Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Aftenposten tar Israel-boikott inn i valgomat for Oslo

Skjermdump fra Aftenpostens valgomat. (Foto: Tipser)
Aftenposten lar Oslo-velgerne ta stilling til Israel-boikott i valgomat.

Valgkampen er for alvor i gang før kommunestyre- og fylkestingsvalget 9. september. I Aftenpostens valgomat for Oslo kommune er det bare ett utenrikspolitisk spørsmål, og det dreier seg om Israel. Deltakerne skal ta stilling til om de er enig eller uenig i påstanden Kommunen bør boikotte staten Israel, israelske institusjoner og produkter. Ifølge Aftenposten er det Rødt som ivrer mest for boikott, tett fulgt av SV. Ifølge Oslo-avisen er FrP, KrF og Høyre sterkest imot boikott. De andre partiene ligger mer på midten i spørsmålet.

– At Aftenposten inkluderer spørsmål om Israel-boikott i valgomat viser at Israel dessverre blir gjort til innenrikspolitikk i Norge, sier Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

– MIFF er en partipolitisk nøytral organisasjon. Våre medlemmer kommer fra hele det politiske spekteret. Midtøsten-politikk jo kun er ett av flere temaer som betyr noe for en MIFFer, særlig i kommunevalg, men det skader jo ikke å være oppmerksomme på hvor våre respektive partier ligger i disse spørsmålene, kommenterer Bengt-Ove Nordgård, styreleder i MIFF.

– MIFFs medlemmer står selvsagt fritt til å stemme på hvilket parti de vil, uansett partiets holdninger i denne saken og at ikke dette ene spørsmålet skal få ødelegge for ellers gode organisasjoner. Det er betenkelig at Antirasistisk Senter og Norges Handikapforbund og fagbevegelsen blir utnyttet til å drive anti-israelsk propaganda. Det burde medlemmene der være forskånet for, sier Rødner.

Hva har skjedd på lokalt plan?

Kommunepolitikken har vært kamparena for og imot boikott av israelske bosetninger i den siste valgperioden. 17. november 2016 vedtok Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt i bystyret i Trondheim å «boikotte alle varer og tjenester som Israel produserer på okkupert palestinsk område». Samtidig oppfordret bystyret alle innbyggerne i Trondheim å gjøre det samme. 14. desember 2016 fulgte Tromsø etter.

I januar 2017 pekte SV i Kristiansand ut boikott av israelske bosetninger som vårsemesterets viktigste sak. I sørlandsbyen vendte Arbeiderpartiet tommelen ned og forslaget led et knusende nederlag. Det samme gjorde Arbeiderpartiet i Bodø. SV, Rødt og enkeltstående representanter for Arbeiderpartiet har prøvd seg også i Moss (avvist av Høyre-ordføreren), Bergen (avvist med stort flertall, inkludert av Arbeiderpartiet), Gjøvik, Sortland, Ulvik, Fredrikstad (2 stemmer for, 50 imot) og kanskje andre kommuner. MIFF kjenner ikke til at boikottvedtak er fattet noen andre steder enn i Trondheim og Tromsø. Det betyr blant annet at Arbeiderpartiet, utenom Trondheim og Tromsø, som oftest har stemt imot forslagene om boikott. Det er også mange kommuner hvor representanter for SV, Rødt og MDG ikke har foreslått boikott-tiltak.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart