Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tendensiøs journalistikk fra NRK

Fra begravelsen til palestinerne som ble drept i antiterror-operasjonen. Flaggene som likene er drapert i viser hvilken terrorgruppering de var medlem av. (Foto: Flash90)
Mange reaksjoner på NRKs dekning av en israelsk antiterror-operasjon på Vestbredden.

På NRK Dagsrevyen torsdag 26. januar var det en lengre reportasje om den israelske antiterror-operasjonen i Jenin på Vestbredden, hvor ni palestinere ble drept i sammenstøt med israelske soldater. MIFF har blitt kontaktet av mange som har reagert på NRKs reportasje.

Flertallet av de drepte var militante og medlemmer av palestinske terrorgrupper, men også minst en sivilperson var blant de drepte.

Allerede da nyhetsoppleserne Eline Buvarp Aardal og Andreas Jonassen skal innlede reportasjen får den så mye slagside det nesten tipper over.

«Minst ni palestinere er drept i et israelsk militærangrep i en flyktningeleir på den okkuperte Vestbredden. Soldatene hylles av Israels sikkerhetsminister Itamar-Ben Gvir», sier de før reportasjen starter.

Fra første stund skaper NRK et inntrykk av at israelske soldater nærmest har utført en massakre mot uskyldige mennesker i en flyktningeleir. Ved å trekke frem at soldatene hylles blir inntrykket som skapes enda verre.

For det første utelater NRK at det dreide seg om en antiterror-operasjon, at et forestående terrorangrep skal ha blitt avverget og at nesten alle de drepte var terrorister. NRK spiller også bevisst på ordet flyktningeleir – noe de gjør gjennom hele reportasjen – trolig for å skape sympati.

Men dette er ikke en flyktningeleir slik man er vant med å se dem. Dette er nabolag hvor mange av etterkommerne av araberne som flyktet i forbindelse med krigen i 1948 bor. De aller færreste av dem som bor der er reelle flyktninger, men etterkommere av flyktninger for 75 år siden.

Dessuten dreier det seg ikke om leirer, men om en egen bydel som i stor grad er integrert i resten av byen. Det er vanlig hus og blokker. Det er ikke mye som skiller denne «flyktningeleiren» fra resten av byen.

Prøvde å få terroristene til å overgi seg

Det NRK heller ikke sier noe om er at disse såkalte flyktningeleirene brukes som skjulested for palestinske terrorister. Det var tilfellet også ved denne hendelsen. Israelsk etterretning hadde avdekket skjulestedet til en terrorcelle som planla et forestående terrorangrep. Derfor rykket israelske spesialsoldater inn på lyse dagen, for å stanse et terrorangrep.

Da israelske soldater kom til stedet forsøkte de å få terroristene til å overgi seg. Ifølge israelske medier skal soldatene også ha forsøkt å ringe terroristenes mødre – for å få prøve å få mødrene til å overtale sønnene til å overgi seg. Kun én av terroristene valgte å overgi seg – de andre valgte å skyte mot de israelske soldatene og ble drept i skuddveksling.

Det ble også flere andre militante palestinere som hang seg på kampene mot de israelske soldatene, som ble utsatt for kraftig beskytning. Hundrevis av palestinere deltok i opptøyene som fulgte. Det ble også kastet brannbomber, eksplosiver og steiner mot soldatene. En kvinne i 60-årene ble et tilfeldig offer i de voldsomme kampene.

Resultatet av aksjonen ble at terrorangrepet ble avverget, men også at det ble det dødeligste raidet på Vestbredden på mange år. Sistnevnte ble hele fokuset til NRK. Opptakten og årsaken ble helt utelatt.

Hvorfor trekker NRK israelske kilder i tvil?

NRKs reporter Anja Strønen startet innslaget med å vise en bygning som var totalskadet i kampene mellom israelske soldater og de militante palestinerne.

«Dette er vanligvis en flyktningeleir på den okkuperte Vestbredden. I dag ble den en slagmark. Israelske soldater rykket inn. Ifølge dem for å pågripe flere medlemmer av den militante palestinske gruppen Islamsk Jihad. Soldatene sier de ble angrepet og det kom til skuddveksling. Deretter måtte ambulansen gå i skytteltrafikk.»

Ikke bare utelater NRK viktige informasjon om at etterretning pekte mot at et terrorangrep var forestående, de trekker også i tvil motivet og uttalelsene til det israelske forsvaret. Gjør NRK en god nok jobb med å opplyse sine seere når de utelater så mye viktig informasjon?

Videre trekker NRK frem at Israels nye nasjonale sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, som de omtaler som «høyrenasjonalistisk», hyller soldatenes handlinger. Prøver NRK å fremstille det som kontroversielt?

Ben-Gvir er en omstridt politiker, også innad i Israel, men at han som minister hyller israelske soldater for å ha avverget et terrorangrep er alt annet enn omstridt. Tvert imot, det ville enhver minister i en hvilken som helst israelsk regjering ha gjort. Også tidligere statsminister og nå opposisjonsleder Yair Lapid hyllet soldater etter antiterror-operasjoner.

Men når NRK ikke engang nevner at det dreier seg om en antiterror-operasjon, eller at et terrorangrep skal ha blitt avverget, så får ikke NRKs seere et nyansert og korrekt bilde av hvorfor soldatene hylles.

Ville ikke også en norsk minister ha skrytt av norske soldater, hvis de omringet av hundrevis av fiendtlige elementer hadde klart å forhindre et terrorangrep mot nordmenn?

Hvorfor nevnes ikke palestinske terrorangrep?

Avslutningsvis sier journalist Strønen at det ikke er første gang man ser slike bilder fra Vestbredden – og at det heller ikke blir de siste.

«For Israel sier aksjonen skal bryte ned militante nettverk og hindre fremtidige angrep».

Her har NRK helt rett. Det blir ikke siste gang israelske soldater gjennomfører antiterror-operasjoner på Vestbredden. Men NRK kunne med fordel fortalt litt mer om bakgrunnen for disse operasjonene. I løpet av seks uker tidlig i 2022 gikk væpnede terrorister til angrep i flere israelske byer. Familiefedre ble hugget ihjel foran sine barn, uskyldige mennesker ble massakrert i gatene og mennesker ble skutt og drept mens de drakk en øl på pub i Tel Aviv. 31 israelere ble drept i fjor.

Det israelske forsvaret kunne ikke lenger akseptere at terrorister planla og gjennomførte terrorangrep fra byer som Jenin og Nablus på Vestbredden. I disse byene har de palestinske selvstyremyndighetene mer eller mindre mistet kontrollen. Nå har terrorgrupperinger som Islamsk Jihad økt sin innflytelse her. I tillegg florerer disse byene av våpen og unge mennesker som er indoktrinert til hat og væpnet kamp.

Etter å ha vært mer tilbakeholden i starten av 2022 endret IDF strategi da terrorbølgen kom. Nå tok de kampen til terroristenes hjemmebane. «Ingen byer skal være fristed for terrorister» er det nye mantraet. Det førte til at over 150 palestinere ble drept på Vestbredden i fjor. Som MIFF har skrevet tidligere var over 90% av de drepte militante eller medlemmer av terrorgrupper. Mange av dem ble drept i skuddvekslinger med israelske soldater. Kun et lite fåtall av de drepte var sivile.

Antiterror-operasjonen gjorde at over 2500 terrormistenkte ble pågrepet i fjor. Det skal ha forhindret hele 500 terrorangrep.

Tendensiøs journalistikk påvirker bildet av Israel

Dette er viktig bakgrunnsstoff som NRK – og ei eller andre norske medier for den saks skyld – sjeldent, eller aldri, forteller sine seere og lesere. Og derfor hagler det inn med anklager om at «Israel dreper så mange uskyldige» etter NRKs reportasje.

Og slik tendensiøs journalistikk er med og bidrar til at hele 32% av Norges befolkning mener at «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig».

Etter reportasjen går Dagsrevyen videre til korrespondent Åse Marit Befring, som kommenterer fra Istanbul. Nyhetsoppleser Aardal spør Befring om hvorfor «israelske soldater aksjonerer mot en flyktningeleir».

«Dette er som et ledd i en pågående aksjon som startet i april i fjor hvor de slår til mot militante islamister. Denne gangen var det islamsk jihad, men det er også andre militante bander som holder til i denne flyktningeleiren», sier Befring.

Her kommer det omsider frem litt av årsaken til de israelske aksjonene, men heller ikke Befring nevner at denne aksjonen ifølge IDF skulle avverge et forestående angrep – ei heller at aksjonene startet som følge av en terrorbølge som i løpet av fjoråret tok 31 menneskeliv.

At NRK er «upresise» i sin dekning av Israel er ikke noe nytt. En annen «upresishet» om Israel ble av MIFF klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU). Men organet som skal passe på overtramp fra pressen ga ikke MIFF medhold. De mente NRKs upresise begrepsbruk ikke var brudd på god presseskikk. Dermed spørs det om NRK blir mer presise fremover.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart