Åstedet for terrorangrepet i Ra'anana 13. oktober. (Foto: Skjermdump av video fra Israel Hatzolah / Twitter)

Knivangrep i Sentral-Israel tirsdag morgen

Israeler knivstukket på busstopp i den sentral-israelske byen Ra’anana, like nord for Tel Aviv.

En 22 år gammel palestiner fra Øst-Jerusalem gikk tirsdag morgen til knivangrep i Sentral-Israel, ifølge Times of Israel. Angrepet skjedde ved et busstopp langs en av hovedgatene i byen Ra’anana, som er en del av Tel Aviv-metropolen.

En 32 år gammel sivil israelsk mann ble knivstukket, men slapp fra angrepet med lettere skader i overkroppen ifølge redningstjenesten Magen David Adom. Ra’ananas ordfører Ze’ev Bielski sier til Ynetnews.com at offeret har fortalt ham at angriperen oppførte seg mistenkelig like før knivstikkingen. Det at offeret var oppmerksom på faren kan være forklaringen på at han ikke ble alvorligere skadet, sier ordføreren til Ynetnews.com.

Angriperen ble stanset og overmannet av forbipasserende, som klarte å holde ham i sjakk inntil politiet ankom. Da han ble pågrepet, var han moderat skadet av kampen mot dem som stanset ham. Ingen skudd ble avfyrt.

Palestinske stemmer har utropt denne dagen til en ”raseriets dag” i Israel og på Vestbredden. Faren for flere voldshandlinger utover dagen anses derfor som stor.

I løpet av natten ble 15 palestinere arrestert på Vestbredden under mistanke om medvirkning i steinkasting og annen terror.

 

Bakgrunn:

Søndag 13. september begynte en periode med palestinske voldelige opptøyer på Tempelhøyden i Jerusalem, basert på rykter om at Israel vil forandre status quo på stedet som holdes hellig av både jøder og muslimer. Israelske myndigheter har hele tiden tilbakevist disse ryktene. Sammenstøtene som har oppstått når israelske styrker har stanset voldshandlingene, har ført til en eskalering av konfliktnivået i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Mahmoud Abbas’ tale i FN 30. september bidro til å opprettholde ryktene om forandringer på Tempelhøyden, selv om Netanyahu tilbakeviste påstandene fra den samme talerstolen dagen etter.

Spenningsnivået har eskalert etter at et jødisk foreldrepar ble skutt langs en vei på Vestbredden torsdag 1. oktober, og to menn ble drept i knivangrep i Jerusalem lørdag 3. oktober. Gamlebyen ble i to dager stengt for palestinske borgere som ikke bor eller jobber innenfor bymuren, men disse restriksjonene ble tirsdag 6. oktober opphevet som lovet.

Her kan du lese om en del av hendelsene som utspant seg i helgen 3.-4. oktober.

Her kan du lese om de politiske reaksjonene på israelsk og palestinsk side søndag 4. oktober.

Her kan du lese hva som skjedde mandag 5. oktober.

Her kan du lese om hendelser tirsdag 6. oktober, da opptøyene først spredte seg til Sentral-Israel.

Les også hvordan Abbas og Netanyahu på hvert sitt vis forholdt seg til utviklingen i terrorbølgen tirsdag 6. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer onsdag 7. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer torsdag 8. oktober.

Fredag 9. oktober gikk en ungdom med psykiatriske problemer og kriminelt rulleblad til terrorangrep på arabere i Dimona med kniv. Samme dag knivstakk palestinere en israelsk student, en politimann og en sikkerhetsvakt.

Hamas har erklært at opptøyene er begynnelsen på en ny intifada, men de fleste tolker det ikke slik enda.

Netanyahu har gjort flere tiltak for å forsøke å roe gemyttene og unngå ytterligere eskalering.

Radikale islamisters hatkultur og oppfordringer til vold er en sentral drivkraft bak terrorbølgen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart