Mandag 8. april sendte MIFF følgende e-post til nyhetsbyrået NTB:
Viser til denne: https://www.nrk.no/nyheter/irak-vil-sende-drivstoff-til-gaza-1.16834568
Dere skriver: «»ettersom Israel kun lar små mengder med nødhjelp slippe inn i den krigsherjede enklaven»»
322 lastebiler med humanitær hjelp ble inspisert og overført til Gaza 7. april, ifølge COGAT. De sier at det ikke er noen begrensninger på hjelp som kan komme gjennom til sivilbefolkningen på Gaza.
Hva er «små mengder», ifølge NTB?
Det kom ikke noe svar. Da sendte vi følgende tillegg på e-post:
Etterlyser svar på min e-post fra i går.
Ifølge COGAT ble 741 lastebiler med humanitære varer inspisert og overført til Gaza de siste to dagene. Bare 267 av lastebilene ble distribuert av FN.
https://twitter.com/cogatonline/status/1777562174811975721
Har NTB gjengitt noen av COGATs tall fra de siste ukene?
Heller ikke nå kom det noe svar.
Og NTB fortsetter å gjøre feil. Fredag 26. april skrev Nils-Inge Kruhaug i Aftenposten: «Ifølge UNRWA er det ca 250.000 palestinske flyktninger i Libanon, ifølge enkelte andre anslag dobbelt så mange.»
Ifølge UNRWA er det 489.292 registrerte palestinske flyktninger i Libanon, men FN-organisasjonen anslår også at ikke mer enn 250.000 palestinske flyktninger bor i landet i dag. Dette burde kanskje få noen til å stille kritiske spørsmål til FN-tall generelt.
21. desember 2017 meldte nyhetsbyrået AP, gjengitt av New York Times, om den første offisielle folketellingen av palestinere i Libanon. Den var gjennomført av Libanons sentrale statistikk-administrasjon i samarbeid med det palestinske statistiske sentralbyrået. Statsminister Saad Hariri sa tellingen gjorde slutt på alle spekulasjoner om hvor mange palestinere som befinner seg i landet. Hva var fasiten? Libanesiske myndigheter fant at det var 174.422 palestinere i Libanon. Bare sjekk på side 60 i denne FN-rapporten.
Det er uklart for MIFF hvem som anslår at det er omlag 500.000 palestinere i Libanon, slik NTB antyder.
Merk: Denne artikkelen er oppdatert 30. april, etter at NTB gjorde oss oppmerksom på at UNRWA opererer med to ulike tall på sin nettside for «registrerte palestinske flyktninger» i Libanon. Vi takker NTB for svar, og håper de også svarer oss på spørsmålene om COGAT.
Nyhetsbyrået NTBs «dekning av Israel og krigene i Midtøsten over lang tid har demonisert Israel og gjort det umulig for folk uten spesielle kunnskaper å forstå hva konflikten dreier seg om. De bærer derfor et tungt med-ansvar for spredning av antisemittiske holdninger i befolkningen», skriver forfatter og tidligere NRK Brunnpunkt-redaktør Alf R. Jacobsen i forordet til MIFFs bok Det falske bildet av Israel. MIFF har dokumentert en lang rekke feil og mangler ved NTBs Israel-dekning. Etter klage fra MIFF ble en NTB-sak i april 2021 kritisert av Pressens Faglige Utvalg som «misvisende». «Publikum ble ikke tilstrekkelig opplyst», konkluderte PFU.
I 2019 utga MIFF rapporten Not To Believe – Nyhetsbyrået NTBs svik mot redaksjoner og lesere [last ned PDF, 40 sider]. Rapporten viste at NTB
- gir en ekstrem overdekning av anklager om krigsforbrytelser rettet mot Israel, til tross for at statistikk over statsbasert vold gir Israel ansvaret for kun 6,7 promille av drepte på verdensbasis fra 1993 til 2017. MIFF har også publisert en 4 minutters video om dette.
- melder om palestinske flyktninger 25 ganger mer enn jødiske flyktninger, til tross for at flere jøder måtte flykte fra arabiske land etter 1948 enn arabere fra landområdet som ble til staten Israel. Når NTB skriver om jødiske flyktninger, er det bare om flyktninger fra nazismen i Europa, ikke fra arabiske og muslimske land.
- systematisk overrapporterer den arabisk-israelske konflikten i forhold til andre konflikter som krever ti, hundre og tusen ganger flere menneskeliv.
Rapporten viste også mange titalls eksempler fra de siste årene hvor NTB har formidlet faktafeil og/ eller presentert en sak ensidig eller mangelfullt. I det følgende drøfter vi effekten av NTBs Israel-dekning, og lenker også til noen av de groveste overtrampene etter 2017. For alle eksempler, se MIFFs nøkkelordside for NTB.
Les mer på temasiden Nyhetsbyrået NTBs falske bilde av Israel.