Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Wolasmal skyter fra hofta i revolverintervju

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal. (Foto: Skjermdump NRK)
NRKs Yama Wolasmal krever at Israel beviser sine påstander. Selv kommer han med en rekke udokumenterte og feilaktige anklager.

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal har intervjuet David Mencer, Israels nye internasjonale talsperson. Intervjuet var ren revolverjournalistikk. Talspersonen rakk knapt å svare før han ble møtt med nye aggressive spørsmål.

Intervjuet som Wolasmal gjorde med Hamas-leder Osama Hamdan i november ble koseprat til sammenligning med dette – i overkant aggressive – intervjuet.

Mencer svarer uansett godt for seg, selv om han til tider blir provosert over enkelte av spørsmålene til NRKs journalist. NRK har publisert det over 24 minutter lange intervjuet i helhet på sine nettsider. Intervjuet er ikke bare aggressivt, det inneholdt også en rekke feilaktige påstander.

Tidlig i intervjuet påstod Wolasmal at den internasjonale domstolen i Haag mener det er plausibelt at Israel begår folkemord på Gazastripen. Dette er en grov feiltolkning av hva ICJ selv har sagt. Nylig gikk også president i den internasjonale domstolen ut og understreket at domstolen ikke har vurdert om anklagene fra Sør-Afrika om folkemord er plausible eller ikke.

Wolasmal sår også tvil om det var tilfeller av halshugging under massakren 7. oktober, selv om dette er bekreftet av vitner og rettsmedisinere. Hamas har også selv filmet en av halshuggingene, hvor en person halshugges med spade.

NRKS Midtøsten-korrespondent prøver også å så tvil ved anklagene om at Hamas hadde bygget et kommandosenter under Shifa-sykehuset i Gaza by.

– Har dere vist noen bevis på et slikt kommandosenter? spør Wolasmal.

Spørsmålet fra NRKs journalist får Israels talsperson til å reagere kraftig. For både israelske og utenlandske journalister fikk omvisning i tunnellene under Shifa-sykehuset. Som en journalist fra den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz kommenterte etter å sett stedet med egne øyner: Det er ingen tvil om at det var en Hamas-base under Shifa-sykehuset.

Samtidig som Wolasmal mener Israel ikke har bevist et kommandosenter under sykehuset, så sier han at Israel har «brukt det som argument for å legge sykehuset i ruiner». Dette er nok en feilaktig påstand. Sannheten er at det ikke ble skutt ett eneste skudd inne på sykehuset i forbindelse med operasjonen den gangen. Sykehuset var fullt operativt da israelske soldater trakk seg ut.

Shifa-sykehuset fikk derimot omfattende skader flere måneder senere, da opp mot tusen terrorister forskanset seg inne på sykehuset og forsøkte å bruke det som en base til å omgruppere seg. Over 200 terrorister ble drept og over 500 pågrepet ved sykehuset i slutten av mars.

Wolasmal spør Mercer videre hvorfor Israel har angrepet flere av sykehusene i Gaza. Har ikke NRKs korrespondent fått med seg terroristenes misbruk av sykehus? Terrorgruppene selv har erkjent at de misbruker alle sykehus.

Når Wolasmal gang på gang presser Mercer på spørsmål om bevisene for at Hamas utnytter sykehusene blir den israelske talspersonen tydelig irritert.

– Jeg synes spørsmålene er latterlige. Hva mer trenger du å se? Du har sett videoer. Hamas har innrømmet det. Terroristene var på sykehuset, sier han.

Israels talsperson David Mencer blir tydelig oppgitt over spørsmålene. (Foto: Skjermdump NRK)

Wolasmal påstår også at en «uavhengig» granskingsrapport har frikjent UNRWA fra anklager om at ansatte deltok i massakren 7. oktober. Dette er også feil. Granskingsrapporten var ikke uavhengig, men et bestillingsverk for å frikjenne UNRWA. Den gransket heller ikke om UNRWA-ansatte deltok i terrorangrepet.

Det er lagt frem flere bevis for UNRWA-ansattes koplinger til islamistiske terrorgrupper og at de deltok i selve terrorangrepet 7. oktober.

I intervjuet forsvarer Wolasmal tallet fra Hamas på 34.000 drepte ved å vise til at FN og WHO tidligere har gått god for tallene, men det var under helt andre forhold. Nå er det rapportert om langt flere drepte og langt mer uoversiktlige forhold. Hamas har selv erkjent at de har rapportert nesten en tredel av de døde på bakgrunn av «medierapporter».

Eksperter på statistikk, som har gjennomgått tallene fra Hamas, mener dataene er endret på, men at de også kan være fullstendig forfalskning.

Når Mencer forteller at over 13.000 av de drepte var Hamas-terrorister, så blir Wolasmal konfronterende og etterspør bevis.

– Vi har beviset fra slagmarken. Vi vet hvor mange terrorister vi har drept i kamper, svarer Mencer, men dette svaret er ikke godt nok for Wolasmal.

NRK-korrespondenten mener at Israel burde lagt frem en liste med navn.

Det er naturligvis vanskelig for Israel å dokumentere nøyaktig hvor mange terrorister som er drept, selv om de trolig har et godt anslag. Hamas erkjente også i februar at de har mistet over 6000 av sine væpnede menn. Når Hamas går ut med et slikt tall, er det grunn til å tro at det er svært underdrevet.

– Hvorfor skal verden tro på dere når dere kommer med udokumenterte påstander, spør Wolasmal til en stadig mer oppgitt talsperson.

Mencer trekker pusten før han svarer NRK-journalisten.

– Yama, vi har produsert alle bevisene du snakker om, men dessverre er det aldri nok for mennesker som ikke ønsker å se sannheten, sier han oppgitt.

Til slutt spør Wolasmal om hvorfor ikke Israel vil betale for gjenoppbyggingen av Gaza etter krigen. Har NRK-korrespondenten glemt hvem det var som startet krigen? Skal Israel betale for skadene som Hamas bærer ansvaret for? Hvorfor skal ikke Hamas, hvor flere av lederne er multimilliardærer, betale?

Vil Hamas betale for ødeleggelsene de forårsaket i Israel 7. oktober?

Wolasmal påstår også at 2,4 millioner mennesker har mistet sine hjem i Gaza, med andre ord at absolutt alle hjem er blitt ødelagt. Slike flåsete overdrivelser blir bare useriøst fra NRKs side. Et FN-byrå, som NRK vanligvis er glad i å referere til, sier at 35% av bygningene i Gaza er skadet eller ødelagt.

Også i forrige uke kom NRKs Midtøsten-korrespondent med flere feil:


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart