Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Barth Eide sier han «skrur til» mot Israel, men kommer med en serie usannheter

Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: UN Mission of Norway/Pontus Höök)
Les og del MIFFs faktasjekk på utenriksminister Espen Barth Eide.

Torsdag 7. mars fortsetter regjeringen sitt korstog mot Israel. «Regjeringen fraråder handel og næringsvirksomhet med israelske bosettinger,» heter det i en pressemelding, og NRK har satt fire journalister på jobben å gjengi utenriksministerens anklager mot Israel. I stedet for å drive kritisk journalistikk slik MIFF-medlemmer (og andre) betaler NRK for å gjøre, kapitulerer journalistene, gjør seg til villige mikrofonstativ for makten og henter inn NHO for å støtte regjeringen.

Men det er en serie usannheter i utenriksministerens kommunikasjon.

Feilene fra utenriksministerens egen munn

Den største feilen kom fra Barth Eides egen munn da han ble intervjuet av NRK Nyheter. «Den israelske okkupasjonen av palestinsk land er ulovlig, det er internasjonalt anerkjent at det er ulovlig,» sa Barth Eide. Dette stemmer overhodet ikke, og en slik formulering er ikke inkludert i utenriksdepartementets pressemelding.

MIFF tok Aftenposten i den samme feilen i januar 2023, og avisen måtte da komme med en korreksjon. Senest i 2017 skrev FNs spesialrapportør at «den vanlige tilnærmingen i det internasjonale samfunnet har vært å anse Israel som en lovlig okkupant av palestinsk territorium» (vår understreking). Altså stikk i strid med hva Barth Eide sa. Selv om den norske utenriksministeren er blant dem som jobber intenst for å endre «den vanlige tilnærmingen», blir ikke hans påstand riktig av den grunn.

Barth Eide hevdet også at det har vært «en vekst i antall bosetninger» og at «så sent som i går åpnet [den israelske] regjeringen for enda flere».

Dette er i beste fall upresist. «Det er ikke uvanlig at Israel utvider allerede eksisterende bosetninger på Vestbredden. Men som følge av internasjonalt press har landet ikke etablert noen nye på over 20 år,» skrev New York Times i 2017. Dette ble også gjengitt av NTB. Til tross for 67 år med utbygging av israelske bosetninger er ikke arealet som bosetningene legger bånd på større enn 3 (tre!) prosent (ifølge Fagforbundet og Norsk Folkehjelp) eller 2,7 prosent (ifølge NRK).

Også etter 2017 har veksten i bosetningene nesten uten unntak kommet som fortetning i allerede eksisterende bosetninger. I tillegg er noen utposter som ikke er godkjent av myndighetene etablert, men den ulovlige palestinske utbyggingen i de israelske-kontrollerte områdene av Vestbredden er mye større og raskt økende.

Barth Eide kritiserer bosettervold. Det er riktig at vold og overgrep fra ekstremistiske jøder eksisterer. Det er et problem og store deler av det israelske samfunnet fordømmer det. Men det er ikke vold fra en liten gruppe ytterliggående bosettere som er hovedårsaken til volden på Vestbredden. Langt derifra. De overveldende fleste voldsepisodene på Vestbredden kommer fra palestinske terrorgrupper, og palestinske sikkerhetsstyrker, som Norge er med å finansiere, er delaktige i volden og skryter av sin deltakelse. Palestinske selvstyremyndigheter lærer skoleelever opp til at vold mot jøder er en god ting, de hyller terroristene og gir dem stor økonomisk belønning. Barth Eide og Norge lar ikke bare være å fordømme det, de finansierer denne jihaden.

Faktasjekk av UDs pressemelding

Også Utenriksdepartementets pressemelding trenger en faktasjekk.

– Norge har i mange år vært tydelige på at bosettingspolitikken på Vestbredden, inkludert Øst- Jerusalem, er i strid med folkeretten, herunder humanitærretten og menneskerettighetene, og undergraver muligheten for en fremtidig palestinsk stat og en fredelig løsning på konflikten, sier utenriksminister Espen Barth Eide der.

De israelske bosetningene i Judea og Samaria er IKKE i strid med folkeretten. Når Utenriksdepartementet blir spurt om grunnlaget for en slik påstand, henviser de til FNs sikkerhetsråds resolusjoner 465 og 2334. Men begge disse resolusjonene er vedtatt etter kapittel VI i FN-charteret og er derfor ikke bindende og er ikke folkerett. Mange av FN-resolusjonene er resultatet av politiske hestehandler av verste sort, hvor arabiske og muslimske stater med sine allierte stort sett kan vedta det de vil. Resultatet blir heldigvis bare meningsytringer, ikke folkerett.

San Remo-konferansen ga i 1920 Storbritannia i oppdrag å etablere et nasjonalt hjemland for det jødiske folk i det geografiske området Palestina. Et enstemmig Folkeforbund ga anerkjennelse til det jødiske folkets historiske forbindelse til området. Britene fikk instruks om å oppmuntre til tett jødisk bosetning i området som i dag omfatter Israel, Gaza og Vestbredden. FNs charter bekrefter disse folkerettslige bestemmelsene (art. 80).

Bosetningene undergraver IKKE mulighetene for en fremtidig palestinsk stat og en fredelig løsning på konflikten. Palestinerne utgjør en overveldende demografisk majoritet på 82 prosent av landarealet til Vestbredden. Det kunne vært fullt mulig å legge til rette for en palestinsk stat, dersom palestinerne bare hadde vært interessert i det. Den israelske forskeren Shaul Arieli har nylig vist dette tydelig i en ny bok som inneholder en lang rekke kart. Men de palestinske lederne er mer interessert i å ødelegge den jødiske staten.

Les mer på temasiden: Hva du trenger å vite om israelske bosetninger

– Med denne presiseringen gjør vi det tydelig at norsk næringsliv bør være oppmerksomme på at de, gjennom økonomisk eller finansielle aktivitet i de folkerettsstridige israelske bosettingene, risikerer å bidra til brudd på internasjonal humanitærrett eller menneskerettighetene, sier Eide i pressemeldingen.

Drift av næringsliv på Vestbredden med tillatelse av israelske myndigheter er fullt lovlig etter folkeretten, slik det er blitt slått fast i Storbritannias Høyesterett i Richardson v DPP [2014] UKSC 8 og av Cour d’Appel de Versailles in AFPS v Alstom. Israelsk næringsliv på Vestbredden gir arbeid til titusener av palestinere med lønnsnivå flere ganger høyere enn det som blir gitt palestinere ved tilsvarende arbeidsplasser hos palestinske arbeidsgivere. De palestinske arbeidstakerne får arbeidsvilkår og rettigheter etter israelsk lovgivning. Disse jobbene gir livsgrunnlag for flere hundretusen palestinere.

Folkeretten forbyr ikke handel med varer produsert i bosetninger. Vanlige praksis av vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme.

Noen av verdens største selskaper i sine bransjer er involvert i økonomisk aktivitet i bosetninger i omstridte områder over hele verden – for eksempel Siemens, Credit Agricole, BNP Paribas, Stander, Vodafone, Renault og Turkish Airlines. Flere store selskaper er også involvert i utvinning av naturressurser og utvikling av okkupantens infrastruktur i okkuperte områder.

I 2017 (og muligens fortsatt) hadde for eksempel Telenor et datterselskap som leverte mobil- og internett-tjenester til bosettere. Som for å helle salt på såret til dem som motsetter seg bosetteraktiviteten, leverer Telenors datterselskap en roaming-tjeneste som bærer det historiske navnet til regionen som bosetterne foretrekker. Vi har aldri registrert at Barth Eide bryr seg.

Et stort antall nordmenn står åpent fram som bosettere. Men siden utenriksministeren ikke lager pressemelding på det, så forstår du sikkert at det ikke gjelder israelske bosetninger.

Pressemeldingen fra Utenriksdepartementet hevder at 102 «barn» er drept på Vestbredden siden 7. oktober 2023. Utenriksdepartementet unnlater å nevne at de aller fleste av disse «barna» var 15-17 år gamle terrorister som deltok i krigføring mot Israel. Dessverre hadde de lært jødehat og jihad på skolen.  


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart