Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hvem er Benjamin Netanyahu?

Benjamin Netanyahu har vært statsminister i Israel i to perioder, 1996-1999 og 2009-2021. Etter Knesset-valget i november 2022 er Netanyahu i gang med å sette sammen en regjering for en tredje statsministerperiode. Netanyahu har også hatt en lang rekke andre fremtredende roller i israelsk politikk, blant annet finansminister (2003-2005) og utenriksminister (2002-2003, 2012-2013).

Statsminister Netanyahu

Benjamin Netanyahu er den lengstsittende statsministeren i Israels historie. Likud-lederen er populær i Israel blant annet fordi han har lykkes med å skape relativ sikkerhet for israelske borgere, og fordi han gjennomførte vellykkede økonomiske reformer i sin periode som finansminister.

Netanyahus oppvekst

Benjamin Netanyahu ble født i Tel Aviv i 1949. Han vokste opp dels i Jerusalem, dels i USA. Faren Benzion Netanyahu var en velkjent historiker i Israel, med jødenes historie i Spania som spesialfelt. Han var forskningsleder for Encyclopedia Hebraica, et leksikon som ble utgitt i tidsrommet 1944-2005. Netanyahu senior hadde også sterke politiske synspunkter, som ofte lå til høyre for sin sønn.

Sara Netanyahu

Jonathan Netanyahu, populært kalt Yoni, var Benjamins bror, som ledet den israelske Entebbe-aksjonen og var den eneste israeleren som falt der 4. juli 1976. Fra 1991 har Benjamin Netanyahu vært gift med Sara Netanyahu. Sammen har de sønnene Ya’ir og Avner. Fra sitt første ekteskap, med Miriam Weizman, har Netanyahu datteren Noa. Netanyahus andre ekteskap var med Fleur Cates på første halvdel av 1980-tallet.

Netanyahu som FN-ambassadør

Før Benjamin Netanyahu ble politiker, var han offiser i IDF. Etter studier ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og en kort karriere som konsulent og leder i næringslivet ble Netanyahu israelsk diplomat. I perioden 1984-1988 var han Israels FN-ambassadør. I 1982-1984 var han nestkommanderende ved den israelske ambassaden i Washington. 21. november 1988 ble Netanyahu valgt inn i Knesset på Likuds valgliste for første gang.

Netanyahus tale til Kongressen i 2015

Utvalgte artikler om Benjamin Netanyahu 2012-2022

Flere ferske artikler om Benjamin Netanyahu

Statsminister 1996-1999

18. juni 1996 ble Netanyahu statsminister for første gang. Det er vanlig å beskrive Netanyahus tid som en fallitt, en katastrofe for Israel. Men det er for enkelt.

Netanyahu fikk gjennomført viktige reformer i økonomien, og bidro sterkt til å stabilisere den. Det er ikke uten grunn at meningsmålinger nå viser at Likud-medlemmene mener at Netanyahu er mer skikket enn Sharon til å håndtere Israels økonomi.

I forhandlingene med palestinerne forlangte Netanyahu gjensidighet, dvs. at Israel ikke ville gi noe uten at palestinerne oppfylte sine forpliktelser. De som synes det er helt i orden at palestinerne bryter avtaler, sier at Netanyahu «stanset fredsprosessen».

Netanyahus regjering brøt til slutt sammen sommeren 1999 fordi ytre høyre, som han var avhengig av, gjorde det umulig for ham å styre. Høyrepartiene godtok ingen av de kompromissene Netanyahu ble presset av amerikanerne til å inngå. Det samme skjedde med Yitzak Shamir i 1992 og med Sharon nå i 2002.

I 1992 ble resultatet den Arbeiderparti-regjeringen som inngikk Oslo-avtalen. I 1999 ble resultatet Ehud Barak som ville oppgi de hellige stedene i Jerusalem, og gjøre mange andre kompromisser, men som fikk intifadaen i retur.

En pause

Etter valgtapet i 1999 trakk Benjamin Netanyahu seg fra politikken. Men hele tiden har han drevet og bygget seg opp igjen. I Likud har han en sterk stjerne. Han kunne, om han hadde villet, blitt den mannen som ble leder i Likud og slo Ehud Barak i begynnelsen av 2001. Men han valgte å vente siden han ikke fikk til at det skulle velges et nytt Knesset.

I artikkelen Hvem blir statsministerkandidat for Likud har vi tatt opp rivaliseringen mellom Sharon og Netanyahu om å bli statsministerkandidat for Likud i 2001.

Tilbake som utenriksminister og finansminister

I 2002 hentet statsminister Ariel Sharon inn Netanyahu i varmen som utenriksminister. Etter valget i 2003 flyttet han over til finansdepartementet, som han ledet til han gikk av i protest mot tilbaketrekningen fra Gaza-stripen høsten 2005.

Bøker

Netanyahu har skrevet et stort antall artikler i amerikansk presse og har deltatt i en rekke amerikanske TV-programmer om Midtøsten. Han har skrevet og redigert flere bøker, bl. a. Terrorism: How the West Can Win (1986) og International Terrorism: Challenge and Response (1991). I 1993 utgav han boka A Place Among Nations: Israel and the World. I 1995 kom boka Fighting Terrorism: How Democracies Can Defeat Domeestic and International Terrorism.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart