Den norske regjeringen med utenriksminister Espen Barth Eide i spissen fortsetter den diplomatiske isfronten mot Israel.
Torsdag vedtok FNs generalforsamling en norsk resolusjon hvor FN-domstolen ICJ blir bedt om å komme med en juridisk vurdering av Israels ansvar som okkupasjonsmakt i de palestinske områdene. Resolusjonen er et svar på at Israel har vedtatt å forby FN-organisasjonen UNRWA.
Israel har lenge vært negativ til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), som de mener forlenger konflikten i stedet for å løse den. Forholdet mellom Israel og UNRWA nådde frysepunktet etter 7. oktober-massakren, da det ble kjent at flere UNRWA-ansatte deltok i terrorangrepet.
På grunn av de tette båndene mellom UNRWA og Hamas har den israelske nasjonalforsamlingen, med et stort tverrpolitisk flertall, valgt å forby FN-organisasjonen. De vil at andre humanitære organisasjoner overtar de oppgavene som UNRWA utfører i dag.
UNRWA står bare for rundt 13% av nødhjelpen på Gazastripen. Israel mener andre organisasjoner uten bånd til Hamas kan ta over deres ansvarsområder.
Et av landene som stemte imot den norske resolusjonen var USA, som mente resolusjonen hadde store mangler. De mente også at den kunne ødelegge for de pågående våpenhvileforhandlingene mellom Israel og Hamas.
– Forslaget har dessverre alvorlige feil, og bringer oss ikke nærmere en fred mellom Israel eller Palestina. Ethvert forslag burde fremme, og ikke hindre, en våpenhvile, sa USAs representant før avstemningen i FNs generalforsamling.
Den norske statsministeren Jonas Gahr Støre er derimot godt fornøyd med at den norske FN-resolusjonen fikk et stort flertall i generalforsamlingen. Det er dog ikke noen stor prestasjon. Så og si alle forslag til anti-israelske resolusjoner blir vedtatt av generalforsamlingen.
– 137 land i FNs generalforsamling har kommet med et sterkt og tydelig budskap. Verden vil ikke akseptere at Israel blokkerer tilgangen til humanitær hjelp til palestinerne under okkupasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre etter avstemningen.
Her avslører Støre at han mangler helt grunnleggende kunnskap. For Israel blokkerer ikke humanitær nødhjelp inn til Gazastripen. Siden i fjor har Israel lagt til rette for at over 60.000 lastebillass med over 1,2 millioner tonn med nødhjelp har kommet inn til den palestinske enklaven.
– Israel blokkerer ikke livreddende nødhjelp, tvert imot, og det vet dere, skriver Avi Nir-Feldklein, Israels tidligere ambassadør til Norge, på X.
Nir-Feldklein forlot stillingen som ambassadør i Norge i mai i protest mot den norske regjeringens anti-israelske politikk og retorikk. Han er ikke blitt erstattet. Nir-Feldklein sier UNRWA er en blitt en livline for Hamas og mener Norge dekker over at FN-byrået har mange terrorister på lønningslisten.
– Dere misbruker skattebetalerens penger til å sponse lønningene til UNRWA-ansatte, hvor alt for mange promoterer antisemittisme i klasserommene, som tok en aktiv del i 7. oktober-massakren og som holdt gisler i sine egne hjem, skriver han.
I tillegg til at flere hundre UNRWA-ansatte har bånd til Hamas, og at flere deltok i 7. oktober-massakren, er det også godt dokumentert hvordan UNRWA driver med hatopplæring i skolene sine.
Flere internasjonale donorer har tidligere stanset og holdt tilbake penger på grunn av oppvigleri til hat og terror i skolebøkene til UNRWA.
Norge på sin side har hele tiden forsvart UNRWA og til og med økt pengestøtten. Vårt naboland Sverige derimot stanser all støtte til UNRWA.
– Det er skammelig at utenriksministeren fortsetter sitt diplomatiske forsvar for UNRWA, som har vist seg å være en inkubator for hat og terror. Norge burde fulgt Sveriges eksempel og flyttet den humanitære bistanden til Gaza over til andre organisasjoner, sier Conrad Myrland, daglig leder i MIFF.
Under 7. oktober-massakren i fjor, da 1200 israelere ble drept og 251 tatt som gisler, var det flere UNRWA-ansatte som deltok i terrorangrepet.
En av dem var Muhammad Abu Attawi, som i tillegg til å være på lønningslisten til FN også var kommandant i Hamas. Under angrepet på Israel i fjor ledet han en massakre ved et bomberom i Re’im hvor 16 mennesker ble drept og fire tatt som gisler. Han var på FNs lønningsliste til han ble drept i et israelsk angrep.
Mer enn 100 ofre og etterlatte for det brutale angrepet 7. oktober har saksøkt UNRWA med krav om 10 milliarder kroner i erstatning, med anklager om at FN-organisasjonen bidro i terrorgruppens angrep på Israel.