Tusenvis deltok i begravelsen til Hamas-grunnlegger Ahmed Yassin, som ble drept i et målrettet angrep, den 22. mars 2004. (Foto: Flash90)

Israel skal ha forberedt agenter på målrettede drap av Hamas-ledere

Hamas truer med selvmordsbombere hvis Israel gjenopptar praksisen med målrettede drap.

Israel skal angivelig ha varslet flere allierte land om at de forbereder agenter til å utføre målrettede drap på ledere av terrorgruppen Hamas.

Det er Hamas-ledere som lever utenlands som er målene, som gjengjeldelse for en bølge av dødelige terrorangrep i Israel.

Ikke-navngitte etterretningskilder sier til den britiske avisen The Times at det må sendes «en klar melding» til Hamas hvis terroren fortsetter.

19 mennesker er drept i flere dødelige angrep siden terrorbølgen startet den 22. mars. Selv om det ikke har vært Hamas som har stått bak alle angrepene, så har Yahya Sinwar, terrorgruppens leder på Gazastripen, gjentatte ganger oppfordret palestinere til terror mot israelere. Hamas har også offentlig hyllet terroristene og oppmuntret til nye angrep.

Bare dager før terrorangrepet i Elad, hvor tre jødiske fedre ble hugget ihjel med øks under feiringen av nasjonaldagen, gikk Sinwar ut og oppfordret palestinere til å drepe israelere med nettopp økser.

Terrorgruppen tok også på seg ansvaret for skyteangrepet ved Ariel på Vestbredden i slutten av april. En israelsk sikkerhetsvakt ble drept.

Ifølge den britiske avisen har flere israelske politikere tatt til orde for en målrettet likvidasjon av Sinwar som svar på den pågående terrorbølgen. Men andre er bekymret for at målrettet drap på Gazastripen eller på Vestbredden kan føre til et rakettregn mot israelske byer.

Derfor er det mer sannsynlig at potensielle målrettede drap finner sted andre steder i regionen hvor Hamas-ledere bor, som Libanon og Qatar. Et potensielt mål er Saleh al-Arouri, en nestleder for terrorgruppen som deler tiden med å oppholde seg i Qatar, Tyrkia og Libanon. Han har ansvaret for terrorgruppens operasjoner på Vestbredden.

Ifølge The Times er også Zaher Jabarin et potensielt mål. Han er en høytstående Hamas-figur med ansvar for terrorgruppens økonomi.

Zaher Jabarin (t.v.) og Saleh al-Arouri kommer nok til å se seg ekstra over skuldra i tiden fremover. De to terrorlederne er potensielle mål for målrettede drap på Hamas-ledere. (Foto: Skjermdump YouTube)

Trolig har Hamas blitt advart av etterretningsbyråer fra Midtøsten og Europa om at Israel vurderer å gjennomføre nye målrettede drap.

Israelske sikkerhetsstyrker og etterretningstjenester har gjennomført en rekke målrettede drap gjennom landets 74-årige historie. Det toppet seg under den Andre intifada på begynnelsen av 2000-tallet, da israelske styrker tok ut Hamas-ledere i et forsøk på å stanse en bølge av terrorangrep mot israelske byer.

Israel er også flere ganger blitt beskyldt for å gjennomføre drap på Hamas-terrorister i utlandet. Hamas anklager Israel for drapet på Mohammed al-Zoaori i 2016. Zaori var en tunisisk ingeniør som var ekspert på luftfart og utviklet terrorgruppens ubemannede droner.

I 2018 ble Fadi Mohammed al-Batsh, en Gaza-født elektroingeniør og Hamas-medlem, skutt og drept av to personer på motorsykkel i Kuala Lumpur i Malaysia. Også dette drapet er Israel blitt anklaget for.

I Dubai i 2010 ble Mahmoud al-Mabhouh, som kjøpte raketter for Hamas, drept på sitt eget hotellrom. Mange tror Mossad stod bak drapet.

I 1997 forsøkte Mossad å forgifte høytstående Hamas-medlem Khaled Mashaal. Forsøket feilet og Mashaal ble senere leder av terrorgruppen.

Hamas har advart Israel om at hvis de gjenopptar målrettede drap på høytstående personer i terrorgruppen, så vil de gå tilbake til aksjoner med selvmordsbombere og de vil «brenne» israelske byer.

Hamas-leder Yahya Sinwar har hyllet de mange terrorangrepene mot Israel og oppfordret til flere. Her fotografert under en tale 30. april 2022. Da oppfordret han blant annet palestinere til å bruke «kniv og øks» mot israelere. Få dager senere gikk to palestinere til angrep med kniv og øks. (Foto: Flash90)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart