Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Tidligere har Mads Gilbert bedt forbrukere boikotte SodaStream. Nå går fabrikken på offensiven for å hjelpe syriske flyktninger, "slik vi alltid har gjorrt vårt beste for å hjelpe våre palestinske brødre og søstre". (Foto: Facebook, SodaStream og skjermdump fra Times of Israel)

SodaStream vil hjelpe flyktninger

Den israelske direktøren for den boikottrammede fabrikken tilbyr arbeidsplasser til 1.000 flyktninger fra Syria.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Hjemmelaget mineralvann fra israelske kullsyremaskiner har lenge vært en styggedom i Israel-boikotternes øyne. At flere hundre palestinske arbeidere hadde sitt levebrød og daglige virke ved SodaStream-fabrikken i industriområdet Mishor Adumim en mil utenfor Jerusalem, hjalp ikke. Industriområdet ligger nemlig omtrent en mil utenfor ”den grønne linjen” (våpenhvilelinjen fra 1949 til 1967). Det er en del av den største bosetningsblokken på Vestbredden. ”La boblene briste”, oppfordret Mads Gilbert og andre boikott-talsmenn den gangen. ”La det boble for miljøet og fredelig sameksistens”, har vært oppfordringen fra MIFF.

Her kan du lese om bakgrunnen for Sodastream-boikotten.

Her kan du lese om MIFFs motaksjon for ett år siden.

I mai i år flyttet SodaStream produksjonen fra Mishor Adumim til industriområdet Lehavim i Negev-ørkenen, ikke langt fra den sør-israelske byen Beersheeva. Like ved fabrikken ligger beduinbyen Rahat. 30 prosent av de 1.100 arbeiderne ved den nye fabrikken er beduiner fra Rahat. Byens politiske ledelse har gått ut med en erklæring om at de åpner for politisk asyl for flyktninger fra Syria så sant Israels regjering går med på det. I en pressemelding fra SodaStream sier Rahats ordfører Talal Al-Krenawi og SodaStreams administrerende direktør Daniel Birnbaum at de sammen er klare til å ta imot 200 familier eller 1.000 enkeltpersoner fra Syria. Rahat vil bosette dem, og SodaStream vil gi dem arbeid.

”SodaStream og Rahat kan effektivt integrere 1.000 enkeltpersoner eller opp til 200 familier, og gi dem en mulighet til å bygge et nytt liv i Israel”, skriver de i pressemeldingen.

– Som sønn av en Holocaust-overlevende nekter jeg å stå stille og se på at denne menneskelige tragedien utspiller seg like over grensen i Syria, sier Birnbaum.

– På samme måte som vi alltid har gjort vårt beste for å hjelpe våre palestinske brødre og søstre på Vestbredden, har tiden nå kommet for at lokalt forretningsliv og kommunalt lederskap må sette fokus på den humanitære krisen i Syria og ta initiativ til å hjelpe dem som er i nød. Vi kan ikke forvente at våre politikere skal bære hele byrden av å sørge for hjelp til flyktningene, fortsetter han.

Statsminister Netanyahu har tidligere avvist muligheten for at Israel kan ta imot flyktninger fra Syria, men påpekt at Israel gjør en stor humanitær innsats i å yte medisinsk hjelp til krigsskadde ved et militærsykehus nær grensen på Golan-høydene. Syria er formelt i krig med Israel.

Kilder: Ha’aretz, Ynetnews.com og Times of Israel.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart