Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Dagbladet gir spalteplass til antisemittisme

Skjermdump fra Dagbladet 1. juni.
Skjermdump fra Dagbladet 1. juni.
Hege Ramsons innlegg i Dagbladet Meninger mandag 1. juni er pur antisemittisme, servert med en serie løgner.

Skribent Hege Ramson påstår i innlegget ”Du må ikke sove” at det er ”uunngåelig” å sammenligne Israels politikk med nazismen. Det er et antisemittisk budskap ifølge EU.

 

EU om hva som er antisemittisme

EUs menneskerettighetsbyrå (FRA) har tidligere hatt en arbeidsdefinisjon av antisemittisme publisert på sin nettside: ”En viss oppfatning av jøder, som kan bli uttrykt som hat mot jøder. Retoriske og fysiske manifestasjoner av antisemittisme er rettet mot jødiske eller ikke-jødiske individer og/eller deres eiendom, mot jødiske samfunns institusjoner og religiøse fasiliteter.”

Det ble også presisert at noen manifestasjoner rettet mot staten Israel, som da blir sett på som jødisk kollektivitet, kan ha antisemittisk effekt. Ett av de konkrete eksemplene som angis er: ”Å sammenligne dagens israelske politikk med nazistenes.”

I 2015 nøler altså ikke Norges tredje største avis med å publisere et meningsinnlegg som ikke er annet enn pur antisemittisme. Det er grotesk når Ramson i fullt alvor presterer å beskylde israelerne for å ha den samme ”menneskeforakt” som nazistene.

 

Tre løgner fra Ramson

Antisemittismen har gjennom sin flertusenårige historie selvfølgelig aldri latt seg begrunne rasjonelt. Derfor må den alltid begrunnes med løgn. Slik er det også denne gangen. Her er tre av løgnene Hege Ramson legger fram i sin tirade mot Israel.

 

1: ”Netanyahu har erklært at han aldri vil godta en palestinsk stat”

Det Netanyahu har sagt siden 2009, er at han i prinsippet støtter å opprette en demilitarisert palestinsk stat når de palestinske myndighetene samtidig anerkjenner Israels rett til å fortsette å eksistere som jødisk stat. I det siste har han gjentatt flere ganger at han aldri har gått tilbake på dette. Han har også tatt flere initiativer til å legge til rette for nye fredsforhandlinger denne våren, men han har så langt blitt avvist av palestinernes ledere.

 

2: ”Justisminister Ayelet Shaked hevder at fienden er hele det palestinske folket, og at eldre, kvinner, palestinske byer og landsbyer, eiendommer og infrastruktur må destrueres”

Det har aldri framkommet at hun selv har sagt noe slikt. Det hun har fått massiv kritikk for i Israel, er at hun delte en kontroversiell artikkel med ytterliggående innhold på sin Facebook-profil sommeren 2014. I et intervju med The Daily Beast har hun tatt avstand fra de verste tolkningene av budskapet.

– Det jeg sa var at vi ikke bør inngå en fredsavtale med det folket som har barnemordere som helter. I Israel er vi alle skamfulle over det som skjedde med Muhammad Abu Khdeir. Men palestinerne ser på våre barns mordere som helter, sa hun. [Abu Khdeir var den arabiske tenåringsgutten som ble drept i Jerusalem av jødiske terrorister etter at tre jødiske tenåringsgutter var kidnappet og drept av Hamas-terrorister.]

Ramson drar det så langt at hun ikke bare beskylder Shaked for å ha sagt noe hun ikke har sagt. Ramson antyder i tillegg at Israel kollektivt faktisk står for dette synet. ”De er godt i gang”, skriver hun, og henviser til dødstallene fra Gaza-krigen sommeren 2014. Militære eksperter som USAs forsvarssjef Martin Dempsey mener derimot at Israel ”gikk ekstraordinært langt i forsøket på å begrense ødeleggelser og tap av liv for sivile.”

 

3: ”Den nødvendige sementen til å gjenoppbygge Gaza slippes ikke inn i det beleirede området”

Sannheten er at det har vært sluppet inn tusenvis av tonn med byggematerialer over grensen fra Israel til Gaza de siste månedene. Israelske myndigheter har gjort det klart at de vil heve alle restriksjoner på innføring av byggematerialer til Gaza når Hamas slutter å beslaglegge materialer for bruk i terrorangrep.

Israel er dessuten ikke det eneste landet med grense mot Gaza. Egypt fortsetter en streng blokade der grensen for det meste er stengt, en bred buffersone holdes folketom og smugleforsøk kan straffes med livstidsfengsel.

 

Ramson underslår de representative stemmene

Videre i artikkelen sprer skribenten et uverifisert rykte fra nettsiden Middle East Monitor om at israelske fly skulle ha sprayet giftige kjemikalier over grønnsakavlinger i Gaza. Kildene er to bønder, og dokumentasjonen er noen bilder av planter og grønnsaker med enkelte brune flekker.

Deretter viser hun til en avgått politiker og en marginal protestgruppe for å kunne peke på noen hatefulle uttalelser på israelsk side. Ved å late som dette er representative stemmer for nasjonen, fører hun leserne bak lyset.

Hun forteller ikke at ni av ti partier i Knesset i prinsippet støtter å opprette en palestinsk stat. Hun forteller heller ikke at det er dette et overveldende flertall av Israels befolkning har ment i årevis.

Ramson avslutter: ”I år har det vært mye søkelys på nazismen og andre verdenskrig. Har vi lært noe? Brent barn skyr ikke ilden. Iblant lukter det bare vondt.”

Det er ikke godt å si hvorfor en Dagblad-skribent antyder noe så frastøtende som at ”jøder lukter vondt”. Det som er sikkert er at antisemittisme stinker.

 

Leserkommentar i Dagbladet

En anonym kommentar i Dagbladet, skrevet av «Umklapp», kommenterer Ramsons innlegg slik:

«Det er mer uunngåelig å sammenligne argumentasjonen over [Ramsons innlegg] med nazisme. Nazismen som ideologi forårsaket et industrielt folkemord på mange millioner mennesker.

Israel er et land i krig, med en fiende som ikke nøler med å sette sivile liv på spill. Faktisk tyder mye på at de palestinske myndighetene bevisst benytter en slik strategi for å høste internasjonal sympati.

Israel kan best sammenlignes med land i krig, der både politiske og strategiske avgjørelser ofte får konsekvenser på kant med menneskerettighetene. Israel gjør en rimelig god jobb i dette moralske grenselandet, sammenlignet med andre land i regionene som Jemen, Irak eller Syria.

Spørsmålet blir da hvorfor noen så til de grader ønsker å demonisere Israel ved å gjøre helt uproporsjonale sammenligninger (som ikke gjøres for tilsvarende, grovere overtramp i regionen) med noen av verdens verste ideologier?

Svaret er ofte veldig enkelt: Jødehat og antisemittisme lever i beste velgående, også på den antikapitalistiske venstresiden, og her gjerne under dekke av menneskeverd og solidaritet med sivilbefolkningen i Gaza.

Det er derfor sammenligning mellom Israel og Nazi-Tyskland ofte per definisjon regnes som antisemittisme.»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart