Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Palestinsk knivstikker utga seg for å være journalist

Israelske soldater skjøt og drepte knivstikkeren som utga seg for å være journalist. (Foto: Skjermdump fra Hamas' video på Twitter)
Angrep soldat i nærheten av Hebron fredag ettermiddag.

En palestiner utkledd som fotojournalist knivstakk en 20 år gammel israelsk soldat i nærheten av Hebron fredag ettermiddag, ifølge Times of Israel. Soldaten ble moderat skadet, og er innlagt på Sha’are Zedek-sykehuset i Jerusalem med knivstikk i ryggen og armen. Angrepet skjedde ved en kontrollpost langs vei nr 35, utenfor bosetningen Telem. Angriperen hadde på seg en gul vest merket med ”presse”, opplyser det israelske forsvaret. Han ble skutt og drept av soldater. Hamas har publisert en video av angrepet og konfrontasjonen, som de sprer på sosiale medier.

Organisasjonen for utenlandsk presse i Israel, Foreign Press Association, fordømmer angrepet og kaller det en ”bekymringsfull utvikling”. De oppfordrer alle palestinske medieorganisasjoner til straks å gjøre en ny gjennomgang av alle akkrediteringer de har gitt ut.

”Vi tar på det sterkeste avstand fra denne forbrytelsen mot pressens privilegier, sier FPA i uttalelsen.”

”Dette angrepet ble utført av noen som utga seg for å være en lokal palestinsk journalist. Uansett er dette et tegn på en bekymringsfull utvikling som krever at alle medier utviser ekstra forsiktighet i sitt arbeid på Vestbredden og i Jerusalem. Hendelsen er helt klart også svært alvorlig for de israelske sikkerhetsstyrkene. FPA forsøker å samarbeide tett med IDF og grensepolitiet for å sikre tydelig koordinering og for å minimere alle farer. Vi går inn for å fortsette dette samarbeidet og denne koordineringen for å unngå at slike angrep får skje igjen i framtiden, fortsetter FPA.”

 

Bakgrunn:

Søndag 13. september begynte en periode med palestinske voldelige opptøyer på Tempelhøyden i Jerusalem, basert på rykter om at Israel vil forandre status quo på stedet som holdes hellig av både jøder og muslimer. Israelske myndigheter har hele tiden tilbakevist disse ryktene. Sammenstøtene som har oppstått når israelske styrker har stanset voldshandlingene, har ført til en eskalering av konfliktnivået i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Mahmoud Abbas’ tale i FN 30. september bidro til å opprettholde ryktene om forandringer på Tempelhøyden, selv om Netanyahu tilbakeviste påstandene fra den samme talerstolen dagen etter.

Spenningsnivået har eskalert etter at et jødisk foreldrepar ble skutt langs en vei på Vestbredden torsdag 1. oktober, og to menn ble drept i knivangrep i Jerusalem lørdag 3. oktober. Gamlebyen ble i to dager stengt for palestinske borgere som ikke bor eller jobber innenfor bymuren, men disse restriksjonene ble tirsdag 6. oktober opphevet som lovet.

Her kan du lese om en del av hendelsene som utspant seg i helgen 3.-4. oktober.

Her kan du lese om de politiske reaksjonene på israelsk og palestinsk side søndag 4. oktober.

Her kan du lese hva som skjedde mandag 5. oktober.

Her kan du lese om hendelser tirsdag 6. oktober, da opptøyene først spredte seg til Sentral-Israel.

Les også hvordan Abbas og Netanyahu på hvert sitt vis forholdt seg til utviklingen i terrorbølgen tirsdag 6. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer onsdag 7. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer torsdag 8. oktober.

Fredag 9. oktober gikk en ungdom med psykiatriske problemer og kriminelt rulleblad til terrorangrep på arabere i Dimona med kniv. Samme dag knivstakk palestinere en israelsk student, en politimann og en sikkerhetsvakt.

Hamas har erklært at opptøyene er begynnelsen på en ny intifada, men de fleste tolker det ikke slik enda.

Netanyahu har gjort flere tiltak for å forsøke å roe gemyttene og unngå ytterligere eskalering.

Radikale islamisters hatkultur og oppfordringer til vold er en sentral drivkraft bak terrorbølgen.

Helgen 10.-11. oktober og mandag 12. oktober fortsatte terrorangrepene.

Grupper av voldelige demonstranter fortsetter også å utføre steinkasting og opptøyer flere steder.

Tirsdag 13. oktober ble tre israelere drept og over 20 skadet i fire terrorangrep.

Onsdag 14. oktober var det to nye knivangrep i Jerusalem. Samme dag ble flere hundre ekstra sikkerhetsmannskaper innkalt til Jerusalem, og flere nye tiltak ble satt i verk. Onsdag ble det også kjent at den amerikanske utenriksministeren John Kerry vil forsøke å føre samtaler med Israel og palestinerne for å få slutt på terrorbølgen. Da Mahmoud Abbas holdt tale på tv onsdag, serverte han løgn og forsvarte terror.

Etter en relativt rolig dag torsdag, satte en palestinsk folkemengde fyr på Josefs grav på Vestbredden natt til fredag.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart