Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Barth Eide mener Israels regjering ikke forstår sitt eget beste

Skjermdump fra radio.nrk.no.
Og utenriksministeren er beredt til å bryte Norges forpliktelser etter Oslo-avtalen for å nå sine mål.

NRK-podkasten «Radio Mørch» publiserte 22. februar et intervju med utenriksminister Espen Barth Eide. Programleder Erlend Mørch begynner intervjuet med å snakke om utviklingen i Midtøsten.

Mørch: Nå er det rett og slett et slags fredsforsøk i Midtøsten. Hva er det du har stelt i stand? Er det deg?

Espen Barth Eide: «Jeg er med på det, men jeg vil ikke si at det først og fremst er meg. Men Norge spiller en rolle i en litt større sammenheng, sammen med en rekke land, først og fremst en del arabiske land, og de palestinske selvstyremyndighetene, som er det motsatte av Hamas. Det er litt viktig å huske på, at Hamas er jo en bevegelse som både er imot Israel og også egentlig imot de palestinske selvstyremyndighetene som prøver å bygge en palestinsk stat som skal leve ved siden av Israel, for Hamas ønsker ikke at Israel skal være der. Så er det da et initiativ som mange av mine arabiske kollegaer har tatt, som sier at hvis vi klarer å slå sammen arbeidet med våpenhvile nå da og kraftig økt humanitær innsats nå i veldig nær framtid, med arbeid for tostatsløsning, altså å få på plass en palestinsk stat på ordentlig, med det de kaller regional fred, nemlig en normalisering mellom Israel og Saudi-Arabia og Israel med de andre arabiske statene som ikke har normalisert forholdet til Israel noen gang, siden Israel ble etablert, så er det en helhetlig pakke, som det burde være mulig å få mange parter med på.»

I de lange setningene til utenriksministeren er det fare for at et vesentlig poeng forsvinner: Hamas ønsker ikke at Israel skal eksistere.

Dette stemmer, men det stemmer ikke at palestinske selvstyremyndigheter har et annet mål enn Hamas. Et stort flertall av palestinerne er ikke interessert i å leve side om side med Israel i en «tostatsløsning» (folkemeningen er til og med reflektert i partilogoene!). PLO- og Fatah-ledere har til tider sagt fine ord om en tostatsløsning på engelsk, men Fatah har aldri anerkjent Israel, slo nåværende palestinsk statsminister Mohammed Shtayyeh fast i 2017. PLO- og Fatah har akseptert opprettelse av palestinske myndigheter for å få et fotfeste nærmere Israel, og for å fortsette sin faseplan fra 1974 om å vinne hele landområdet.

Palestinske myndigheter er ikke «det motsatte av Hamas». De deler det overordnede strategiske målet om at Israel ikke skal eksistere, slik som bekrevet i PLO-charteret fra 1968. Her kommer det fram at målet er å «eliminere sionisme i Palestina» (art. 15), «etableringen av staten Israel er fullstendig illegal» (art. 19) og at «Israel … er en konstant kilde til trussel mot fred i Midtøsten og hele verden» (art. 22).

PA og Hamas har nok vært interne motstandere, men om noen dager drar de til Moskva for å forhandle om samarbeid. Og når det gjelder forholdet til Israel er det ikke noen vesentlig forskjell. Palestinske myndigheter lønner Hamas-terrorister som har sittet og sitter i israelsk fengsel, og de har et skolesystem som lærer barn og unge opp i jihad og jødehat.

Palestinske selvstyremyndigheter har ikke fordømt 7. oktober-massakren, tvert imot har Fatah-ledere hyllet det enorme terrorangrepet.

 – Det var et jordskjelv, en enestående hendelse, en selvforsvarskrig full av episke og heltemodige handlinger slik palestinerne har ført krig i 75 år, sa Jibril Rajoub. Han er medlem av Fatahs sentralkomité, leder for PLOs øverste råd for ungdom og sport, leder av palestinernes fotballforbund, leder av den palestinske olympiske komité og formann for palestinernes speiderorganisasjon. 

Israelerne har med forferdelse merket seg at et stort flertall av palestinerne på Vestbredden gir 7. oktober-massakren sterk støtte. I en meningsmåling fra 2022 var det bare 10 prosent av palestinerne som mente at terrorister som fører krig mot Israel skal arresteresEt stort flertall har støttet vold fremfor forhandlinger.

Videre i intervjuet sier Barth Eide at en palestinsk stat skal være grunnlaget for en «endelig fred mellom Israel og Palestina».

Barth Eide: «Det vil være bra for palestinerne. Da får de endelig det de ønsker seg, og jeg mener de har en klar rett til, nemlig sin egen stat – til å vokse økonomisk, kulturelt – og styre seg selv, og samtidig får Israel en palestinsk partner som gjør at man i fellesskap kan slå ned på ekstremistgrupper for eksempel.»

Oslo-avtalene forpliktet palestinerne på å «slå ned på ekstremistgrupper», men det ble aldri gjort. Det er ingen grunn til å tro at palestinerne vil gjøre mer av dette, dersom Norge og andre land belønner dem med anerkjennelse etter den største massakren mot jøder etter Holocaust.

Programleder Mørch refererte til Sidsel Wold, som har fortalt ham at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har personlig interesse av at krigen fortsetter.

Barth Eide: «Jeg hørte det gode intervjuet med Sidsel Wold, og jeg kan bare si at jeg er veldig enig i det aller meste av det hun sa, inkludert at her er det nok en personlig agenda hos Netanyahu for å holde seg ved makten, og at den er veldig koblet til at krigen fortsetter.»

Mørch: Hva skal man gjøre da, da må man sørge for at han mister makten?

Barth Eide: «Og han har jo en koalisjon av masse småpartier lang til høyre i israelsk politikk, helt ut til høyre i israelsk politikk. Dette er uten tvil den mest høyreorienterte regjeringen i Israel, og den er faktisk ikke veldig populær. Den er litt mer populær nå mens det er krig, og det er fordi man gjerne slutter opp om lederne i krig. Men like før krigen, så var det massive demonstrasjoner mot Netanyahu-regjeringen, blant annet fordi han forsøkte å begrenses Høyesteretts innflytelse, og ta mer makt over i den utøvende makten, litt slik som man har gjort i Ungarn for eksempel. Det er veldig problematisk at den regjeringen vi nå har i Israel er så lite konstruktiv i forhold til en tostatsløsning. Jeg mener helt oppriktig at de ikke skjønner Israels eget beste. Jeg er sterkt overbevist om at i det lange løp, så vil den jødiske staten Israel, som ønsker å være både en jødisk stat og en demokratisk stat, ha det tryggest og best, hvis man får til en palestinsk stat i tillegg.»

Igjen er det en blanding av sannhet og feil fra Utenriksministeren. For det første er det veldig foruroligende at han sier seg enig med en av de mest anti-israelske aktivistene i norsk media. Sidsel Wold har en lang historie med ensidighet, sverting og falske sitat.

Mye mer alvorlig er det hvordan Barth Eide ringakter det demokratiske systemet i Israel. Et stort flertall av det israelske folk og israelske ledere støtter at krigen fortsetter, og Netanyahu er ikke i en posisjon til å avgjøre om krigen skal fortsette eller ikke. Hva han måtte ha av personlig agenda er det svært upassende av Norges utenriksminister å spekulere i.

Regjeringen som Netanyahu leder er betydelig mer populær enn mindretallsregjeringen som Barth Eide selv er en del av. Etter 7. oktober-massakren gikk National Unity-partiet til Benny Gantz inn i regjeringen, slik at den nå har støtte fra 76 av 120 mandater i Knesset. I tillegg støtter opposisjonsleder Yair Lapid og (24 mandater) og Avigdor Lieberman (6 mandater) i hovedsak opp om regjeringens krigsstrategi. Senest onsdag 21. februar støttet 99 av 120 representanter Netanyahus forslag om å avvise enhver «ensidig» anerkjennelse av en palestinsk stat.

Problemet med Barth Eides «helhetlige pakke» er at den er ensidig, noe som arabiske land vil tre ned over Israel. Det vil være et brudd på Oslo-avtalene dersom Norge blir med på dette.

I brevet fra PLO-leder Yasser Arafat til Israels statsminister Yitzhak Rabin 9. september 1993 lovte Arafat å bruke forhandlinger for å permanent løse alle konflikter og uenigheter. Når palestinerne nå forsøker å få Norge til ensidig å anerkjenne staten «Palestina» før en forhandlet løsning, er det et brudd på palestinernes forpliktelser ifølge Oslo-avtalene.

«Kongedømmet Norge» står, sammen med stormaktene, som vitne i Oslo II-avtalen som ble undertegnet i Washington 28. september 1995. Avtalen gjør det klart at palestinerne ikke skal ha jurisdiksjon eller kontroll med eksterne grenser, luftrom, internasjonale relasjoner og israelere i bosetninger.

Dersom en norsk regjering skulle anerkjenne en palestinsk stat, vil det være å vise forakt mot Norges rolle som vitne til Oslo II-avtalen, har MIFF påpekt tidligere.

Barth Eide snakker om en palestinsk stat «i tillegg» til Israel. Dessverre snakker ikke palestinerne om det. Å opprette en palestinsk stat nå vil bety enorme sikkerhetsproblemer for Israel. Normalisering med arabiske land vil være en stor gevinst, men israelerne har dårlig erfaring med å bytte sikkerhetkontroll over landområder med fagre ord og internasjonale garantier.

Og det har kommet klare signaler fra palestinerne om hva som venter dersom Israel trekker seg mer tilbake på Vestbredden.

– [7. oktober] var en del av en forsvarskrig for palestinerne. Dette vil helt sikkert lede til nye eksplosjoner, og den neste og mer voldelige eksplosjonen kommer på Vestbredden, sa en av PA-lederne til den kuwaitiske avisen Al-Anba 26. november.

Det israelske folk forstår nok såpass av sitt eget beste at de avviser Barth Eides pakkeløsninger i enhver form.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart