Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Flere anti-israelske aktivister valgt inn på Stortinget

Dette bildet er fra 1. mai-toget i Oslo i 2017, hvor en rekke mennesker gikk under paroler med krav om boikott av Israel. (Foto: Roland Baltzersen
Kjemper for boikott og drømmer om at FN skal sende presisjonsraketter mot Israel.

Stortingsvalget 2021 er over og de rødgrønne partiene har fått flertall på Stortinget. Hva vil det bety for Norges politikk overfor Israel? Som MIFF allerede har skrevet er det kun Senterpartiet som nå kan unngå at Norge gjør samme tabbe som Sverige og ensidig anerkjenner «Palestina».

Med Rødt over sperregrensen har en rekke anti-israelske aktivister blitt valgt inn på Stortinget. Men også fra andre partier er det valgt inn representanter som har en klar anti-israelsk agenda og politikk. MIFF har gjennomgått noen av representantene og hvor de står i forhold til Norges forhold til Israel.

Hege Bae Nyholt (43) er valgt inn for Rødt i Trøndelag og er en markant anti-israelsk stemme. Hun har vært leder av Palestinakomiteen i Trondheim og stod i 2020 bak et boikottvedtak i Trøndelag fylkeskommune. Som leder av Palestinakomiteen kjempet hun for full boikott av Israel, var med og fjernet israelske varer i butikkhyllene og i 2009 forsøkte hun å forhindre at et guttelag med fotballspillere fra Petah Tiqwa i Israel, Trondheims vennskapsby, skulle bli invitert til å delta i fotballturneringen Scandia Cup.

Tobias Drevland Lund (25) er valgt inn for Rødt i Telemark og er en annen politiker som har markert seg som en sterkt motstander av Israel. Den nyvalgte stortingspolitikeren snakket i sin 1. mai-tale i lett løselige koder om å utslette Israel.

Seher Aydar (32) er valgt inn til å representere Rødt i Oslo. Hun var tidligere vararepresentant til Stortinget. En av hennes kampsaker har vært kommunal boikott av Israel og har uttalt at «tålmodigheten med Israel må ta slutt». Hun var tidligere leder av Rød Ungdom og deltok blant annet i 2012 på en motdemonstrasjon mot en støttemarkeringen til Israel. – Vi er her for å vise at Norge ikke kan være stille når Israel terroriserer innbyggerne i Gaza, sa hun til NRK den gang.

Marie Sneve Martinussen (35) er nestleder i Rødt og valgt inn i Akershus. I likhet med resten av partiet har også hun markert seg som en anti-israelsk stemme. Hun vil blant annet at Oljefondet skal trekke seg ut av israelske selskaper.

Sofie Marhaug (31) er valgt inn for Rødt i Hordaland. Litteraturviteren svarte på spørsmål fra Forskerforum at hun ikke har noen mening om akademisk samarbeid med Kina, men Israel vil hun ikke samarbeide med.

– Rødt har ikke programfestet noe om akademisk samarbeid med Kina. Vi er derimot kritisk til samarbeid med Israel, der vi mener målrettede sanksjoner mot Israels systematiske undertrykking av palestinerne er nødvendig. Det er selvsagt begrenset hvor detaljert politikerne kan og bør styre forskningen. Å jobbe mot bindende institusjonelle avtaler mellom Norge og Israel mener vi likevel kan være et effektivt virkemiddel for å vise motstand mot den israelske okkupasjonen.

På Instagram skriver hun at «når Israel bomber Gazastripen, bomber de sivile», selv om flesteparten av dem som ble drept i den elleve dager lange krigen mellom Israel og Hamas i mai var medlemmer av terrorgrupper.

Men det er ikke bare Rødt-politikere som ønsker å dreie norsk politikk mer i retning av boikott og isolering av Israel. Også en rekke nyvalgte politikere fra Sosialist Venstreparti har et langvarig anti-israelsk engasjement.

Ingrid Fiskaa (44) er valgt inn for SV i Rogaland. Hun har tidligere vært vararepresentant til Stortinget både i 1997-2001, 2001-2005 og fra 2009-2013. I tillegg var hun statssekretær fra 2009 til 2012. Hun var en av dem som prøvde å presse på for at den forrige rødgrønne regjeringen skulle vedta boikott av Israel i regjeringsforhandlingene. Den gang fikk hun nei.

I 2006 kritiserte hun daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre etter at regjeringen delvis frøs pengestøtten til palestinerne etter at den palestinske terrorgruppen Hamas hadde vunnet det palestinske valget. I en artikkel i Klassekampen i 2008 uttrykte Fiskaa mørke drømmer om at FN skulle «sende noen presisjonsstyrte raketter mot utvalgte israelske mål».

Andreas Sjalg Unneland (27) er valgt inn for SV i Oslo. Han var tidligere leder av Sosialistisk Ungdom og leder av Venstrealliansen ved Universitet i Bergen. Har blant annet kritisert tidligere olje- og energiminister Tord Lien og NTNU for å vurdere et norsk-israelsk samarbeid om oljeforskning. «At et slikt samarbeid i det hele tatt vurderes er mildt sagt forkastelig», skrev han i Klassekampen i 2016.

Marian Abdi Hussein (35) er valgt inn for SV i Oslo. Omtaler stadig Israel som en apartheidstat og ønsker boikott av den jødiske staten. «BOIKOTT ISRAEL! Norge må anerkjenne Palestina som stat. Okkupasjonen av palestinske områder og blokaden av Gaza må opphøre. De ulovlige bosetningene på Vestbredden må tilbakeføres til palestinerne», skrev hun på Twitter 11. mai 2021.

Hun var ikke mye fornøyd da MIFF deltok i Debatten på NRK onsdag 19. mai 2021. På Twitter skrev hun: «Seriøst, i helvete. Hvordan var miff nyttig deltaker i nrkdebatt».

I tillegg til disse er det flere andre av de nyvalgte politikerne som har et sterkt anti-israelsk engasjement. Det blir derfor spennende å se hvordan den norske politikken overfor Israel blir i den kommende stortingsperioden. Vi kan jo også minne om at mannen som etter alt å dømme blir ny statsminister har omtalt Israel som en apartheidstat.

Apartheid-anklagen sitter løst hos mange politikere på Venstresiden. Derfor kan det være greit å minne om MIFFs samleside om hvorfor Israel IKKE er en apartheid-stat:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart