Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Norges feige svar på Amnesty-rapporten sammenlignet med andre demokratier

Utenriksminister Anniken Huitfeldt under møtet i FNs sikkerhetsråd 19. januar. (Foto: Pontus Höök, FN-delegasjonen)
Norge tar ikke stilling, mens andre demokratier gir kraftig fordømmelse.

Amnesty har kommet med en rapport der Israel blir anklaget for å være en apartheid-stat, men en grundig sammenligning mellom Sør-Afrikas apartheid og palestinernes situasjon viser at det ikke er noe grunnlag for anklagen. I rapporten kommer det fram at Amnesty støtter politiske krav som vil gjøre slutt på verdens eneste jødiske stat. Her i Norge har Amnesty i tillegg spredt usannheter om situasjonen på Gaza-stripen.

Amnesty-rapport avvises

Flere av de store demokratiske landene har vært tydelige i sin fordømmelse av Amnesty-rapporten.

– Vi er ikke enig med denne terminologien, sier en utenrikspolitisk talsperson for Storbritannia.

– Vi er ikke enig med rapportens karakteristikk av Israel, sier Marise Payne, utenrikspolitisk talsperson for Australia.

– Vi anser ikke uttrykket «apartheid» å være passende i sammenheng med Midtøsten-konflikten. Den alvorlige kriminaliteten apartheid handler om en spesifikk kontekst. Vi avviser bruken av dette uttrykket på staten Israel, skriver Østerrikes utenriksdepartement.

– Jeg er forferdet over et slik sterk antisemittisk standpunkt og jeg fordømmer sterkt slike ensidige uttalelser, skriver Tsjekkias president Miloš Zeman.

– Vi avviser uttrykk som apartheid og et ensidig fokus på kritikk mot Israel. Det bidrar ikke til å løse konflikten i Midtøsten, sier Tysklands utenrikspolitiske talsperson Christopher Burger.

– Amnestys anklager er absurd. Dette er ikke språk som vi har brukt og ikke kommer til å bruke, sier Thomas Nides, USAs ambassadør i Israel.

– Vi avviser synspunktet at Israels handlinger utgjør apartheid, sier Ned Price, utenrikspolitisk talsperson for USA.

Norge om Amnesty-rapporten

Hva sier Norge til sammenligning?

«Norge tar ikke stilling til om Israel er en apartheidstat,» meldte nyhetsbyrået NTB 3. februar. Statssekretær Henrik Thune (Ap) sier at Norge «ikke uten videre» stiller seg bak anklagen, men han tar heller ikke avstand fra den så tydelig som de andre demokratiske landene nevnt over.

Her må vi ta forbehold om at NTBs journalist Nils-Inge Kruhaug har gjengitt statssekretæren riktig. Kruhaug har en mangeårig historie med å vri og vende på sitater og overskrifter for å sette Israel i et dårlig lys.

NTB skriver: «UD ser imidlertid på apartheid som et rettslig begrep med krav til beviser for subjektiv skyld. Det er i departementets øyne derfor først og fremst rettsvesenets oppgave å avgjøre om slik alvorlig forbrytelse mot menneskeheten finner sted.»

Hvorfor Israel IKKE er en apartheid-stat

Definisjon apartheid Store Norske Leksikon definerer apartheid som «navnet på den ideologien og det rasediskriminerende lovverket og politikken som det regjerende Nasjonalistpartiet benyttet for å forsvare det hvite herredømmet i Sør-Afrika etter


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart