Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nyheten du ikke får i norske medier

Israelske soldater i aksjon på Gazastripen. Det er ukjent når bildet er tatt. (Foto: IDF)
Israel er i ferd med å vinne krigen mot Hamas. Men det forteller ikke norske medier deg.

Man skulle kanskje ikke tro det ut fra den norske mediedekningen, men Israel er i ferd med å vinne krigen på Gazastripen. Hamas sine tapstall øker og øker for hver dag, samtidig som den internasjonale støtten til Israels krigføring – bortsett fra i Norge da – har vart lenger enn Hamas hadde forventet.

Det skriver amerikanske Wall Street Journal i en lederartikkel.

Krigen er langt fra over, men det israelske forsvaret har snart tatt full kontroll over Hamas sin militære høyborg Khan Younis. Sivile har strømmet ut av byen og Hamas sine gjenværende styrker er omringet i den vestlige delen av byen. De møter israelske styrker som er på fremmarsj på alle fronter – også i tunellene under bakken.

WSJ skriver at restriksjonene som USA har lagt ned på Israels krigføring og israelsk forsiktighet har bremset krigens utvikling, men de viser samtidig til at Slaget ved Mosul, kampen for å fjerne Den islamske staten (IS) fra den irakiske byen mellom 2016 og 2017, tok ni måneder.

Det var ett slag i én by hvor 3000 til 5000 militante oppholdt seg, med svært lite forsvar. Israel på sin side kjemper flere slag i hele syv byer mot 30.000 militante, som ikke bare har bygget et enormt underjordisk militært anlegg under sivile områder, de har også hatt flere år på å forberede seg til krigen.

Men Israel trenger tid til å oppnå seieren sin, skriver WSJ. Hamas på sin side håper at vestlige makter skal nekte Israel tiden de trenger. Gaza-krigen i 2009 ble avsluttet etter tre uker, mens krigen i 2014 ble avsluttet etter seks uker.

Krigene ble ikke avsluttet fordi Israel oppnådde sitt militære mål, men fordi vestlige makter presset Israel til å avslutte kamphandlingene. Hamas sin strategi med å bruke menneskelige skjold for å få sympati i mediene, som WSJ omtaler som «CNN-strategien», har fungert hver eneste gang for Hamas.

Ved å bruke sivile som menneskelige skjold håper Hamas på så mange sivile dødsfall som mulig, for å øke det internasjonale presset mot Israel. Noe Norges tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har omtalt som en svært kynisk strategi.

Men denne strategien har ikke fungert så langt. Hamas sitt angrep 7. oktober var rett og slett for brutalt. Krigen har nå rast i over 120 dager og fremdeles nekter USA og de aller fleste land i Europa å kreve en våpenhvile. Her skiller Norge seg ut, som et av få vestlige land som krever våpenhvile.

Israelske styrker er i ferd med å få full kontroll over byen Khan Younis sør i Gaza. (Foto: IDF)

Israel sier de har drept, skadet eller arrestert rundt 20.000 av de 30.000 menn man antar Hamas har i sin styrke. 18 av Hamas sine 24 bataljoner er blitt ødelagt. De store tapene har forhindret Hamas i å gjøre store militære manøvrer. Det har også ført til en betydelig nedgang i antallet rakettangrep, som er ned mer enn 95% siden starten på krigen.

Israel har klart å frigjøre 110 gisler gjennom militært press og forhandlinger, men landets ledere er nå under hjemlig press for å få løslatt de resterende 132 gislene. Dette interne presset bruker land som USA til å prøve å få gjennom en ny gisselavtale og våpenstillstand.

Israel har sagt at de er villige til en pause i kamphandlingene for å få løslatt gislene, men ikke en permanent våpenhvile. Det ville medført at Hamas beholdt makten på Gazastripen og i realiteten betydd et israelsk nederlag.

Hamas på sin side vet at de er i ferd med å tape krigen og de ønsker derfor å bruke gislene som pressmiddel til få gjennom en permanent våpenhvile. Bare slik vil de klare å tviholde på makten på Gazastripen. Derfor har de avvist alle forslag om en ny gisselavtale som ikke innebærer langvarig våpenhvile.

Det var først etter at Israel hadde tatt kontroll over Gaza by raskere enn forventet at Hamas motvillig gikk med på den første gisselavtalen.

Israelske soldater inne på Gazastripen. Bildet er offentliggjort 28. januar 2024. (Foto: IDF)

Nå har det israelske forsvaret varslet en fremrykning mot Rafah, Hamas sitt siste store tilholdssted, mot grensen til Egypt helt sør på Gazastripen.

Selv om Israel beseirer Hamas sine siste bataljoner, så vil det fortsatt ta tid å tømme Gaza for terrorceller og terrorinfrastruktur. Den militære fremrykkingen går fortere enn i noen andre tilsvarende operasjoner, men Hamas sitt nettverk av tuneller er enormt og israelske soldater finner skjulte våpen i hjem etter hjem som de gjennomsøker.

Israels oppgave for 2024 er å fullføre jobben med å fjerne Hamas en gang for alle, men vil støtten fra Europa og især USA holde seg gjennom året, spør WSJ.

Biden-administrasjonen har kommet med sine reservasjoner og bekymringer om krigen, men de fortsetter å gi Israel ammunisjon og diplomatisk dekning som de vanskelig kan trekke tilbake. De siste meningsmålinger i USA viser også at et stort flertall av amerikanerne støtter Israel og deres mål med krigen.

Også europeiske statsledere ser ut til å opprettholde støtten til Israel og ingen arabiske land har meldt seg ut av Abraham-avtalene som følge av krigen. Bare Iran, som har eskalert sin regionale krig mot USA, utøver press. Selv Den internasjonale domstolen i Haag nektet å beordre en våpenhvile på Gaza.

At Israel vinner krigen gir ingen garanti for at det blir fred etterpå, men det er likevel helt avgjørende for å trygge Israel og gi palestinerne en mulighet til å kunne ha et normalt liv på Gazastripen, avslutter Wall Street Journal.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.
Kategorier

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart