Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvem mener DU har gjort mest for å skape det falske bildet av Israel i Norge?

Hvem av dem har gjort mest for å skape det falske bildet av Israel i Norge?
Hvem av dem har gjort mest for å skape det falske bildet av Israel i Norge?
Hvem av dem har vært mest effektive i å demonisere den jødiske staten?

Innledning

En uhyggelig stor prosentandel av det norske folk har falske bilder av Israel.

  • 32 prosent av den norske befolkningen mener det stemmer helt eller nokså godt at «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig».
  • 21 prosent mener at «så lenge staten Israel finnes, kan det ikke bli fred».

Det finnes mange andre groteske eksempler.

Noen har større ansvar for spredning av det falske bildet enn andre. I meningsmålingen under kan du selve velge hvem du mener har størst ansvar.

Klikk deg gjennom listen for å se noen eksempler på hva disse personene har gjort for å skape et falskt bilde. MIFFs liste er i første omgang sortert alfabetisk. Fra juni 2019 vil listen bli sortert i den rekkefølgen som MIFFs lesere avgjør i meningsmålingen i løpet av mai 2019.

Nils Butenschøn

Nils August Andresen Butenschøn (født 1949) er en norsk forsker og professor med Midtøsten som spesialområde. I sin ungdom ledet Butenschøn Palestinafronten og var redaktør av Palestina-nytt. Hans nåværende stilling er professor i statsvitenskap og internasjonal politikk ved Norsk senter for Menneskerettigheter, Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo. Han har i to perioder vært direktør for senteret.

Konflikten som opprettelsen av Israel (1948) har skapt, er «kanskje det største moralske dilemmaet i vår tid», skrev Nils A. Butenschøn i boken Drømmen om Israel (1984, side 11). Det var en helt vill påstand den gang, og er det fortsatt i dag, men likevel har Butenschøn kunnet gjøre akademisk karriere og hatt klippekort hos NRK. Gjennom sin rolle som utdanner og kommentator har Butenschøn videreformidlet sin antizionisme til store deler av det norske folk.

I 2014 var Butenschøn “skaka” over at professorkollega Benny Morris mente det var og er nødvendig å sikre at det finnes en liten stat med jødisk flertall. Den store feilen i Midtøsten er at kristne og andre minoriteter ikke har fått slike stater de også, kommenterte MIFF.

Butenschøn hevdet «ingen» kan vise til at palestinske organisasjoner eller ledere stod bak knivangrepene fra høsten 2015. Hvis professoren kan lese, kan MIFF hjelpe ham.

Butenschøn mener det er umulig å sammenligne terroren mot Israel med terroren mot europeiske land.

Synes du Butenschøn er blant de to som har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel? – Da må du stemme på ham under.

Mads Gilbert

Mads Fredrik Gilbert (født 1947) er lege og politiker for partiet Rødt. Under og etter opphold på Gazas sykehus under militære konfrontasjoner mellom Israel og Hamas har Gilbert markert seg nasjonalt og internasjonalt som en stemme som aldri mister en mulighet til å demonisere den jødiske staten.  

Ikke alle vet at

Mads Gilbert hevder han er for rettferdighet for det israelske folk! Det er ikke det eneste alternative faktum Rødt-politikeren kom med i et intervju med partileder Bjørnar Moxnes i 2017.

Også i mai 2018 kom det feil på feil fra Gilbert.

Medisintidsskriftet Lancet serverte anti-Israel propaganda i årevis. Men så snudde det i 2014. Vil det noen gang snu for Mads Gilbert?

Synes du Gilbert er blant de to som har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel? – Da må du stemme på ham under.

Lars Gule

Lars Gule (født 1955) er en norsk filosof som jobber som førsteamanuensis ved Oslomet der han forsker og underviser blant annet på ekstremisme, flerkultur og islam.

I 1977 meldte Lars Gule seg til tjeneste for en terrororganisasjon som tre år tidligere hadde deltatt i en massakre på 25 skolebarn og lærere. Han ble stanset i sitt eget angrepsforsøk av libanesisk politi.

Etter at Gule kom tilbake til Norge har hans angrep mot Israel fortsatt i form av verbale salver. Forskeren, som er så flink til å arrestere andres ekstremisme, mener selv at Israel er en illegitim stat. I 2017 lot Aftenposten den tidligere terror-tilknyttede nordmannen anklage Israel for å være en torturstat.

Da Lars Gule kommenterte grusomhetene i Nice i 2016, lot han lytterne tro at terroristen i Frankrike hadde begått en ny type angrep. Han underslo at Israel har vært offer for terrorangrep med bil 46 ganger bare de siste ti foregående månedene.

Synes du Gule er blant de to som har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel? – Da må du stemme på ham under.

Odd Karsten Tveit

Odd Karsten Tveit (født 1945) er journalist, forfatter og sosialøkonom.
Tveit var, ifølge Wikipedia, utenrikskorrespondent for NRK i tre fireårsperioder, fra 1979 til 1983, fra 1990 til 1994 og fra 2003 til høsten 2007.

Det er på tide NRK-ledelsen erkjenner at Odd Karsten Tveit opptrer som en anti-israelsk aktivist, og ikke en journalist, skrev MIFF i en klage til NRK i mars 2014. Det var ikke noe nytt, Tveit ble kritisert av MIFF allerede på 1980-tallet.

I intervju med VG Helg i april 2014 innrømmet Tveit at balanse i hans dekning aldri var noe mål.

Likevel valgte NRK å bruke Tveit flittig også under Gaza-krigen et par måneder senere. En rekke innslag med Tveit bidro til at NRK fikk klager, flengende kritikk og enstemmig kritikk fra Kringkastingsrådet.

De siste årene, etter at han ble pensjonert fra NRK, har Tveit satset på å skrive bøker. Odd Karsten Tveit «dveler litt mer ved grusomheter, rasistiske karakteristikker og religiøs fanatisme når han finner dem på den israelske siden», skriver Arne Ørum. MIFF fant feil på feil i boken De skyldige.

Etter å ha slaktet Tveits bok om Trygve Lie (Gudfaren), spør tidligere NRK-kollega Alf R. Jacobsen seg selv: Har Tveit vært like ensidig i utvalget av fakta i sine mange år som NRK-korrespondent i Midtøsten? Har Dagsrevyen virkelig gitt det norske folk et balansert og sannferdig bilde av konflikten i Palestina?

Hver gang NRK henter inn Tveit begraver de sin egen troverdighet.

Synes du Tveit er blant de to som har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel? – Da må du stemme på ham under.

Hilde Henriksen Waage

Hilde Henriksen Waage (født 1959) er en norsk forsker og historiker med Midtøsten som spesialfelt. Hun har siden 2007 vært ansatt som professor ved Universitetet i Oslo.

Hver gang NRK bruker professor Hilde Henriksen Waage kan du være sikker på at det blir ensidig.

Allerede i 2009, da MIFF gikk gjennom Waages doktorgradsavhandling, konkluderte vi:

«Den ”forskningsbaserte” kunnskapen som akademikere av Hilde Henriksen Waages type står for, består i meget grundig forskning i det stoffet som kan brukes mot Israel på den ene siden, og av at man ganske enkelt overser det stoffet som taler til Israels fordel på den andre.»

I 2012 hevdet Waage at Israel hadde «teppebombet Gaza» i 2009. Da MIFF ba om eksempel på tid og sted hevdet hun å være feilsitert, men anklagen ligger fortsatt ute i Nettavisens artikkel. Ikke så viktig å rette opp falske anklager som retter seg mot Israel, og det svekker ikke professorens sjanse til klippekort hos NRK.

I 2013 hevdet Waage at Israel «trappet opp byggingen av jødiske bosetninger kraftig» fra mars 2009. Alle data – også fra den bosetningskritiske organisasjonen Peace Now – beviser at hun tok feil.

Waage kan vingle. I februar 2013 erklærte professoren tostatsløsningen i Midtøsten død. To måneder senere var hun forbitret på KrF som ikke nevnte tostatsløsningen!

Men Waage vingler aldri i sin demonisering av Israel. I september 2015 hevdet hun at «det skytes og drepes hver dag» av israelsk politi. MIFF viste at det var fullstendig feil. Waage kritiserer israelske soldater og politifolk for å skyte for å drepe når de er truet, men vi har aldri sett henne rette tilsvarende kritikk mot lignende tilfeller i Norge.

I 2016 hevdet Waage at «Israel har en systematisk plan for å legge landet under seg. Palestinerne har tapt hele kampen om landet.» MIFFs daværende journalist Tor-Bjørn Nordgaard gjennomhullet påstanden.

Waage fortsatte med fake news i desember 2017 og juni 2018.

Høsten 2018 publiserte Norsk Utenrikspolitisk Institutt en ekstremt ensidig tåke skrevet av Waage. Artikkelen var illustrert med løgnkart som den venstreorienterte amerikanske tv-stasjonen MSNBC har beklaget bruken av. NUPI tok MIFFs såpass på alvor at kartene ble flyttet helt til slutt og en lenke til MIFFs faktasjekk ble lagt inn i Waages artikkel.

Synes du Waage er blant de to som har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel? – Da må du stemme på henne under.

Kåre Willoch

Kåre Isaachsen Willoch (født 1928) var statsminister fra 1981 til 1986. Willoch representerte partiet Høyre. Han har også vært fylkesmann i Oslo og Akershus (1989–1998) og styreleder i NRK (1998–2000).

I 2007 hevdet Willoch at «ingen påviser noe galt» i det han sier om Midtøsten. Men MIFFs ord-for-ord gjennomgang av hans foredrag samme år viste mye galt – MIFF fant en lang rekke fordreininger, faktafeil og anakronismer. MIFF påviste også flere tilfeller av historieforfalskning og demonisering av Israel og israelske ledere. Vi fant også feil i et foredrag han holdt i 2008.

Senere har den israelske historikeren Benny Morris arrestert Willoch for hans bruk av massakre-anklager mot Israel, og bekreftet en rekke av feilene som Landsverk påviste.

I en NRK-dokumentar fra 2017 sier Willoch at han har prøvd å leve etter leksen Einar Gerhardsen lærte ham: «Bli ikke sint.» «Jeg har prøvd å leve etter det,» sier Willoch. Det er ikke alltid lett å leve etter et slikt prinsipp. I 2012 reagerte Willoch i kjent stil da hans ensidige Midtøsten-syn ble utfordret på LOs konferanse. – Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, sa Willoch.

Samme høst beviste Willoch at han er feil mann å invitere til å holde tale i minnemarkeringer for drepte jøder. «Betente Midtøsten-spørsmål er ikke tema under den årlige minnemarkeringen på Møhlenpris,» skrev arrangørene for minnemarkeringen av deportasjonen av jøder fra Bergen under andre verdenskrig. Men slik kunne det ikke bli da de valgte å invitere Kåre Willoch. «Fred i Midtøsten kan stoppe antisemittisme i hele verden,» sa Willoch i sin tale. Med denne setningen røper Willoch hvor han kommer fra, kommenterte MIFF.

I 2014 krysset Willoch og MIFF spor i Vest-Telemark. Du kan selv avgjøre hvem som er mest velbegrunnet, Olav Vidar Landsverk eller Willoch.

«Israel fører en kurs mot katastrofe også for seg selv,» sa tidligere statsminister Kåre Willoch til Dagsavisen 16. mai 2018. Det var ikke noe nytt. I en debatt i MIFF Kristiansand 8. november 2006 snakket Willoch om at det «går mot stupet» for Israel.

MIFF kommenterte dette slik i 2018:

Et halvt år etter Willochs dommedagsprofeti innledet OECD – dominert av europeiske land – forhandlinger om å oppta Israel som medlem. I 2010 ble Israel fullt medlem. Etter 2006 har Israel bygget stadig sterkere handels- og sikkerhetsforbindelser med Kina og India. Etter 2006 har Israel funnet store reservoarer av naturgass og bygget mye sterkere forhold til en rekke land i Europa, særlig Øst-Europa. Israelsk etterretning har bidratt til å stanse en rekke islamistiske terrorangrep i Vesten. I USA er støtten til Israel rekordhøy på meningsmålingene. De siste årene har Israel også fått stadig tettere kontakt med flere arabiske land i et interessefellesskap mot Iran.

Vi kalte Willoch den falske dommedagsprofeten.

Synes du Willoch er blant de to som har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel? – Da må du stemme på ham under.

Sidsel Wold

Sidsel Margrethe Wold (født 1959) er en norsk journalist og forfatter. Fra 2007 til 2011 var hun NRKs korrespondent i Midtøsten. En kort periode på begynnelsen av 1980-tallet var Wold engasjert i MIFFs avis Midtøsten i fokus.

Siden den gang har hun stort sett høstet kritikk fra MIFF.

Les MIFFs faktasjekk på Sidsel Wolds selvforsvar til Kringkastingsrådet i 2011.

I september 2012 gikk Wold langt i å uttrykke forståelse for terrorangrepet mot de amerikanske diplomatene i Benghazi.

I desember 2012 innledet Sidsel Wold adventstiden med å publisere bilde av et pepperkakehus som framstilte Palestina som et fengsel.

I juni 2013 formidlet Sidsel Wold en feil som hun har nektet å rette.

I januar 2014 tok Sidsel Wold pause fra sin lange rekke med innslag vinklet negativt mot Israel. Hun oversatte og leste kommentarstemmen til en film som avslørte Det muslimske brorskapets kamp for globalt herredømme.

I juni 2014 resirkulerte Wold sin feilinformasjon om Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

I juli 2014 ga Sidsel Wold legitimitet til terror og kastet alle hemningerNRK har på ny vist grov ubalanse, sterk slagside og manglende journalistisk objektivitet i sin dekning av konflikten mellom Israel og Hamas, skrev 20 organisasjonsledere og stemmer i den norske Midtøsten-debatten.

I august 2014 kom en Hamas-leder på banen og slo Sidsel Wolds analyse i fillebiter. Samme måned skrev MIFF en fyldig klage på NRKs dekning til Kringkastingsrådet. Det endte med enstemmig kritikk fra rådet.

I november 2014 lurte folk på hva MIFF sa til at Wold fikk Ossietzky-prisen. Svaret kan du lese her.

“Det mest alvorlige er at muren skaper et stort gap mellom israelere og palestinere,” sa Sidsel Wold i NRK Urix i november 2014. Israelerne er sjeleglade for avstanden barrieren har skapt til palestinske selvmordsterrorister. Men det viktigste om muren fortalte aldri Wold.

Samme måned avslørte Sidsel Wold sin partiskhet nok en gang. Hun overser fullstendig hvordan Mahmoud Abbas og hans Fatah-bevegelse oppildner til hat og vold gjennom offisielle og sosiale medier.

I oktober 2015 gjorde tendensiøse Sidsel nok en gang Wold på NRK-plakaten. Les også MIFFs faktasjekk på hva Wold sa om religion og Tempelplassen.

Senest i desember 2015 kommenterte MIFF Sidsel Wold slik: Hennes fortelling om den upålitelige israeleren som ødela fredsdrømmen for den tålmodige amerikaneren, er respektløs overfor både palestinere og israelere.

Selvmål i Sidsel Wolds nye bok må gjøre henne til en taper i kampen om ny korrespondentstilling i Midtøsten, skrev MIFF i 2016. Kort tid senere gjorde hun vold på sannheten i debatt på TV2.

I 2018 – i ytringsfrihetens navn? – var Wold opprørt over at Klassekampen slapp MIFF til i sine spalter. Da hadde vi, året før, vist til 400.000 nye eksempler på at Wold skriver feil.

Synes du Wold er blant de to som har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel? – Da må du stemme på henne under.

[td_smart_list_end]

MENINGSMÅLING


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart