Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel iverksetter nye tiltak mot terrorbølgen

Israelsk politi pågriper en palestiner under opptøyer i Jerusalem onsdag 22. september. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
Kaller inn 1.400 ekstra grensepolitimannskaper og 300 soldater til Jerusalem.

Utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset innvilget onsdag morgen en forespørsel fra forsvarsdepartementet om å kalle inn 1.400 reservister i grensepolitiet for å bistå i kampen mot den pågående terrorbølgen, ifølge Jerusalem Post.

En talsmann for grensepolitiet sier at 850 av reservistene allerede er innkalt i tjeneste i dag. Grensepolitiets reservister har gjennomgått spesialtrening den siste tiden for å forberede dem på oppdraget med å bringe roen tilbake i Israels gater. Resten av mannskapene vil være umiddelbart klare til utrykning når de blir innkalt, sier han.

 

Sikkerhetsutvalgets nye tiltak

I tillegg er flere nye tiltak vedtatt av sikkerhetsutvalget i den israelske regjeringen, som samlet seg tirsdag ettermiddag til ekstraordinært møte på grunn av terrorbølgen. Samme formiddag ble tre israelere drept i fire terrorangrep. Antall skadde ble opplyst i går å være 21, men har vist seg å overstige 30 ifølge Times of Israel. Sikkerhetsutvalgets lange møte varte utover natten, og førte fram til disse tiltakene:

– Minst 300 ekstra soldater skal bistå politiet i sikkerhetsarbeidet i Jerusalem.

– Sikkerheten på offentlige transportmidler i Jerusalem styrkes med ekstraordinært vakthold inntil transportdepartementet får innført nye ordninger med sterkere vakthold enn i dag. Soldater vil være utplassert ved buss- og trikkeholdeplasser, samt om bord på busser og tog over hele byen.

– Politiet får myndighet til å stenge av eller omringe områder i Jerusalem der det er høyt spenningsnivå eller pågår oppvigleri til vold.

– Praksisen med å ødelegge husene til terrorister utvides til at det også blir forbudt å gjenoppbygge husene på samme tomt.

– Terroristers eiendeler skal kunne inndras.

– Arabere i Øst-Jerusalem som involverer seg i terrorangrep skal kunne få inndratt sin permanente oppholdstillatelse.

– Kroppene til terrorister som blir drept mens de utfører angrep skal ikke lenger utleveres til deres familier, men begraves av det israelske forsvaret. Sikkerhetsminister Gilad Erdan fremmet dette forslaget, og begrunner det med at terrorister ikke bør bli gjort til gjenstand for beundring gjennom seremonier etter sin død. ”Terroristenes familier gjør begravelsene til støttedemonstrasjoner for terrorisme og en arena for oppvigleri til mord. Vi må få slutt på dette”, sa Erdan.

 

Økte politistyrker og nye kontrollposter

300 soldater er onsdag allerede på plass i Jerusalem.

– I tråd med sikkerhetsutvalgets avgjørelser er 300 soldater allerede ute for å bistå politiet med å ivareta sikkerheten, sier en talsmann for israelsk politi i en pressemelding.

Det opplyses også at politiet er også i gang med å sette opp kontrollposter ”ved utgangene fra palestinske landsbyer og bydeler i Øst-Jerusalem”, der de fleste av den senere tidens angripere har kommet fra.

Ifølge Ynetnews.com er flere av inngangene til bydelen Jabel Mukaber blitt avstengt i løpet av formiddagen. Tre av tirsdagens terrorister kom derfra. Verken folk eller kjøretøyer slipper gjennom sperringene, skriver avisen.

Sikkerhetsutvalget skal møtes igjen onsdag ettermiddag for å drøfte flere temaer knyttet til terrorbølgen.

 

Bakgrunn:

Søndag 13. september begynte en periode med palestinske voldelige opptøyer på Tempelhøyden i Jerusalem, basert på rykter om at Israel vil forandre status quo på stedet som holdes hellig av både jøder og muslimer. Israelske myndigheter har hele tiden tilbakevist disse ryktene. Sammenstøtene som har oppstått når israelske styrker har stanset voldshandlingene, har ført til en eskalering av konfliktnivået i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Mahmoud Abbas’ tale i FN 30. september bidro til å opprettholde ryktene om forandringer på Tempelhøyden, selv om Netanyahu tilbakeviste påstandene fra den samme talerstolen dagen etter.

Spenningsnivået har eskalert etter at et jødisk foreldrepar ble skutt langs en vei på Vestbredden torsdag 1. oktober, og to menn ble drept i knivangrep i Jerusalem lørdag 3. oktober. Gamlebyen ble i to dager stengt for palestinske borgere som ikke bor eller jobber innenfor bymuren, men disse restriksjonene ble tirsdag 6. oktober opphevet som lovet.

Her kan du lese om en del av hendelsene som utspant seg i helgen 3.-4. oktober.

Her kan du lese om de politiske reaksjonene på israelsk og palestinsk side søndag 4. oktober.

Her kan du lese hva som skjedde mandag 5. oktober.

Her kan du lese om hendelser tirsdag 6. oktober, da opptøyene først spredte seg til Sentral-Israel.

Les også hvordan Abbas og Netanyahu på hvert sitt vis forholdt seg til utviklingen i terrorbølgen tirsdag 6. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer onsdag 7. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer torsdag 8. oktober.

Fredag 9. oktober gikk en ungdom med psykiatriske problemer og kriminelt rulleblad til terrorangrep på arabere i Dimona med kniv. Samme dag knivstakk palestinere en israelsk student, en politimann og en sikkerhetsvakt.

Hamas har erklært at opptøyene er begynnelsen på en ny intifada, men de fleste tolker det ikke slik enda.

Netanyahu har gjort flere tiltak for å forsøke å roe gemyttene og unngå ytterligere eskalering.

Radikale islamisters hatkultur og oppfordringer til vold er en sentral drivkraft bak terrorbølgen.

Helgen 10.-11. oktober og mandag 12. oktober fortsatte terrorangrepene.

Grupper av voldelige demonstranter fortsetter også å utføre steinkasting og opptøyer flere steder.

Tirsdag 13. oktober ble tre israelere drept og over 20 skadet i fire terrorangrep.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart