Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Etter e-post fra MIFF måtte NRK rydde opp etter Hilde Henriksen Waage

Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: UiO)
Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: UiO)
MIFF har tidligere advart NRK og påpekt at det vil bli ensidig (og ofte også feil) om professor Hilde Henriksen Waage blir brukt som kilde.

«Israels regjering raknet – mistet flertall etter journalistdrap» var overskriften til en NRK-artikkel publisert 20. juni.

I den første utgaven av artikkelen ble det presentert én forklaring på at Israels regjering hadde raknet – at Knesset-medlem Ghaid Rinawie Zoabi trakk seg som støttespiller for regjeringen etter at Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble drept i en trefning mellom israelske styrker og palestinske militssoldater i Jenin i mai. Det var professor Hilde Henriksen Waage som ga denne forklaringen til NRK.

21. juni sendte MIFF en kort kommentar til NRKs journalist Svein Vestrum Olsson: «Waage ser ikke ut til å ha fått med seg at Zoabi returnerte til koalisjonen. Håper du vil rette opp din artikkel.»

Som eksempel på at Zoabi returnerte som støttespiller av regjeringen, viste vi til BBC-artikkelen Israeli Arab MP Zoabi returns to coalition after crisis.

23. juni purret MIFF opp i saken, da NRK ikke hadde gitt noe svar. Journalisten svarte da at en rettelse var på vei.

Nå er NRKs artikkel oppdatert. Referansen til journalistdrap i overskriften er fjernet og i starten av artikkelen står det nå:

«RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Ghaid Rinawie Zoabi fra partiet Meretz trakk seg fra Knesset og at regjeringen derfor mistet flertallet. Hun omgjorde denne beslutningen tre dager senere. Det var derfor ikke Zoabi som utløste regjeringskrisen, slik det ble fremstilt i saken.»

NRK lenker også til den samme BBC-artikkelen som MIFF sendte dem.

Det er utvikling langs flere ulike akser som har fått Israels koalisjonsregjering til å rakne, men det siste utløsende var at et Knesset-medlem fra Naftali Bennetts Yamina-parti trakk seg som støttespillere.

Hilde Henriksen Waage (født 1959) er en norsk forsker og historiker med Midtøsten som spesialfelt. Hun har siden 2007 vært ansatt som professor ved Universitetet i Oslo.

Hver gang NRK bruker professor Hilde Henriksen Waage kan du være sikker på at det blir ensidig.

Allerede i 2009, da MIFF gikk gjennom Waages doktorgradsavhandling, konkluderte vi:

«Den ”forskningsbaserte” kunnskapen som akademikere av Hilde Henriksen Waages type står for, består i meget grundig forskning i det stoffet som kan brukes mot Israel på den ene siden, og av at man ganske enkelt overser det stoffet som taler til Israels fordel på den andre.»

I 2012 hevdet Waage at Israel hadde «teppebombet Gaza» i 2009. Da MIFF ba om eksempel på tid og sted hevdet hun å være feilsitert, men anklagen ligger fortsatt ute i Nettavisens artikkel. Ikke så viktig å rette opp falske anklager som retter seg mot Israel, og det svekker ikke professorens sjanse til klippekort hos NRK.

I 2013 hevdet Waage at Israel «trappet opp byggingen av jødiske bosetninger kraftig» fra mars 2009. Alle data – også fra den bosetningskritiske organisasjonen Peace Now – beviser at hun tok feil.

Waage kan vingle. I februar 2013 erklærte professoren tostatsløsningen i Midtøsten død. To måneder senere var hun forbitret på KrF som ikke nevnte tostatsløsningen!

Men Waage vingler aldri i sin demonisering av Israel. I september 2015 hevdet hun at «det skytes og drepes hver dag» av israelsk politi. MIFF viste at det var fullstendig feil. Waage kritiserer israelske soldater og politifolk for å skyte for å drepe når de er truet, men vi har aldri sett henne rette tilsvarende kritikk mot lignende tilfeller i Norge.

I 2016 hevdet Waage at «Israel har en systematisk plan for å legge landet under seg. Palestinerne har tapt hele kampen om landet.» MIFFs daværende journalist Tor-Bjørn Nordgaard gjennomhullet påstanden.

Waage fortsatte med fake news i desember 2017 og juni 2018.

Høsten 2018 publiserte Norsk Utenrikspolitisk Institutt en ekstremt ensidig tåke skrevet av Waage. Artikkelen var illustrert med løgnkart som den venstreorienterte amerikanske tv-stasjonen MSNBC har beklaget bruken av. NUPI tok MIFFs såpass på alvor at kartene ble flyttet helt til slutt og en lenke til MIFFs faktasjekk ble lagt inn i Waages artikkel. I 2019 serverte Waage grov fake news om Gaza i VG.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart