Sidsel Wold og Israel
Sidsel Margrethe Wold (født 1959) er journalist og forfatter. Fra 2000 har hun vært utenriksreporter for NRK, og i perioden 2007 til 2011 NRKs korrespondent i Midtøsten. I sin ungdom var Wold 2,5 år på kibbutz i Galilea, og var i en periode leder for organisasjonen som organiserte kibbutzopphold for norske ungdommer. Senere begynte hun på konverteringskurs, gikk fast i synagogen og spiste koshermat, men siden avbrøt Wold sin tilnærming til jødisk religion. Som korrespondent skulle hun av de norske jødene senere bli oppfattet mer som «[anti-israelsk] aktivist enn journalist», skriver Anne Sender.
Sidsel Wold og MIFF
En kort periode på begynnelsen av 1980-tallet var Wold engasjert i MIFFs avis Midtøsten i fokus. Engasjementet i MIFF nevnte hun også selv da hun forklarte seg for Kringkastingsrådet i 2011. Wold har helt siden høsten 2014 blokkert MIFF på Twitter, og i 2018 sa hun seg enig i kritikk av at Klassekampen tok inn et leserinnlegg av MIFF. Sidsel Wold har på mange måter gitt MIFF rett i vår hovedkritikk av henne, hun er åpen om at det er sider ved konflikten hun ikke dekker og stemmer fra området hun ikke formidler. Wold velger seg et «kompass» og dekker ut fra det, og er ikke så opptatt av balanse.
I august 2014 forsvarte Sidsel Wold sin rapportering om Israel under en debatt i Litteraturhuset i Oslo. Wold hevdet at hun ikke sammenligner Israel med nazistene, men skapte samtidig assosiasjoner mellom Israel og apartheid, Israel og folkemord, Israel og islamistiske terrorister og Israel og nazistenes utryddelsesleirer. Hun tilhører samme skole som NRK-kollega Odd Karsten Tveit. Også han har slått fast at balanse ikke er noe mål i dekningen.
Sidsel Wold som Midtøsten-korrespondent
– Da jeg begynte som korrespondent i 2007, brukte jeg mye tid på å lage saker fra det israelske samfunnet, forteller Sidsel Wold. Målet var klart: Hun «ville avdemonisere israelerne litt». Med hennes dekning av Israel fikk raskt en helt annen tone, som MIFFs artikler viser. Etter Wolds periode som Midtøsten-korrespondent ble NRKs kontor flyttet fra Jerusalem til Kairo.
Kritisert i Kringkastingsrådet
I perioden da Wold var Midtøsten-korrespondent flommet det inn med klager til NRK-redaksjonen på hennes rapportering. I 2011 ble NRKs Israel-dekning grundig diskutert i Kringkastingsrådet. «Denne narrativen [som NRK bruker] rommer på langt nær alle virkelighetsforståelsene som finnes i og om konflikten,» sa Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit. «I den generelle dekningen er det særlig utelatelser som er påfallende, stemmer og perspektiver som ikke høres eller kommer frem. Det ligger i grunn-narrativen at palestinernes situasjon og utfordringer gis mer og en annen oppmerksomhet enn israelernes problemer. Når redaksjoner ikke utfordrer dette i stor nok grad, blir det en dekning som kan fremstå om noe skjev,» skrev hun.
Ville tilbake, ble avvist av NRK
I 2016 meldte NRK at Sidsel Wold var én av tre søkere til ny periode som Midtøsten-korrespondent. Selvmål i Sidsel Wolds nye bok må gjøre henne til en taper i kampen om ny korrespondentstilling i Midtøsten, kommenterte MIFF. Sidsel Wold har i boken klart og tydelig fortalt hvor vanskelig det er for henne å omgås «vanlige israelere». Er det mulig for NRK å ha en korrespondent som så tydelig har tatt standpunkt og som har så sterke følelser og meninger om saker hun er forventet å rapportere balansert og sannferdig om? Norske lisensbetalere fortjener å bli informert om hendelser fra Midtøsten av en person som opptrer på en seriøs, profesjonell og balansert måte. Ikke en som stadig starter opprivende krangler og dømmer et helt folk kollektivt, skrev MIFF. Heldigvis fikk ikke Wold jobben.
Under de nyeste artiklene fortsetter temasiden med noen få eksempler på at MIFF har gitt Sidsel Wold ros. Deretter følger en oversikt over noen av hennes mange eksempler på feilrapporteringer og ensidighet.
Hva Sidsel Wold aldri fortalte på Dagsrevyen
Sidsel Wold: «Israel har egentlig ingen hovedstad»
Sidsel Wold dømte Netanyahu til fengsel
Eksempler på at MIFF har gitt Sidsel Wold ros
Wold viste dokumentar om Det muslimske brorskapet
I januar 2014 tok Sidsel Wold pause fra sin lange rekke med innslag vinklet negativt mot Israel. Hun oversatte og leste kommentarstemmen til en film som avslørte Det muslimske brorskapets kamp for globalt herredømme. Lisensbetalerne fikk endelig vite at stormuftien, som palestinernes president Mahmoud Abbas gir sin hyllest, oppfordret nazistene til å fortsette folkemordet på jøder.
Et av filmens mest interessante avsnitt er beskrivelsen av hvordan Sayyid Qutbs skrifter har påvirket de siste generasjoner muslimer. Qutb kom fra en relativt liberal familie i Egypt, men på 1940-tallet gikk han mer og mer i retning av å se på islam som løsningen for alle samfunnets problemer. «Han legitimerte angreps-jihad for å gi islam styrke og makt igjen,» leste Sidsel Wold. Ifølge Qutb «finnes det ikke noe islam uten fysisk jihad, det vil si krig,» sier Noman Benotman. Han er tidligere medlem av al-Qaida. Militant jihad er helt nødvendig så lenge ikke hele verden ligger under sharia.
Sidsel Wold og Palestina
Dokumentaren fortsetter med et kanskje enda viktigere poeng. I 1953 organiserte Det muslimske brorskapet en kongress i Jerusalem, den gang var de østlige delene av byen ulovlig annektert av Jordan. Her ble vektleggingen i motivasjonen for krigen mot Israel forskjøvet. Det ble mindre arabisk nasjonalisme, og mer islamisme. Brorskapet samlet sunni og shia-muslimer i fiendskapet mot Israel. «Fra da av var den israelsk-palestinske konflikten ikke bare en lokal konflikt mellom naboer. Nei, den ble til en hellig sak. For om hele regionen var å anse som islamsk, var Israel et fremmedelement,» leste Wold.
Wold satte fokus på kristenforfølgelse i Irak
I perioden da Sidsel Wold har jobbet i NRKs utenriksredaksjon, er det generelt vist null interesse for kristenforfølgelse i muslimske land. I mars 2021 gjorde Sidsel Wold et unntak, da hun rapporterte om kristnes flukt fra Irak. Det var bra at Wold fikk frem at det har vært en flukt av kristne fra Irak også før Islamsk Stat. Dette er noe som har foregått i lang tid, men siden NRK ikke kan gi Israel skylden for det har det ikke vært så interessant å melde, kommenterte MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner.
Under noen utvalgte artikler om Sidsel Wold følger en oversikt over noen av hennes mange eksempler på feilrapporteringer og ensidighet.
Tendensiøse Sidsel gjør Wold på NRK-plakaten
Hamas-leder slår Sidsel Wolds analyse i fillebiter
NRK med grov slagside
Sidsel Wold kaster alle hemninger
Pepperkakehus-propaganda
En vantro Sidsel Wold
Noen av Sidsel Wolds største feil
Nektet å rette feil
I juni 2013 formidlet Sidsel Wold en feil som hun i ettertid nektet å rette. «En ny praksis i Israel forbyr besøkende å reise til den okkuperte Vestbredden,» skrev hun. Det skjedde samtidig som det beviselig var og er slik at besøkende hver dag drar til den okkuperte Vestbredden i hundretalls. MIFFs forsøk på e-post dialog føret ikke fram.
Feilinfomerte om Netanyahu
«Netanyahu ville ikke snakke med palestinerne da de var splittet, men heller ikke når de samler seg,» sa Sidsel Wold i 2014. Wold hånet hukommelsen til sine lyttere med sitt forsøk på å omskrive historien. Fra november 2009 innførte Netanyahu en ti måneder lang midlertidig byggestans i bosetninger nettopp for å få palestinerne til samtaler. Statsminister Netanyahu har i hele perioden 2009 til 2013 kommet med oppfordringer til palestinske selvstyremyndigheter og PLO om å komme til forhandlingsbordet uten forhåndsbetingelser.
Kritikk etter Gaza-krigen i 2014
I juli 2014 ga Sidsel Wold legitimitet til terror og kastet alle hemninger. NRK har på ny vist grov ubalanse, sterk slagside og manglende journalistisk objektivitet i sin dekning av konflikten mellom Israel og Hamas, skrev 20 organisasjonsledere og stemmer i den norske Midtøsten-debatten. I august 2014 kom en Hamas-leder på banen og slo Sidsel Wolds analyse i fillebiter. Samme måned skrev MIFF en fyldig klage på NRKs dekning til Kringkastingsrådet. Det endte med enstemmig kritikk fra rådet.
Temasiden fortsetter under bildet.
Wold om sikkerhetsbarrieren
«Det mest alvorlige er at muren skaper et stort gap mellom israelere og palestinere,» sa Sidsel Wold i NRK Urix i november 2014. Israelerne er sjeleglade for avstanden barrieren har skapt til palestinske selvmordsterrorister. Men det viktigste om muren fortalte aldri Wold. . I stedet for å bruke tid på å vise fram graffiti-tegninger på muren, burde Wold slått fast at muren har vært effektiv i forhold til Israels hensikt med å bygge den. Sikkerhetsbarrieren bidro til å stanse den andre intifadaen som nådde sitt klimaks i mars 2002 med 130 drepte israelere i løpet av en måned.
Overser Fatahs hatopplæring
I november 2014, bare noen måneder etter at NRKs Israel-dekning fikk kraftig kritikk i Kringkastingsrådet, avslørte Sidsel Wold sin partiskhet nok en gang. Hun overså fullstendig hvordan Mahmoud Abbas og hans Fatah-bevegelse oppildner til hat og vold gjennom offisielle og sosiale medier.
Tendensiøs rapportering av Wold
I oktober 2015 gjorde tendensiøse Sidsel nok en gang Wold på NRK-plakaten. I to innslag på NRK Dagsnytt gikk Wold ensidig inn for å forklare den palestinske volden mot sivile israelske jøder de siste dagene. Hun sa ikke noe om hvordan representanter for Fatah og palestinske myndigheter har oppviglet til vold. Du finner ikke et eneste argument fra israelsk side, ikke et ord om de jødiske dødsofrene.
Temasiden fortsetter under seks utvalgte artikler.
Sidsel Wold om religion
Religion gjør folk gale, sa Sidsel Wold i 2015. Da vet vi det. MIFF er ikke en religiøs organisasjon – vi har muslimske, jødiske, kristne, hinduistiske og humanistiske medlemmer – men vi har ikke merket at religionen har gjort dem mer gale enn våre agnostiske eller ateistiske medlemmer. Siden religioner er så forskjellige, kan det også tenkes at ulike religioner, og ulike retninger innenfor den enkelte religion, påvirker mennesker forskjellig?
Sidsel Wold og Tempelplassen
I 2015 sa Wold på Dagsrevyen: «… flere og flere grupper som nå står frem, som ønsker å bygge et tredje tempel på denne Haram al-Sharif. Det betyr jo at du må rive muslimenes tredje helligste sted etter Mekka og Medina. Det blir det ikke fred av.» Tempelplassen er 150.000 kvadratmeter stor (tilsvarende 18 fotballbaner). Muslimenes hellige moské Al-Aqsa ligger helt i utkanten av plassen. Klippedomen ligger mer sentralt. De to byggene dekker mindre enn ti prosent av arealet på plassen. Her er det store åpne plasser som ikke er mer hellige for palestinerne enn at de jevnlig spiller fotball og kaster stein.
Synagoge på Tempelplassen
Det er veldig mange grunner til at det er helt uaktuelt for Israels regjering å bygge noe tredje tempel på Tempelplassen. Men det er helt feil av Wold å hevde at en bygging av et jødisk bønnehus (synagoge) eller et tempel ville krevd rivning av noen muslimsk eiendom. Byggene kunne stått fredelig ved siden av hverandre, slik moskéer er bygd i fred ved siden av kirker og synagoger over hele Europa.
Under følger oversikt over flere MIFF-artikler hvor Sidsel Wold er nevnt.