Dersom du ikke vet hva du skal tenke om Israel

Dersom du støtter det jødiske folkets rett til sitt nasjonale hjemland i Israel

Dersom du allerede er medlem av MIFF

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept (kart, bilder og videoer), 250 kidnappet og over 4.800 skadet. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.
 
8. oktober 2023 gikk også Hizbollah inn i krigen. De truet Israel med 150.000 raketter fra Sør-Libanon. Hizbollah er en shia-muslimsk terrororganisasjon som opererer i Libanon på vegne av Iran. Hovedkvarteret deres er i Beirut. Hizbollah står på terrorlistene til USAEUCanada og Australia, og er forbudt i Tyskland.
 
I september 2024 trappet Israel opp sitt militære motsvar mot Hizbollah, og fredag 27. september ble Hizbollah-leder Hassan Nasrallah drept. Nesten hele Hizbollahs militære ledelse er satt ut av spill, og en stor del av deres mest avanserte våpensystemer ødelagt.

Til sammen er dette resultater som israelerne håper vil vise seg å være en varig strategisk seier. Hizbollahs kapasitet til å skade Israel er betydelig svekket (i stedet for tusenvis av raketter i retur, kommer det nå bare noen titalls i døgnet), Israels avskrekningsevne er gjenopprettet og etterretningsstyrkene som sviktet så kraftig før 7. oktober-massakren har bevist at de var usedvanlig godt forberedt til et oppgjør med Hizbollah. Iran har bygget opp Hizbollah og Hamas som et strategisk våpen i kampen på å utslette Israel. De har også ønsket å bruke dem fra skremme Israel fra å gjennomføre et forhåndsangrep mot landets atominstallasjoner, før Iran utvikler atomstridshoder som de også kan true Israel med. Når Hizbollah og Hamas allerede er nedkjempet, har Israel allerede oppnådd en betydelig positiv endring i maktbalansen i krigen mot Iran.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) belønnet de etterlatte til de drepte terroristene med 20.000 kroner i en første utbetaling, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1200. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Omkring 250 mennesker ble tatt som gisler.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.200 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i kjølvannet av 7. oktober 2023 er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler og temasider nedover på denne siden.

 

Det var alltid riktig å støtte Israel. Gjennom århundrer ble det jødiske hjemlandet okkupert av romerske, bysantinske og ulike muslimske imperier [se tidslinje]. Jødene beholdt hele tiden sin sterke tilknytning til landet.

Dersom flere hadde støttet en jødiske statsdannelse for hundre år siden, kunne jødene hatt et tilfluktssted da nazistene startet med sin utryddelse. Men arabiske nasjonalister, inspirert av nazistisk antisemittisme, og islamistiske jihadister, skremte britene bort fra å oppfylle løftet om et jødisk nasjonalhjem. De brukte terror for å skremme, da som nå.

Dersom flere hadde støttet Israel på 1950- og 1960-tallet, ville kanskje ikke Egypt og Syria ha våget å mobilisere til krig. Men sovjetisk propaganda ble pumpet ut over Europa, og sakte, men sikkert er resultatene av Israels forsvarskrig blitt fordømt som «okkupasjon».

Dersom flere hadde støttet Israel, ville kanskje ikke Yasser Arafat ha klart å lure Nobelkomiteen og mange andre. Men Amnesty og andre humanitære organisasjoner har tatt opp arven etter Sovjets propaganda, og anklager ordningene som israelere og palestinere avtalte seg i mellom på 1990-tallet for «apartheid».

7. oktober 2023 ble det klart at jødehatende jihadister fortsatt dominerer i kampen mot Israel. Hvis du ikke støtter Israel etter massakren – hvor 1200 israelere ble drept, tusenvis skadet og over 250 tatt som gisler – vil du aldri støtte Israel. Da er det stor fare for at du alltid vil fortsette å være likegyldig.

Du bør støtte Israel fordi hatet som skapte Holocaust fortsatt lever, skrev MIFF i 2014. Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.

7. oktober 2023 ble det overtydelig hvor korrekt det var. Massakren ble begått av unge palestinske menn som er lært opp til jødehat og jihad på skoler finansiert av Norge.

  • I tredje klasse lærte de å «ofre blodet» for å «eliminere maktrøverne» og «utrydde restene av utlendingene».
  • I femte klasse har de lært at martyrdød og jihad er «den mest viktige mening med livet» og at jøder er «fiender av islam».
  • Terroristene fra 7. oktober lærte i syvende klasse at Israel er «Satans tjener». Da fikk de også lære at «å ofre livet i kamp er det største». Året etter ble de fortalt at barn som deltar i jihad er «sikkerhetsventilen i samfunnet».
  • I tiende klasse ble de fortalt at døden er skjebnebestemt og at jihad er deres kall. «Og vårt rene blod, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare,» blir det messet i en annen skolebok.
  • I tolvte klasse har de lært om å «returnere» med våpen i hånd. Elevene har lært at det betyr at Israel blir borte.

Du må støtte Israel – nå mer enn noen gang. Israel er i en forsvarskrig for å hindre at 7. oktober 2023 aldri mer skal gjenta seg. Hamas skal bli vingeklippet, slik at de aldri mer har militær kapasitet. Iran og Hizbollah skal bli avskrekket. Nå må du støtte Israels forsvarskamp!

Med Israel for fred samler Israel-venner med ulikt politisk ståsted, ulik tro og livssyn. Vi har også forskjellig syn på israelsk politikk. Når det gjelder saker som er omstridt internt i det israelske samfunnet, formidler vi de store gruppenes ulike hovedsyn, uten som organisasjon å ta stilling til spørsmålene.

MIFF sprer informasjon gjennom nettsider, sosiale medier (se over), møter i lokalforeninger og nasjonale konferanser m.m. MIFF forsvarer også Israel i mediene og har aktuelle kampanjer. Etter 7. oktober-massakren er vårt innhold sett mange millioner ganger rundt på de ulike plattformene.

Her er bare noen smakebiter på MIFF-statistikken fra 7. oktober 2023 og fram til 23. september 2024:

  • Vekst fra 11.254 til 14.673 medlemmer i Norge
  • Over tusen nye medlemmer i Danmark og Sverige
  • 53,5 millioner annonsevisninger i Google
  • 4,4 millioner sidevisninger på miff.no
  • Rekkevidde til 2 millioner Facebook-kontoer
  • 6000 nye følgere på Facebook-siden
  • 3800 nye abonnenter på YouTube
  • 2300 nye følgere på TikTok
  • 1800 nye følgere på X
  • 1200 nye følgere på Instagram
  • 2,3 millioner videovisninger på Facebook
  • 1,5 millioner videovisninger på YouTube
  • 1 million videovisninger på TikTok

Les mer om MIFF og bli medlem nå!

Les artikkelen hvor MIFF korrigerer feil som stadig blir framsatt om Gaza og Hamas.

De generelle teknikkene som mediene bruker for å skape et falskt bilde av Israel

1. Konflikter hvor Israel er involvert blir dekket ekstremt mye mer enn andre konflikter som krever mange ganger flere menneskeliv.

2. Israels forsvarskamp blir ikke sammenlignet med andre lands krigføring.

3. Palestinske flyktninger blir nevnt ustanselig, selv om det har gått 75 år siden arabisk side tapte i forsøket på å utrydde den jødiske staten i 1948.

4. Levekårene til palestinerne blir ikke sammenlignet med arabiske naboland.

5. Folkeretten blir manipulert til kun å ramme den jødiske staten, og Israels rettigheter blir nesten aldri nevnt.

Les mer på temasiden Mediedekningen og bestill MIFFs bok Det falske bildet av Israel

Det skapes falske bilder av Israel i norsk skole, ikke bare på grunn av mange feil i læreverkene, men også fordi viktige elementer i det israelske narrativet er helt borte eller svært nedtonet. Klikk her for å lese faktasjekker og for å bestille MIFFs bok Opplært til fordommer.

Ingen verk nevner jødiske flyktninger fra arabiske land, og bare ett læreverk nevner Iran som en aktør i konflikten. Sterke anklager mot Israel blir framsatt, uten at Israels svar får komme fram

Mange skoleelever blir henvist av lærere til FN-sambandets infosider om Israel, Palestina og konflikten. Mange tror fn.no er en «nøytral og god» kilde.

Dette stemmer ikke. MIFF avdekket sommeren 2023 hvordan FN-sambandet misbruker skattepenger til å gi norske barn et falskt bilde av Israel. Organisasjonen er på ingen måte objektiv eller nøytral i forhold til Israel. FN-sambandet gjorde noen rettinger etter MIFFs første faktasjekk, men reagerte deretter med sjikanerende omtale av MIFF.

Selv etter 7. oktober-massakren er FN-sambandet uvillig til å kalle Hamas en terrororganisasjon.

Statsministerkandidatene og Israel: Erna

Erna Solberg. (Foto: Human-Etisk Forbund, flickr/ flagg: Zachi Evenor, flickr/ montasje: ShaperMedia.se)
Erna Solberg. (Foto: Human-Etisk Forbund, flickr/ flagg: Zachi Evenor, flickr/ montasje: ShaperMedia.se)
Høyre-leder Erna Solberg og hennes forhold til verdens eneste jødiske stat.

Fra torsdag 10. august kan du forhåndsstemme i årets stortingsvalg. Valgdagen er 11. september. I to artikler presenterer MIFF de to fremste statsministerkandidatene Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre og deres ord, handlinger og holdninger knyttet til Israel. Artiklene bygger først og fremst på MIFFs arkiv fra 2006. (I tiåret før den tid prioriterte MIFF nesten utelukkende nyheter fra Israel, og skrev lite om norsk-israelske forhold.)

Solbergs gratulasjonshilsen til Israel

Erna Solberg blir nevnt for første gang i MIFFs arkiv samme dag som Jonas Gahr Støre. Også hun reagerte på Kristin Halvorsens oppfordring til boikott av Israel i januar 2006.

– Halvorsen har sørget for at Norges muligheter til å være med i fredsprosessen i Midtøsten er svekket. Norges deltakelse i arbeidet for fred og forsoning har fått et skudd for baugen. For å være med kreves det tillit hos begge parter, sa Solberg til NTB.

I årene som fulgte glimrer Solberg stort sett med sitt fravær i MIFFs arkiv. Høyre-lederen i opposisjon var mest opptatt av innenrikspolitikk og hun skrøt flere ganger av jobben som Støre gjorde som utenriksminister. I utenrikspolitikken er det ofte ikke stor avstand mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

I liket med Støre skrev Solberg gratulasjonshilsen i MIFFs jubileumsbok for Israels 60-årsdag.

– Kulturelt, historisk og politisk er det ingen land i Midtøsten som står Norge nærmere enn Israel, skrev Solberg. Hun skrev også:

«Hva angår samarbeid mellom våre to land, føler jeg at mulighetene langt ifra er uttømt selv etter 60 lange år. Jeg tenker ikke kun på handel, selv om også dette feltet er viktig. Både Norge og Israel er teknologinasjoner, vi har sterke forskningsmiljøer, en gründertradisjon og betydelige internasjonale nettverk. I tillegg bør nyere temaer som klima- og miljøspørsmål kunne bringe oss enda nærmere sammen. Jeg konstaterer også at det er betydelig interesse blant israelere for å besøke Norge og Skandinavia – dette ser jeg på som et godt og hyggelig tegn på et godt tosidig forhold mellom våre to land.»

Etter at Støre i 2011 ble presset av TV2 til å innrømme telefonkontakt med Hamas-leder, påpekte Solberg nøkternt: «Vår Midtøsten-politikk har vært å ikke ha direkte politisk kontakt med Hamas.»

Solberg i valgkampen 2013

Det er alt vi har på Solberg før valgåret 2013, året da hun vant valget og dannet regjering sammen med Fremskrittspartiet og fikk KrF og Venstre som støttepartier i Stortinget.

I januar 2013 varslet daværende stortingsrepresentant Peter Gitmark at en Høyre-ledet regjering ville avvise kontakt med Hamas og være mer kritisk i valg av bistandspartnere på palestinsk side. I spørsmål om grenser, okkupasjon og bosetninger kom det fram lite som skiller mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

– Høyre anerkjenner Israels behov for sikkerhet og retten til forsvar, og, om de ønsker, til å sette opp en seperasjonsbarriere innenfor de internasjonalt anerkjente grensene – som er grensene slik de så ut før Seksdagerskrigen i 1967. Dagens barriere går langt inn på okkupert palestinsk territorium og medfører utilbørlige hindringer for palestinsk utvikling og velferd, skrev Gitmark.

Høyres stortingspresentant tok feil. Det han kaller grenser før 1967 var våpenhvilelinjer fra 1949, og våpenhvileavtalen mellom Israel og Jordan sa uttrykkelig at dette ikke var en grense. Derfor er det ikke avklart hva som er «palestinsk territorium» og ikke før dette avklares med Israel i forhandlinger.

«Litt mindre skråsikkerhet, og litt mer realisme og selvinnsikt.» Det var kursen for en ny borgerlig Israel-politikk som ble pekt ut av Ine Marie Eriksen Søreide, Høyres utenrikspolitiske talskvinne, kort tid før valget i 2013.

Her kan du lese hva Høyre-representanter (og kandidater fra andre partier) svarte på spørsmål fra MIFF før valget i 2013.

Solberg etter valget i 2013

Kort tid etter valgseieren i september 2013 ringte Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å gratulere Solberg. «Forholdet mellom Norge og Israel har delvis vært svært anstrengt under den rødgrønne regjeringen,» skrev VG i omtalen av telefonsamtalen. Netanyahu inviterte Solberg til å komme på besøk til Israel. Dette er en invitasjon som Solberg ikke har fulgt opp, men hun har møtt Netanyahu noen ganger i forbindelse med internasjonale toppmøter. Da de møttes for første gang i januar 2014 uttrykte Netanyahu takknemlighet for «større balanse i Norge».

– Når Kristelig Folkeparti støtter regjeringen, og Fremskrittspartiet sitter i regjeringen, så opplever de nok en større grad av balanse, sa Solberg til NTB. (Det var for øvrig i dette møtet at Netanyahu fortalte at en av hans sønner hadde norsk kjæreste. Dette forholdet tok slutt en tid senere.)

Solberg valgseier ble også omtalt i den største engelskspråklige israelske avisen.

– Blant Israel-venner i Norge er det generelt en følelse av lettelse over at det norske folk stemte ut fra makten de som har veldig liten forståelse for Israel og noen som arbeidet for boikott av Israel, sa Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, til Jerusalem Post.

Etter at samarbeidsavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre ble kjent, skrev MIFF følgende: Er det drømmesituasjonen for Israels sak i Norge? Et Israel-vennlig parti i regjering (FrP), og et Israel-vennlig parti i Stortinget (KrF) som står friere til å legge press på en (antatt) utenriksminister fra Høyre?

Da Solbergs regjeringsplattform var klar 7. oktober 2013 så man spor av Høyre-lederens linje helt tilbake fra 2006:

“Regjeringen vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, og aktivt støtte målet om en fremforhandlet løsning som innebærer at Israel og Palestina, som to stater, eksisterer i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser.”

Såvidt MIFF kjenner til, var dette første gang Palestina ble nevnt i en norsk regjeringsplattform. Det er også sannsynlig at det er første gang Israel ble nevnt.

Nøkkelordene i avsnittet var “en fremforhandlet løsning”. Formuleringen signaliserte at regjeringen Solberg ikke kom til å anerkjenne en palestinsk stat før det er klar en avtale med Israel hvor også regjeringen i Jerusalem anerkjenner en palestinsk stat. Dette er fulgt opp gjennom regjeringsperioden og oppfyller én av MIFFs forventninger til regjeringen. Les hele det offisielle referatet fra Stortingets debatt om anerkjennelse av en palestinsk stat.

Formuleringen “sikre og anerkjente grenser” bygger på FNs resolusjon 242. Resolusjonen la opp til, og regjeringsplattformen gir sin indirekte støtte til dette, at det må forhandles om grensene mellom Israel og en eventuell palestinsk stat. Grensene er ikke gitt på forhånd.

Solberg som statsminister

Da Solberg valgte sine statsråder, lot hun flere stortingsrepresentanter som hadde vært med i interessegruppen Israels venner på Stortinget i foregående periode rykke inn i regjeringen. Også andre statsråder og statssekretærer hadde markert seg som klart Israel-vennlige.

Regjeringssammensetningen fikk Mads Gilbert til å uttale til Nettavisen:

“Solberg og Jensen må rydde opp når det gjelder ubalansert partiskhet blant ministerne. Jeg mener at dersom disse ministerne opprettholder sitt medlemskap i Israels venner på Stortinget eller i Med Israel for Fred, så er det etter min mening en trussel mot den nåværende regjeringsplattformen. Og det er klart at dette er en trussel mot Norges sentrale rolle i giverlandsgruppen, og det vil nok i høyeste grad merkes i den israelske regjeringen.”

Gilbert er som kjent ekspert på ubalansert partiskhet…

I sitt første intervju med NRK i oktober 2013 understreket Solbergs utenriksminister Børge Brende behovet for å lytte til Israel og ta dem på alvor. Han sa også at det må slås hardt ned på antisemittisme.

I januar 2014 døde Ariel Sharon. I en pressemelding uttrykte Solberg sin «dypeste medfølelse» og omtalte Sharon som «en sterk leder». Hun var en av de første statslederne i verden som sendte sine kondolanser.

Samme måned rapporterte den israelske storavisen Yedioth Aharonoth om nye vinder i forholdet mellom Israel og Norge. Fra toppen av regjeringen var signalene at handel og samarbeid med Israel skulle utvikles uten begrensninger på grunn av konflikten mellom Israel og palestinerne. Kulturminister Thorhild Widvey sa: «Den norske regjeringen er interessert i en tettere kulturell forbindelse mellom de to landene. Jeg er sikker på at en dypere gjensidig forståelse er en forutsetning for å få framgang i politiske saker.»

I mai 2014 var Solberg vert da Israels daværende president Shimon Peres var på statsbesøk i Norge.

– Jeg er glad for at samarbeidsrelasjonene mellom Norge og Israel er inne i en stødig utvikling på mange områder. Ikke minst gjelder det innenfor kulturell utveksling, innledet statsministeren på pressekonferansen.

– Den norske regjeringen ønsker å gjenåpne forhandlinger om en memorandum of understanding [rammeavtale] for samarbeid mellom Israel og Norge innen forskning og utvikling. Jeg er sikker på at begge våre land jobber bedre ved å jobbe sammen, og at dette vil bringe oss fremover, sa Solberg. En intensjonsavtale om samarbeid på forskning og innovasjon ble undertegnet av utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu i januar 2017.

Under pressekonferansen i 2014 fikk statsministeren spørsmål fra Yedioth Aharonoth om hva som er hennes ståsted i forhold til boikottbevegelsen mot Israel.

– I den norske regjeringen er vi veldig klare på dette. Vi boikotter ingen varer fra Israel. Vi tror på en fri og åpen økonomi og handel. Vi har frihet for sosiale bevegelser til å gjøre hva de vil, men vi som norsk regjering vil være med på å fortsette samarbeidet og utviklingen mot fred for dette landet, svarte Solberg.

Statsbesøket til Shimon Peres bar i seg håp (hatikva!) om en fest som aldri skal ta slutt, skrev MIFF etter besøket.

I september 2016 var Solberg plassert som taler mellom PA-president Mahmoud Abbas og Netanyahu på talerlisten i FNs generalforsamling.

– La meg sende et budskap til president Abbas og statsminister Netanyahu, som taler før og etter meg i dag. Jeg oppfordrer partene på det sterkeste til å ta tak i de umiddelbare truslene mot tostatsløsningen og iverksette anbefalingene fra Kvartettens rapport, sa Solberg.

– Jeg er klar til å starte nye fredsforhandlinger i dag, repliserte Netanyahu. De siste årene er det palestinerne som har nektet direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser.

– Vi har mistet en stor statsmann og en modig politiker, uttalte Solberg da Shimon Peres gikk bort i september 2016.

Etter at LO vedtok boikott av Israel i mai 2017 tok statsministeren avstand.

– Vi mener det er kontraproduktivt til å finne gode løsninger i konflikten og mener at vi skal ha samarbeid med både Israel og de palestinske myndighetene på å finne fram til gode løsninger, sa Solberg til NTB.

Solberg og bistand

Høyre-FrP-regjeringen har i hovedsak videreført bistanden til palestinerne på samme nivå og med samme partnere som den rødgrønne regjeringen. Norads tall viser at 2014 var et historisk høyt nivå på bistanden til palestinerne (humanitær krisehjelp tilknyttet Gaza-krigen), og at 2016 var det laveste nivået siden 2006.

I 2015 viste MIFF at Solberg-regjeringen året før ga minst 94 millioner kroner i bistand til palestinerne gjennom norske organisasjoner som deltar i anti-israelske kampanjer eller går inn for full eller delvis boikott av Israel.

Men noen positive endringer har det vært. Støtten til disse anti-israelske organisasjonene ble redusert til 65 millioner kroner i 2015 og videre ned til 47 millioner kroner i 2016. NTB har funnet at den norske støtten til israelske organisasjoner som kritiserer Israel er halvert i løpet av tre år med Børge Brende som utenriksminister.

Palestinske selvstyremyndigheter fortsetter å hylle dømte terrorister og utbetaler dem store belønninger, langt over månedslønnen til vanlige ansatte i palestinsk offentlig sektor. Med Solberg som statsminister har den norske regjeringen fortsatt å støtte selvstyremyndighetene med flere hundre millioner kroner årlig, uten å true med stans i bistanden dersom terrorhyllest og terrorbelønning fortsetter. Under press fra MIFF har Brende trappet opp den verbale motstanden mot belønningssystemet for terror, men han har ikke gått fra ord til handling og gjort økonomisk støtte til palestinerne betinget av reell endring. Det har regjeringen gjort i andre saker på bistandsområdet.

Etter fire år med Solberg

I februar 2014 overleverte MIFF et 16 siders notat med ni forventninger til regjeringen Solberg. Det er flere av disse forventningene vi skulle ønske at regjeringen hadde fulgt opp mye bedre.

Etter syv år med Jonas Gahr Støre som utenriksminister var forholdet mellom Israel og Norge, i øynene til mange israelere, på et historisk lavmål. Israels ambassadør Raphael Schutz ga i sommer uttrykk for at oppfatningen i Jerusalem er en annen etter fire år med Solberg som statsminister og Brende som utenriksminister.

– Norge er en ærlig middelmann, de er ikke ensidige. Regjeringen forstår selvfølgelig behovet til palestinerne, men de forstår samtidig de legitime interessene til Israel. Dialogen mellom Israels ledere og Norges ledere er i en avansert klasse. Lederne i Norge forstår realitetene i Midtøsten og det er en forståelse for hva de viktigste sakene er. Det er ikke alltid hundre prosent enighet, men det har jeg ikke en gang med min egen kone, som jeg elsker høyt. Det er en slik dialog vi har [med Norge], sa Schutz på MIFFs Israel-konferanse.

Han trakk også frem den store forskjellen mellom Norges og Sveriges forhold til Israel. Sverige er et land med en utenriksminister som ingen av Israels ledere ønsker å snakke med, fordi hun har vist seg å være ensidig i sin kritikk av Israel, og fordi Sverige har anerkjent en palestinsk stat.

Dersom Arbeiderpartiet vinner valget, må Jonas Gahr Støre velge mellom å fortsette Solberg-regjeringens spirende dialog og samarbeid med Israel, eller å følge Sveriges spor og dermed gjøre seg irrelevant.

MIFFs informasjonsarbeid blir finansiert av medlemmers årskontingent og deres frivillige donasjoner gjennom året. Bli medlem av MIFF (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trapp opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.

Israel blir utsatt for angrep fra alle kanter – vis at du er en venn!

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart