Her oppsummerer MIFF noen hovedpunkter om krigen mellom Israel og Hamas sommeren 2014, med vekt på sider som ikke kommer særlig mye fram i de store norske mediene. Klikk her for siste nytt på MIFFs forside. Klikk her for alle feilene MIFF har påpekt i norske medier.
- Hvorfor støtte Israel?
- Ti gode grunner til å bli medlem av MIFF
- Svar på ofte stilte spørsmål
- Bli medlem av MIFF nå – det tar kun 1 minutt
Hva Al Jazeera forteller, men NRK fortier
Al Jazeeras oversikt over drepte palestinere på Gaza-stripen viser at menn i stridsdyktig alder er sterkt overrepresentert. Helt fra 12-årsalderen er det betydelig flere gutter enn jenter som er drept, noe som kan forklares i Hamas’ bruk av gutter som barneterrorister. Se MIFFs analyse av Al Jazeeras oversikt.
New York Times skrev om dødstallene i en artikkel 5. august. Deres analyse, som bygde på 1.431 navn, samsvarer med MIFFs funn hos Al Jazeera. New York Times konkluderte blant annet:
“Den delen av befolkningen som det er mest sannsynlig er militante, menn i alderen 20 til 29 år, er mest overrepresentert blant de døde. De utgjør 9 prosent av Gazas 1,7 millioner innbyggere, men 34 prosent av de drepte som det er oppgitt alder på. På samme tid, kvinner og barn under 15 år, som det er minst sannsynlig er legitime mål, er de mest underrepresenterte. De utgjør 71 prosent av befolkningen og 33 prosent av de drepte med kjent alder.”
Det er tragisk med hver enkelt som er drept i konflikten de siste ukene. Det kunne vært unngått dersom Hamas ikke hadde startet krigen og insistert på å fortsette den.
Det er også tragisk med de som misbruker de døde, deres bilder og statistikk, til å fremstille Israels krigføring mer brutal enn det den er og dermed piske opp hat mot Israel. Å hevde 80-90 prosent av de drepte er sivile, er svært lite troverdig. Analysen av Al Jazeeras oversikt går langt i å bekrefte Israels påstander om at minst 50 prosent av de drepte er stridende.
Les mer: De som fordømmer Israel kriminaliserer norske ledere og offiserer
Her er noen korte utdrag:
Alle som fordømmer Israel for «uforholdsmessig maktbruk», ja det gjelder også utenriksminister Børge Brende, bør studere hvordan norske styrker kjempet mot Taliban og andre islamistiske grupper i Afghanistan. Norske soldater forteller om «voldsom norsk maktbruk» – de dro ut «nærmest på drapsraid». (…)
Alle som fordømmer Israel for bombing av sivile mål, må huske at norske myndigheter har gitt høyeste utmerkelse til en norsk offiser som pekte ut et hotell som bombemål for NATO. Bombeaksjonen krevde livet til flere sivile kinesere. (…)
Enhver står selvsagt fritt til å fordømme Israel, men du må finne deg i å få din moral avslørt når du dømmer Israel med en helt annen standard enn den du bruker på andre lands ledere og soldater. Når politikere og mediefolk, som selv har gitt sin godkjennelse eller velsignelse til den norske krigføringen kommer med kritikk av Israel, blir dobbeltstandarden åpenbar i all sin gru.
Enhver står selvsagt fritt til å fordømme Israel, men husk at du i samme øyeblikk kriminaliserer flere ulike norske regjeringer, offiserer og soldater som har vært med på det samme du fordømmer Israel for. For det er vel ikke slik at du vil dømme Israel med en annen standard enn den du bruker på oss selv og andre land?
De israelske forsvarsstyrkene har utviklet de mest omfattende og avanserte tiltak for å minimere sivile tap i angrep mot legitime militære mål, påpeker den britiske obersten Richard Kemp. Hvorfor skjer da det tragiske, at sivile blir drept? Les svaret i denne artikkelen.
Krigen ble tvunget på Israel
Allerede for flere måneder siden ble de israelske forsvarsstyrkene kjent med planer Hamas hadde om å starte en krig til sommeren, meldte Jerusalem Post 31. juli. Angrepsplanene til Hamas besto i simultane angrep mot israelske landsbyer langs grensen til Gaza-stripen, infiltrasjon av IDF-baser og angrep mot grensepatruljer. På bakgrunn av etterretningsinformasjonen overflyttet IDF forsterkninger til Gaza-divisjonen i forkant av krigen som nå har rast i juli. Flere av angrepsplanene har Hamas gjennomført under krigen, og flere titalls israelske soldater er drept.
Hamas er en islamistisk terrorgruppe med mål om å gjennomføre folkemord på jøder. Det har vi svart på hvitt i deres eget politiske grunnlagsdokument.
I juni ble tre jødiske tenåringer kidnappet og drept på Vestbredden. Hamas nektet først for å stå bak, men i august har flere Hamas-ledere bekreftet at det var dem som stod bak (NRKs Sidsel Wold nektet å tro på israelske talsmenn som anklaget Israel helt fra starten). I etterkant av drapene gjennomførte Israel arrestoperasjoner mot Hamas-folk på Vestbredden. Da den militære konflikten eskalerte fra Gaza i begynnelsen av juli, var Israel klare helt fra begynnelsen: – Fred vil bli besvart med fred. Men Hamas valgte å fortsette krigen, og sette uskyldige mennesker både i Israel og Gaza i fare med sine rakettangrep.
Les mer: Hvordan krigen ble tvunget på Israel
Hamas har nazi-inspirert charter
Ingen trenger å være i tvil om hva som er målet til Hamas. Allerede i forordet til det politiske grunnlagsdokumentet fra 18. august 1988 blir det slått fast: “Israel vil reise seg og stå oppreist inntil islam utsletter landet, slik dets forløpere har blitt utslettet.”
Les kortversjon av Hamas-charteret på norsk, les fullversjon på norsk eller engelsk.
Klikk her for å se video av uttalelser fra Hamas-ledere.
Historieprofessor Hans Fredrik Dahl, tidligere blant annet kulturredaktør i Dagbladet, sier Hamas er en bevegelse som er”klassisk antisemittisk, jødefiendtlig, etter en oppskrift vi kjenner fra mellomkrigstiden i Norge og Europa”.
Spørsmålet i den pågående konflikten mellom Israel og Hamas er derfor: Vil du ta side med en naziinspirert organisasjon, eller med en stat som forsvarer etterkommerne av de heldige jødene som overlevde Holocaust og jødene fra arabiske land som ble jaget ut av sine hjemland på 1950- og 1960-tallet av arabiske nasjonalister og islamister?
Hamas er tvilling til Islamsk Stat/ ISIL
Begge vil ha kalifat.
Begge bruker sharia til å undertrykke kvinner.
Begge har dødsstraff for homofile.
Begge grupper forfølger kristne.
Begge grupper styrer områder fri for jøder.
Les mye flere likheter her: Nei til Islamsk Stat må bety nei til Hamas
Egypt og andre arabiske land støtter Israel
Da Israel kjempet mot militante palestinere på Gaza-stripen i november 2012, ble landet presset fra alle kanter i den arabiske verden til å stanse kamphandlingene. Slik har det også vært mange ganger før.
– Slik er det ikke denne gang, påpeker journalist David D. Kirkpatrick i New York Times 31. juli. Han lister opp flere land som “i realiteten har stilt seg på linje med Israel i deres kamp mot Hamas” – Egypt, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Jordan.
– De arabiske statenes forakt og frykt for politisk islam er så sterk at den overgår deres allergi mot [Israels statsminister] Benjamin Netanyahu, sier Aaron David Miller, en tidligere amerikansk Midtøsten-forhandler og forsker ved Wilson Center i Washington.
Les mer: Arabiske land har stilt seg på Israels side
Hva NRK og NTB fortalt deg om Gaza-krigen i 2009…
- at sivile tapstall var langt lavere enn vanlig i tilsvarende kriger?
- at Hamas først kraftig overdrev sivile tapstall, før de senere, da de hadde egeninteresse av det, bekreftet tall på antall stridende drepte i den størrelselsorden som Israel hele tiden hadde presentert.
- at internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner følger Israels kriger mye tettere enn alle andre lands kriger. FN satte i gang granskning etter Gaza-krigen, men har latt være å granske kriger som har kostet mange titalls ganger flere sivile liv.
- at episoder fra forrige Gaza-krig, som først ble presentert som store krigsforbrytelser, viste seg å være resultatet av operasjonelle feil?
- at alle land tar mer hensyn til sine egne soldater enn til fiendens sivile? – Derfor brukte IDF overlegen stridsstyrke under bakkeinvasjonen i 2009.
- at oppslutningen til Hamas-bevegelsen gikk kraftig ned etter krigen i 2009?
Har NRK og NTB noen gang forklart deg hva krav om proporsjonalitet i krig handler om? Det ikke en sammenligning av dødstall, men en vurdering av hvordan skader på sivile mål (collateral damage) kan forsvares i forhold til den militære gevinsten av et angrep. Les filosofiprofessor Asa Kashers moralske evaluering av Gaza-krigen.