Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«Redaksjonen bestemte seg for ikke å faktasjekke»

Fabian Wolff ble populær i Tyskland fordi han hadde en jødisk identitet og støttet boikott av Israel. Men det viste seg at han var en «kostümjude», en bløff. (Foto: YouTube, via Aftenposten)
«Med antisionismen sin og sympatien for BDS var han jøden Tyskland ønsket seg,» skriver storavisen Frankfurter Allgemeine.

De siste årene har tyskeren Fabian Wolff gjort en karriere med å fremstå som jødisk Israel-kritiker og boikott-tilhenger. Dette har gjort ham populær som skribent og debattant på den politiske venstresiden, men i juli ble det avslørt at hans jødiske bakgrunn er en falsk konstruksjon.

Lørdag 12. august fikk denne saken en helside i Aftenposten. «Med historien om en bestemor på flukt fra holocaust hadde han en slags moralsk autoritet når han kritiserte dagens israelske regjering,» skriver journalist Gunnar Kagge.

Men det hele bygde på en usannhet, eller i hvert fall en misforståelse. Wolff hadde ikke jødisk bakgrunn. «Fabian Wolff som fant opp en jødisk identitet, var ikke bare en bedrager. Med antisionismen sin og sympatien for BDS var han jøden Tyskland ønsket seg,» skriver storavisen Frankfurter Allgemeine.

Kagge forteller at redaksjonen i Jüdische Allgemeine lenge hadde «mistanke om at skribenten seilte under falskt flagg». Allerede i september 2021 ble det sirkulert detaljert materiale som viste at Wolffs jødiske biografi var konstruert fra start til slutt, skriver journalist Philipp Peyman Engel i avisen. «Redaksjonen bestemte seg allikevel for ikke å faktasjekke ham eller konfrontere ham med ryktene,» skriver Kagge. Dette skal de ha unnlatt å gjøre fordi de ikke ønsket en repetisjon av historien med Marie Sophie Hingst. Hun ble kåret som årets blogger i Tyskland i 2017, da hun blant annet hadde konstruert en identitet som etterkommer av holocaustoverlevere. Etter at dette ble avslørt som usant i 2019, og hun ble fratatt priser og heder, tok hun sitt eget liv. «Redaktørene ville ikke risikere det samme,» skriver Aftenposten.

– Dette er et godt eksempel på hvordan mye av det medier og bøker formidler om Israel blir feil – fordi journalister og forfattere ikke en gang ønsker å kontrollere om det de skriver er sant når det bare rammer den jødiske staten. Ta for eksempel Mads Gilberts propaganda-SMS som ble ukritisk videreformidlet i eksamen til alle norske avgangselever. Andre eksempler er Cappelen Forlag og FN-sambandet, som nekter å rette opp åpenbare feil i formidling av Israel til skoleelever, kommenterer Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre.

– Redaksjonene er rett og slett ikke interessert i å finne ut hva som er sant, for da kan de miste en god overskrift og vinkling. At Fabian Wolff på toppen av det også fremsto som jøde gjorde det bare enda mere fristende å gi ham spalteplass. Men det sentrale og alvorlige i dette er at når det dreier seg om nyheter som kan brukes mot Israel er viljen til å sjekke veldig liten. Eller snarere tvert imot,- de ønsker rett og slett ikke å sjekke. Unnskyldningen med at de var redde for konsekvenser som selvmord virker på meg som en dårlig unnskyldning. De kunne jo eventuelt sjekket og så nektet å ta inn det han skrev. Men de sjekket ikke, sier Rødner.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart