i saker om krigsforbrytelser 14 ganger oftere enn antallet ofre for statsbasert vold skulle tilsi.
I e-posten til skolene orienterer også MIFF om at nye palestinske skolebøker er blitt mye mer ekstreme enn før. Vold, martyrdød og jihad er tema gjennom alle tolv år i palestinsk grunnskole. – Ekstreme nasjonalistiske og islamistiske ideer får mer plass enn før, inkludert i matematikk og naturfagene, viser en ny rapport. MIFF har publisert over førti av de groveste eksemplene med nøyaktige sidereferanser.
Noen av de mest alvorlige feilene i ungdomsskoleboka
- Kosmos beskriver «mye krig og uro» i Midtøsten, men likevel dreier hele kapittelet seg kun om konflikter der Israel er involvert.
- Kosmos nevner ikke Hamas eller Islamsk Jihad med ett eneste ord, og heller ikke den islamistisk motiverte motstanden mot den jødiske staten som har eksistert helt siden opprettelsen av Israel i 1948.
- I boken Kosmos er ikke jødiske flyktninger fra arabiske land omtalt en eneste gang.
Noen av de mest alvorlige feilene i videregåendeboka
- Boken Perspektiver nevner ikke at palestinske myndigheter, støttet av alle de arabiske landene, «kategorisk og absolutt» avviser at Israel skal kunne forbli en jødisk stat.
- Perspektiver hevder at «rundt 94 prosent av jorda i Palestina» var eid av palestinerne i 1947. Dette er resultat av en feilslutning.
- Nasser ønsket antakeligvis ikke krig, skriver Perspektiver om Seksdagerskrigen i 1967. Sannheten er at Nasser og Egypt startet den
- Perspektiver fremstiller det som om Fatah aksepterer en fredsløsning med en arabisk og en jødisk stat (tostatsløsning). Dette er helt feil.
- Perspektiver hevder den andre intifadaen ble ført an av «unge menn med løs tilknytning til islamistiske grupper». Sannheten var at Al-Aqsa Martyrbrigader og andre grupper spilte en dominerende rolle, og angrepene ble koordinert og ledet fra toppen av de ulike gruppene, inkludert de islamistiske.
- Perspektiver lar 16 av 23 sider dreie seg om konflikter der Israel er involvert. Etter andre verdenskrig har det vært en lang rekke kriger i Midtøsten som hver for seg har kostet mange ganger flere mennesker livet enn alle kriger Israel har måttet delta i til sammen.
- Det har vært hundrevis, for ikke å si tusenvis, av massakrer i Midtøsten etter første verdenskrig. Så vidt vi kan se er de eneste hendelsene som omtales i kapittelet som “massakre” en som jødiske styrker utførte (men hvor gjengivelsen i Perspektiver har mye feil og ensidighet).
- Perspektiver nevner ikke den islamistisk motiverte motstanden mot den jødiske staten som har eksistert helt siden opprettelsen av Israel i 1948. Derfor nevner heller ikke Perspektiver at den islamske republikken Iran er Israels hovedfiende, og en viktig sponsor og alliert med palestinske terrororganisasjoner.
- I boken Perspektiver er ikke jødiske flyktninger fra arabiske land omtalt én eneste gang.